Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Švajcarska garda u Vatikanu – istorija, uniforma, zanimljivosti

Švajcarska garda u Vatikanu je verovatno najfotografisanija straža na svetu. Njihove šarene uniforme i njihova nepomična lica privlače radoznalost svih koji obilaze Vatikan. Ali, privilegija čuvanja pape nije laka. Oni koji žele da postanu deo ove straže moraju da ispune određene uslove koje, relano, može da zadovolji izuzetno mali broj ljudi.

  1. Šta je Švajcarska garda u Vatikanu?
  2. Kako je nastala Švajcarska garda?
  3. Šta je potrebno da bi se postao švajcarski gardista?
  4. Uniforma Švajcarske garde
  5. Gde videti Švajcarsku gardu?

Šta je Švajcarska garda u Vatikanu?

Švajcarska papska garda (Guardia Svizzera Pontificia) je vojno telo odgovorno za bezbednost pape i Svete Stolice. To je najmanja vojska na svetu, sa malo više od 100 članova. Njen vođa je papa, vladar države Vatikan.

Unutar Vatikana, većina teritorije je pod odgovornošću stražara, tzv. “corpo di guardia”, kojih ima oko stotinak i raspoređeni su po Vatikanskom muzeju, vrtovima, i drugim mestima koja zahtevaju poseban nadzor kao što je Bazilika Svetog Petra.
Kao i svako drugo vojno telo, i Švajcarska papska garda ima sisteme obuke rukovanja oružjem gde spadaju i mač i helebarda (alabarda, posebna vrsta koplja sa sekirom). Naravno, ima i moderno pešadijsko oružje uključujući i pištolje, mitraljeze, automatske puške i puške za napad.

Kako je nastala Švajcarska garda?

Osnovana je početkom 16. veka, kada je papa Julije II zatražio švajcarske vojnike radi svoje zaštite, jer su tada uživali odličan ugled. Tokom pljačke Rima od strane trupa Karla V, koja se dogodila 6. maja 1527. godine, poginulo je 147 gardista braneći papu Klementa VII, i od tada je 6. maj datum kada se vrši polaganje zakletve novih kandidata.

Šta je potrebno da bi se postao švajcarski gardista?

Za ulazak u papsku Švajcarsku gardu, svaki kandidat mora da ispunjava sledeće uslove: katolik besprekornog ponašanja, neoženjen, sa švajcarskim državljanstvom i sa završenom vojnom školom u Švajcarskoj. Kandidat takođe treba da bude star između 19 i 30 godina i visok najmanje 1.74 m. Žene nisu ovlašćene da služe u gardi.

Da bi se oženio, vojnik mora da ima najmanje 25 godina, minimum 5 godina službe i obavezati se da će služiti još najmanje 3 godine.

Uniforma Švajcarske garde

Uniforma Švajcarske garde je dizajnirana početkom 20. veka i inspirisana je freskama Rafaela. Plava i narandžasta boja pripadaju porodičnom grbu porodice Dela Rovere, odakle je potekao pape Julija II, osnivač garde.

Crvena boja potiče od porodice Mediči, iz koje potiče papa Klement VII. Tokom zime i kišovitih dana, može da se nosi kaput. Za Uskrs, Božić i tokom zakletve nosi se oklop iz 17. veka preko svečane uniforme, bele rukavice i srebrna kaciga.

Gde videti Švajcarsku gardu?

Moguće je videti pripadnike Švajcarske garde dok patroliraju oko Vatikanskih zidina ili su na straži na nekim od glavnih ulaza u Vatikan ili Baziliku Svetog Petra. 


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!