Najbogatiji vodič kroz Rim u regionu

Transfer sa rimskog aerodroma Fjumićino (FCO)

Rim transfer sa aerodroma

Ako dolazite u Rim avionom, najverovatnije ćete sleteti na rimski aerodrom Fjumićino, jer se Ćampino koristi uglavnom za domaće i niskobudžetne letove. I sa Fjumićina i sa Ćampina postoji više načina da se dovezete do grada, odaberite onaj koji najviše odgovara mestu vašeg boravka i vremenu i novcu koje imate na raspolaganju za transfer.

Vodič kroz Rim preporučuje

Voz

– LEONARDO EXPRESS

Povezuje aerodrom sa glavnom železničkom stanicom Termini. Vozovi polaze na svakih 15-30 minuta, od 5:35 do 22:35 od Terminija ka aerodromu i od 6:23 do 23:23 od aerodroma ka Terminiju. Cena karte: 14 €. Karte možete da kupite onlajn, direktno na aerodromu ili na bilo kojoj voznoj stanici gde se u većini slučajeva prodaju na mašinama (spremite odgovarajući iznos ili kreditnu  karticu ranije).  Preuzmite vozni red (PDF).
Prednosti: Najbrži i najkomforniji način da se prebacite sa aerodroma do centra grada (32 minuta), ukoliko dolazite u toku dana i u toku radnog vremena. Voz ne staje ni na jednoj stanici osim na Terminiju. Garantovani polasci i u slučaju štrajka voznog osoblja.
Nedostaci: Relativno visoka cena prevoza.

– REGIONALNI VOZ FL1

Povezuje aerodrom sa značajnim punktovima u gradu (Trastevere, Ostijense, Tuskolana) i sa sporednom železničkom stanicom Tiburtina. Vozovi polaze na svakih 15 minuta (nedeljom i praznicima na svakih 30), od 5:01 do 22:01 sa Tiburtine ka aerodromu i od 5:57 do 23:27 od aerodroma ka Tiburtini. Pre polaska obavezno proverite vreme polaska voza na sajtu Italijanske železnice. Cena karte je 8 € za odrasle, deca do 12 godina putuju besplatno. Karte možete da kupite na isti način kao i za Leonardo Express. Preuzmite mapu linije F1L (PDF).

Prednosti: Relativno niska cena prevoza, dobra veza sa metro linijom B i B1, konforan voz.
Nedostaci: Vozovi često kasne ili štrajkuju, dugo vreme prevoza ako idete u severni deo grada (Tiburtina 47 minuta), voz staje na svim stanicama.

Autobus

Postoji više prevoznika koji obavljaju prevoz putnika od i ka aerodromu, razlikuju se po trasi i po ceni karte koja varira od 2,20 do 8 €.

– BUS SHUTTLE

Povezuje aerodrom sa sledećim punktovima u gradu: Termini (stanica u Ulici Marsala 5, Via Marsala 5 – Google Maps), Vatikan (Ulica Krešencio 2, Via Crescenzio 2 – Google Maps). Cena karte u jednom pravcu je 6 €, povratna 11 €. Autobus kreće na svakih 30 minuta sa terminala 3, peron 5. Karte možete da kupite onlajn, direktno na aerodromu ili u samom vozilu. Za informacije o redu vožnje konsultujte sajt prevoznika www.sitbusshuttle.com.

– T.A.M.

Povezuje aerodrom sa sledećim punktovima u gradu: stanica Ostijense (stanica na Trgu XXI oktobar 1942, Piazza XII Ottobre 1492 – Google Maps), Termini (stanica u Ulici Đoliti 34,  Via Giolitti 34 – Google Maps). Cena karte u jednom pravcu je 6 €. Autobus kreće na svakih 30 minuta sa terminala 3, peron 6. Karte možete da kupite onlajn, direktno na aerodromu ili u samom vozilu. Za informacije o redu vožnje i kupovini karata konsultujte sajt prevoznika www.tambus.it.

– TERRAVISION

Povezuje aerodrom sa sledećim punktovima u gradu: Termini (stanica u Ulici Đoliti 38, Via Giolitti 38 – Google Maps). Cena karte u jednom pravcu je 4 €. Autobus kreće na svakih 20 minuta sa terminala 3, peron 7. Karte možete da kupite onlajn, direktno na aerodromu ili u samom vozilu. Za informacije o redu vožnje i kupovini karata konsultujte sajt prevoznika www.terravision.eu.

– ATRAL-SCHIAFFINI

Povezuje aerodrom sa sledećim punktovima u gradu: Termini (stanica u Ulici Đoliti, Via Giolitti – Google Maps). Cena karte u jednom pravcu je 5,90 €, povratna 7,90 €. Autobus kreće na svakih 45 minuta sa terminala 3, peron 8. Karte možete da kupite onlajn, direktno na aerodromu ili u samom vozilu. Za informacije o redu vožnje i kupovini karata konsultujte sajt prevoznika www.romeairportbus.com.

– COTRAL

Povezuje aerodrom sa sledećim punktovima u gradu: Termini (stanica ispred Narodnog muzeja Rima, Museo Nazionale Romano), sporednu železničku stanicu i metro stanicu linije B, Tiburtina, stanicu Kornelija (Cornelia) linije metroa A, stanicu EUR-Maljana (EUR-Magliana) lijine A. Autobus kreće sa terminala 2. Cena karte je od 2.20 € po osobi. Karte možete da kupite onlajn, direktno na aerodromu, na autobuskoj stanici ili u samom vozilu (gde ćete platiti dopunu na osnovnu cenu karte). Za informacije o redu vožnje konsultujte saj prevoznika, www.cotralspa.it, ili preuzmite Cotral aplikaciju (App Store | Google Play | WP Store).

UPOZORENJE: Potražnja za autobuskim prevozom je velika zbog niskih cena, pa je moguće da nećete moći da uđete u prvi autobus na koji naiđete. Imajte u vidu da većina autobuskih prevoznika prilikom daje prednost putnicima koji su kupili karte onlajn, te se prvo ukrcavaju oni, a zatim oni koji su kupili karte na licu mesta.
 

Taksi

Na izlazima svih terminala nalaze se taksi stanice na kojima možete da uzmete taksi do centra grada po sledećim cenama (u cenu je uključen prevoz prtljaga, cena se odnosi na vožnju u jednom pravcu za 1 do 4 putnika):
  • do stanice Ostijense –  45 €
  • do stanice Mura Aurelijane – 48 €
  • do stanice Tibutina – 55 €
  • do Novog Sajma (Nuova Fiera di Roma) – 25 €Ostale cene proverite u cenovniku taksi usluga za Rim na turističkom portalu Opštine Rim, www.060608.it, ili preuzmite aplikaciju Chiama Taxi (App Store | Google Play).
    Prednosti: Komfor.
    Nedostaci: Dugo vreme prevoza, moguće čekanje u saobraćajnim gužvama.
UPOZORENJE: Potražnja za taksi vozilima je često velika, pa je moguće da čete dugo čekati. Vrlo je verovatno da će vas već na izlazu sa terminala sačekati „divlji“ taksisti sa povoljnim ponudama za prevoz, ali vam najsnažnije savetujemo da ih ne koristite.
 

Carpooling

Odnedavno je Aerodrom Fjumićino pristupio inicijativi grupnog prevoza putnika privatnim vozilima, CarPooling. Sajt je trenutno samo na italijanskom jeziku i, da biste mogli da sa nekim podelite vožnju a samim tim i troškove iste, potrebno je da se registrujete kao putnik a zatim potražite nekog ko nudi prevoz do vaše adrese. Potrebno je da na stranici Cerca viaggio selektujete u polju Partenza > Città: FIUMICINO AEROPORTO – FIUMICINO (RM), u polju Arrivo – Città: ROMA (RM), u polju Indirizzo vašu adresu u Rimu i polje Passeggero i dobićete listu privatnih lica koja nude prevoz.

 

Za sve ostale informacije oko transfera sa aerodroma Fijumićino, posetite zvaničnu stranicu aerodroma: Aeroporti di Roma – Fiumicino

Povezano

Komentari

Komentari

Dopalo vam se ovo što ste pročitali? Želite da budete uvek u toku sa dešavanjima u Rimu? Pratite Vodič kroz Rim na Fejsbuku


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *