Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Gardaland – park zabave najveći u Italiji i 8. po veličini u Evropi

Gardaland park zabave

Gardaland park zabave se nalazi na pola puta između Venecije i Milana, blizu Verone i tik uz jezero Lago di Garda (otud ime Gardaland)! Zbog izuzetnog geografskog položaja i privlačnih atrakcija, Gardaland je 8. park po posećenosti u Evropi. Njime svake godine protutnji skoro 3 miliona posetilaca. To je, u proseku, 8.000 dnevno što je, priznaćete, impresivno. A ovaj broj može da se udvostruči ili utrostruči u toku letnjih meseci, pa je neophodno da posetu Gardalandu pripremite unapred.

Šta treba znati pre polaska?

– Radno vreme Gardalanda

Park je otvoren tokom cele godine, s tim što je u toku jeseni i zime otvoren samo vikendom i/ili praznicima. Neke atrakcije koje su vezane za vodu su, logično, otvorene samo u toplim mesecima, pa je obilazak ovog parka sigurno najzabavniji od aprila do oktobra. U avgustu ćete naći najveće gužve zbog toga što većina Italijana ima godišnji odmor baš tad, pa vam ne savetujemo Gardaland u avgustu, pogotovo ne vikendom. Radno vreme je, generalno, 10-18 h, ali je promenljivo tokom godine (leti do 24 h, zimi do 17h). Dakle, najbolje je da sve u vezi radnog vremena prethodno proverite na zvaničnom sajtu www.gardaland.it.

– Gde parkirati u Gardalandu?

Ako dolazite kolima, imaćete dodatni “harač” u obliku 6 € na dan za parking (osim ako nije već uključen u aranžman hotela zabavnog parka u kojem odsedate). Kako i na parkingu mogu da vladaju gužve i haos (ipak smo u Italiji), preporučujemo vam da, u danima kada je park “krcat”, izađete pola sata-sat pre zatvaranja. U protivnom ćete se zateći zaglavljeni u reci automobila i ostati još koji sat na parkingu u želji da se iskobeljate.

– Gde jesti u Gardalandu?

U parku postoji nekoliko restorana u kojima su cene, kao što to obično biva, astronomske a kvalitet hrane osrednji. U parku na više mesta postoje piknik zone, pa ako vam se ne daje bogatstvo za hranu – ponesite svoju! Unos hrane i pića je dozvoljen.

– Kako se obući za Gardaland? 

Komotno. U letnjim mesecima ponesite kupaće kostime i rezervnu garedorbu, pogotovo ako vodite decu, jer ćete biti mokri do gole kože nakon svih onih roler-kostera koji prolaze kroz mlazeve vode. U ostalim mesecima će vam biti dovoljan samo kišni mantil (ako ga nemate, možete da ga kupite na licu mesta po ceni od 1€).

Smeštaj u Gardalandu

U okviru zabavnog parka se nalaze hoteli koji su izgrađeni u istom stilu kao i zabavni park, pa ako idete sa decom sigurno će vam biti zabavno da prespavate u sobi koja liči na začaranu šumu ili scenu iz nekog filma o čarobnjacima. Ako vam se sviđa ovo što vidite na fotografiji, rezervišite jedan od ovih hotela: Gardaland Magic Hotel, Gardaland Hotel, Gardaland Adventure Hotel. Ili bilo koji u okolini Gardalanda, ali bez magije: smeštaj u Kastelnuovo del Garda.

 

 

Ulaznice za Gardaland

Za ovaj zabavni park postoje kako pojedinačne ulaznice tako i pretplata. Pozabavićemo se ovim prvim, pošto su namenjene turistima, dok je pretplata za lokalce. Ulaznice mogu da budu samo za GArdaland ili Gardaland sa akvarijumom Sea Life. Odaberite onu koja se najviše uklapa u vaš plan posete i želje za avanturom i adrenalinom.

 

Šta raditi u Gardalandu


Gardaland park zabave (foto: www.gardaland.it)

Park je podeljen u tri zone, Fantasia (zeleno), Adventure (plavo) i Adrenalin (crveno), već u zavisnosti od toga koliko ste “dete”. Šalu na stranu, zone su usklađene sa uzrastom i visinom dece, ali i adrenalinskog “naboja”. Nekima će Raptor, vrtoglavi roler-koster sa krilima dinosaurusa, delovati uzbudljivo, a neki će ga zaobići u širokom luku, bez obzira na godine. Kako god, činjenica je da se oko nekih atrakcija stvaraju velike gužve, te je moguće čekanje i do 30 minuta (u visokoj sezoni i do 60) za jedan “krug”! Naoružajte se strpljenjem ili, uz dodatan trošak na licu mesta, obezbedite karte skip-the-line, odnosno karte uz pomoću kojih ćete taj red moći da preskočite. Cena ovih karata je 20-80 € za pojedine delove parka ili ceo park (Gardaland Express) i 5-10 € za pojedinačne atrakcije (Single Gardaland Express). Dodaci se kupuju na licu mesta, procenite sami da li vam se isplati ovakva “investicija”: cenovnik Gardaland Express dodatka.

1. Fantasia 

Deo parka namenjen najmlađima i onima sa najmanje avanturističkog duha. U njemu ćete moći da sretnete Pepu Pig i njene drugare (Peppa Pig Land), šetate se Začaranom šumom (Foresta Incantata), naučite na brzinu veštine kung-fua u Kung Fu Panda Academy  ili isprobate vrteške u obliku kanoa, letećih piratskih brodića ili aviončića. Društvo će vam praviti maskota parka, Precemolino (Prezzemolino, odnosno Mirođija), koji, kao i svaka mirođija, mora svuda da se zatekne.

2. Adventure 


Deo posvećen umereno “napetoj” zabavi, od akcije spašavanja helikopterom u Kaliforniji (San Andreas 4-D), bega od duhova sa gusarskog broda (I Corsari: la Vendetta del Fantasma) ili spašavanja žive glave kroz izgubljenu civilizaciju Atlantidu (Fuga da Atlantide). Većina ovih atrakcija je neka vrsta roler-kostera (vozić, brodić) koji vas vode kroz odličnu scenografiju i, povremeno, kroz vodu. Obucite se adekvatno!

3. Adrenalin

Ova zona je, razumljivo, najatraktivniji deo parka, sa najviše uzbuđenja i zabave (za neke, verovatno, i previše). U pitanju su strmoglavi roler-kosteri od kojih će vam se vrteti u glavi, a možda i klecati kolena. Sasvim je sigurno da sa njih nećete sići ravnodušni. Tu su već pomenuti Raptor, zatim Oblivion The Black HoleBlue Tornado, Space Vertigomislimo da ova imena govore više od hiljadu fotografija!

Ko (ne) može da poseti Gardaland – neka ograničenja! ☝️

Ako planirate obilazak Gardalanda sa decom, treba da znate da za svaku atrakciju postoje sigurnosna ograničenja. Naime, potrebno je da dete ima određenu visinu i/ili godine, što je jasno naznačeno kod svake atrakcije. Postoji i limit za odrasle: osobe preko 1.90-2.00 m će biti uskraćene za neke atrakcije (Fuga da Atlantide, Blue Tornado, Kung Fu Panda Master, La mongolfiera di Peppa Pig, Oblivio, Raptor, Sequoia Magic Loop, Shaman, Space Vertigo) iz bezbednosnih razloga (a ne zato što imaju nešto protiv visokih ljudi). Ovo je važno ako ste roditelj koji je u tom “visinskom” rangu i treba da budete uz dete na gorepomenutim atrakcijama. Konsultujte tabelu sigurnosti parka, da ne biste čekali ili bili odbijeni tamo gde vi ili vaše dete ne možete da uđete.

Za osobe i decu sa posebnim potrebama ili ograničenim fizičkim kretanjem postoje posebne odredbe, proverite sve informacije i ograničenja na zvaničnom sajtu zabavnog parka Gardaland.

Šta još videti u Gradalandu: Akvarijum (Gardaland Sea Life Aquarium)

Prekoputa zabavnog parka nalazi se akvarijum iz lanca Visit Sea Life, prisutnog u celom svetu na više desetina lokacija. Obilazak akvarijuma je koncipirano kao interaktivno putovanje kroz koje ćete otkriti najlepša stvorenja koja nastanjuju slatke i slane vode cele planete. U nizu tematskih sredina, koje savršeno reprodukuju različita prirodna staništa, upoznaćete se prvo sa stanovnicima obližnjeg jezera Garda, da bi došli do onih misterioznijih, koji nastanjuju dubine okeana.

Pripremite se za neverovatno bliske susrete sa životinjama svih vrsta, od morskih lavova do riba škorpiona, od ribe klovna do morskih zvezda! Lako ćete ostati bez daha u predivnom, providnom podvodnom tunelu, gde ajkule i raže neometano plivaju iznad vaših glava!

Akvarijum se nalazi na oko 300 m od zabavnog parka i biće potrebno da izađete i pređete ulicu, ako planirate posetu u istom danu.


Akvarijum “Sea Life” (foto: www.gardaland.it)

Akvarijum možete da posetite u istoj “turi” sa zabavim parkom, ali i nezavisno od njega. 👇

 

Gardaland: kako doći?

Kolima:
Iz Venecije: Auto-put A4, izlaz Sommacampagna ili Peschiera del Garda.
Iz Milana: Auto-put A4, izlaz Peschiera del Garda.
Autobusom:
– FlixBus iz Italije
– GoGoBus iz Italije
Verona (ATV) iz regije Veneto
Vozom:
Trenord Milano-Brescia-Verona ili Trenitalia Milano-Venezia, stanica Peschiera del Garda.

Avionom: aerodrom “Valerio Catullo” u Veroni.

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!