Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Šta videti u Vatikanu: mini-vodič za mini-državu

Pre nego što vam otkrijemo šta videti u Vatikanu, želeli bismo prvo da vas pitamo: šta je uopšte Vatikan? Da li je Vatikan zemlja u gradu? Grad unutar zemlje? Grad u gradu koji pripada drugoj zemlji? Ili je zemlja u drugoj zemlji? Nacija za sebe? Rimska četvrt? Možda jedno od sedam rimskih brežuljaka…?!

Upomoć, šta je Vatikan?  

 


Trg Svetog Petra, jedini deo vatikanske teritorije koja nije zaštićena neprobojnim zidinama (Foto: https://imagestudio.com)

Vatikan je nešto posebno i jedinstveno u svakom pogledu. Čak i samo ime “Vatikan” ima neobično poreklo: prema nekim izvorima potiče od imena drevnog rimskog božanstva Vaticanaus odnosno Vagitanusčija je uloga bila da pomogne novorođenim bebama da puste svoj prvi glas (vagito).

Drugi tvrde da je nastao od latinskog glagola vaticinor (na italijanskom predire, proricati), jer je na tom delu rimske teritorije, jednom brežuljku, bilo nekoliko oraculusa (mesta na kojima se vrše molitve i proricanja budućnosti). Hoćete da kažete da je Vatikan, ipak, nastao na jednom od 7 rimskih brežuljaka? Pa… ne! Tada je brežuljak Vatikan bio izvan gradskih zidina. Danas se, ipak, nalazi u okviru grada, ali na jedan zaista poseban način!


Mapa Vatikana (autor: Thomas Römer/CC BY-SA 3.0/Wikipedia)

Dakle, Vatikan se nalazi u Rimu i okružen je sa svih strana gradom. Ovaj fenomen se zove enklava i postoje još samo dve na svetu: Repubilka San Marino u Italiji i Lesoto u Južnoafričkoj Republici. Vatikan je jedina enklava koja je u potpunosti okružena jednim gradom (ostale su okružene drugim državama).

Granica između Vatikana i Rima, odnosno Italije, je ne samo vidljiva, već i opipljiva: oko celog Vatikana se nalaze debele gradske zidine koje su izgrađene da bi štitile papu. Jedino na Trgu Svetog Petra nema zidina, već granica sledi Berninijeve kolonade. Do tog trga vodi ulica 📍Via della Conciliazione (Ulica pomirenja), i to je, ujedno, i jedini način da slobodno stupite na tle Vatikana kao turista. U tom delu Vatikana možete da obiđete trg i Baziliku Svetog Petra (na gornjoj mapi obeleženo crvenom bojom). Stop. Za sve ostalo vam treba ili ulaznica (Vatikanski muzejiSikstinska kapela, na gornjoj mapi označeno žutom bojom) ), posebna pozivnica ili posebno životno zvanje (papa, kardinal, član Švajcarske garde, šef države, tajni agent…).

Vatikan izvan svojih granica poseduje određene objekte koji imaju eksteritorijalni status. Najpoznatija eksteritorijalna jedinica izvan Vatikana je Kastel Gandolfo (Castel Gandolfo), papski letnjikovac sa predivnom palatom i vrtovima, u jugoistočnim predgrađu Rima.


Papska rezidencija u Kastel Gandolfu (Residenza Papale a Castel Gandolfo)

Da li ste znali da možete da obiđete ne samo ovu palatu, nego i njene raskošne vrtove? Ne? Onda nastavite da čitate.

Osim Kastel Gandolfa, eksteritorijalni status ima još oko 20 građevina u Rimu, od kojih su najvažnije Bazilika Svetog Ivana Lateranskog (Basilica di San Giovanni in Laterano), Bazilika Svete Marije Velike (Basilica di Santa Maria Maggiore) kao i Bazilika Svetog Pavla izvan zidina (Basilica di San Paolo fuori le mura).


Bazilika Svete Marije Velike – spoljašnjost


Bazilika Svete Marije Velike – unutrašnjost

Vatikan je takođe je i UNESCO-va svetska baština od 1984. godine. Vatikan je poseban u svemu, zar ne? Ali tu se unikatnosti Vatikana ne završavaju!

1. Vatikan je zemlja (i to najmanja na svetu)

Vatikan je, strogo govoreći, zemlja jer se zemlja definiše kao teritorija sa svojim geografskim i kulturnim karakteristikama i politički je nezavisan entitet. To je zemlja koja se zove Vatikanski Grad (Città del Vaticano), sa sopstvenom upravom, granicama, policijskim snagama, službenim jezikom (italijanski za Vatikan, latinski za Svetu Stolicu). Sa svojih 0.44 kvadratnih kilometara i 605 stanovnika, Vatikan je najmanja zemlja na svetu.

2. Vatikan je država

Ovaj grad-zemlja je uzdignut na status države, pa je njegovo zvanično ime Država Vatikanskog Grada (Stato della Città del Vaticano). Osnovana je Lateranskim ugovorom između Svete Stolice i tadašnje Kraljevine Italije, 1929. godine. Papa je šef države, tako da je Vatikanska mini-država jedna od retkih teokratija na svetu.

3. Vatikan je sedište Svete Stolice 

Potrebno je razlikovati državu Vatikan od Svete Stolice. Sveta Stolica je subjekat međunarodnog prava i sprovodi politiku, dok je Vatikan samo teritorija nad kojim je Sveta Stolica suverena. Iako je Vatikan najmanja nezavisna država na svetu, Sveta Stolica ima veliki međunarodni uticaj. Vatikan je glavno sedište Katoličke crkve i njenog poglavara pape. Sve ambasade akreditovane su pri Svetoj Stolici i smeštena su u gradu Rimu.

Sad kad znamo šta je Vatikan: šta videti u Vatikanu?

1. Trg i Bazilika Svetog Petra

Bazilika Svetog Petra (Basilica di San Pietro), jedna je od najvećih crkava na svetuPosvećena je Svetom Petru, prvom među apostolima i prvom papi i poglavaru Crkve. Može da okupi 20.000 vernika, a dnevno je poseti oko 30.000 turista (eto objašnjena za večite gužve)! Ulaz u baziliku je besplatan, ali se ponekad na ulaz čeka i više od sat vremena.

Zašto je Bazilika Svetog Petra toliko posećena od strane tursta? Ako izuzmemo da je sama bazilika kao građevina izuzetno arhitektonsko i umetničko delo, na kojem su radili RafaeloBramanteMikelanđeloBernini, postoji više remek-dela koje privlače turiste iz svih delova sveta. Na prvom mestu je, sigurno, Mikelanđelova statua La Pieta (milosrđe) koju je umetnik isklesao sa svega 24 godine. U likovnoj umetnosti, Pijeta je kompozicija koja prikazuje Bogorodicu i mrtvog Isusa skinutog sa krsta u njenim rukama.

Sledi Berininijev kolosalni papski oltar Baldacchino di San Pietro visok 30 metara i napravljen od bronze koja je uzeta iz Panteona. Baldahin se nalazi neposredno ispod kupole, koja je još jedno remek-delo ove bazilike i jedan od simbola Rima. Iako je u njenoj konstrukciji učestvovalo više arhitekata, kupola se pripisuje Mikelanđelu i tepaju joj Cupolone (velika kupola). Do kupole se može doći liftom ili stepenicama, gde vas čeka jedan od lepših vidikovaca Rima.

2. Vatikanski muzej, Sikstinska kapela i vrtovi

Već smo pisali o Vatikanskom muzeju i Sikatinskoj kapeli, pa pretpostavljamo da znate da se kapela nalazi u okviru u muzeja i nije moguće posetiti je (kao turista) bez ulaska u muzej i plaćanja ulaznice. U našoj ponudi su ulaznice tipa skip-the-line sa kojima možete samostalno (sa ili bez audio-vodiča na više jezika) ili u pratnji zvaničnog vodiča Vatikana (na engleskom), da obiđete muzej, baziliku, vrtove.

3. Nekropola Bazilike Svetog Petra (Scavi)

Obilazak nekropole, koja se nalazi ispod Bazilike, i u kojoj se nalazi i grobnica Svetog Petra, se odvija pod posebnom dozvolom i programom od strane Fabrike Svetog Petra (Fabbrica di San Petro). Ova ustanova, poznata još i kao Scavi (iskopine), posvećuje posebnu pažnju očuvanju istorijskog i arheološkog lokaliteta, te omogućava pristup od svega 250 posetilaca dnevno.

4. Papska palata i vrtovi u Kastel Gandolfu

Kao što smo već rekli, moguće je obići kako papsku palatu, tako i vrtove, sopstvenim prevozom ili u jednodnevnom izletu sa prevozom iz Rima.

5. Bazilika Svete Marije Velike 

Ulaz u baziliku je besplatan, mogući su redovi za ulaz. Jedan izuzetno specifičan događaj je vezan za Baziliku Svete Marije Velike (Basilica di Santa Maria Maggiore). Kada je 4. avgusta 352. godine papa Liberije (Liberio) otišao na spavanje, nije ni sanjao da će sanjati Bogorodicu, Devicu Mariju. Još manje kako mu govori da sagradi baziliku na mestu na kojem će se sledećeg jutra pojaviti sneg. I tako i bi! U zoru 5. avgusta nađen je sneg na jednom od rimskih brda, Eskvilino, pa je papa na tom mestu ocrtao temelj buduće bazilike. Pogađate već, u pitanju je Bazilika Svete Marije Velike. Od tada postoji jedna veoma neobična tradicija koja se slavi svakog 5. avgusta i ima veze sa snegom. Sneg u sred leta? Da, saznajte ovde “kako” i “zašto”: Prognoza za leto u Rimu: SNEG.


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!