Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Verona, ne samo Romeo i Julija – šta videti u gradu ljubavi

Šta videti u Veroni, gradom koji je bespovratno vezan sa tragičnom ljubavnom pričom Romea i Julije? Šekspirova drama svakako je donela sreću venetskom gradu, ali je bacila je u drugi plan druge lepote ovog grada, pa ako želite da idete dalje od čuvenog balkona, predlažemo vam obilazak nekoliko istorijski važnih mesta u Veroni, uz uživanje u tipičnim ukusima koje će vas sigurno ubediti da se ovom gradu vratite više puta.

Od Verone do… Kine?

Nego, znate li da priča Romea i Julija – nemoguća ljubav koja zbog nesporazuma završava tragično – nije plod mašte Vilijama Šekspira? Ah ne? Ne! Šekspir se poslužio jednom od mnogobrojnih verzija ove priče koje su kružile u to vreme po Italiji, Evropi i šire – postoji čak i kineska verzija!

E, pa baš zbog nje je od 2006. Verona pobratimljena sa kineskim gradom Ningbo. Ono što ih povezuje su tragične i predivne ljubavne priče koje su proslavile ova dva grada – “Romeo i Julija” i “Ljubavnici leptiri”. Kako bi se ozvaničio se ovaj pobratimski odnos, sada jedna replika statue od bronze Julije ukrašava grad Ningbo, a statua od mermera protagonista kineske priče – Veronu. Možete je videti na ulazu Julijine grobnice međutim, ako niste upućeni u postojanje kineske verzije Romea i Julije, vrlo je verovatno da ćete pomisliti da ste se izgubili

Ali, vratimo se Šekspiru. Čini se da su sličnosti između njegove verzije i onih koje su objavili Luđi da Porto i Mateo Bandelo mnogo decenija ranije toliko očigledne da bismo mogli da govorimo o pravim plagijatima! Ali, hej, ne želimo da umanjimo Šekspirovu genijalnost. Ipak je veliki Vilijam znao kako da očara publiku svojim rečima i delima bolje od drugih.

I dok plagijati mogu biti sporni, strastvene ljubavi Romea i Julije – nikad

Šta videti u Veroni i zašto će vam trebati Verona Card

Najpovoljniji način za obilazak znamenitosti Verone, pa čak i samog Julijinog balkona, je uz Verona Card. Dostupna je u dve verzije – 24 sata48 sati – a mi vam savetujemo ovu drugu ako ostajete više od jednog dana. Sa Verona karticom možete besplatno ući u ove atrakcije: Arena Julijina kuća (atrakcije pod “obavezno”), Muzej “Castelvecchio”, Muzej fresaka “G. B. Cavalcaselle” (gde se nalazi i Julijia grobnica i kineska statua), Galeriju moderne umetnosti “Achille Forti”, Prirodnjački muzej,  i Arheološki muzej pri Rimskom pozorištu.

A šta, osim navedenih muzeja, videti u Veroni u jednom danu, tokom vikenda ili kraćeg odmora? Nastavite da čitate ovaj članak.

 

Arena u Veroni

Rimski amfiteatar, poznatiji pod imenom “Arena”, zajedno s Romeom i Julijom, simbol je koji čini Veronu poznatom širom sveta i prva stvar koju posetioci izaberu da vide čim stignu u grad, pa ćemo i mi. 

Izgrađena oko 1. veka, Arena je, kao i svi amfiteatri, bila domaćin gladijatorskim igrama. Bila je 4. amfiteatar po veličini nakon Koloseuma u Rimu, onog u Kapui i – možda će zvučati neverovatno – amfiteatra u Milanu! Arena će vas odmah oduševiti čvrstom i impresivnom strukturom, obloženom ciglama i posebnim kamenom iz Verone koji stvara sjajan hromatski efekat. Iznutra će vas oboriti s nogu veličanstvenost tribina i činjenica da je i dalje u upotrebi.

Dobila je ime od “rena“, peska koji se nalazi u centralnom delu, gde su se odvijali spektakli. Mogla je da primi do 30.000 gledalaca, pružajući dovoljno prostora za kretanje izvođačima. Arena i dalje čuva svoju hiljadugodišnju svrhu, doduše sa predstavama sasvim drugačijeg tipa.

Radno vreme: od utorka do nedelje od 9.00 do 19.00 h (poslednji ulazak u 18:30).
Zatvoreno ponedeljkom.
Cena karte: 10 €.  Besplatno uz Verona Card.
Kako doći: Piazza Bra, u samom istorijskom centru.

Kuća Julije u Veroni

Verona je pozornica na kojoj se odvijala tragična ljubavna priča Romea i Julije, postala besmrtna zahvaljujući peru Vilijama Šekspira. U zgradi iz 13. veka, smeštenoj u starom gradskom jezgru, Veronci su prepoznali kuću Julije, gde se legenda se spaja sa stvarnošću. Prelepa fasada prekrivena ciglama sa gotičkim portalom vodi posetioce ka unutrašnjosti: u dvorištu je vidljiv bronzani kip Julije i čuveni balkon, svedok rođenja ljubavi dvoje mladih.

Možete posetiti dvorište, prizemlje, prvi sprat sa Julijinim balkonom i drugi sprat sa sobom u kojoj je izložen krevet iz filma “Romeo i Julija” italijanskog reditelja Zefirelija.

Kuća Julije je nezaobilazna stanica, iako veoma turistička, za one koji žele da otkriju mesta koja su nadahnula priču o ljubavi bez premca. Bez obzira verujete li u legendu ili ne, ovo je jedna od stvari koje morate videti u Veroni. Manje sreće ima kuća Romea, danas privatni stambeni prostor. Na njegovoj gotičkoj fasadi stoji natpis “Oh! Dov’è Romeo?… Taci, ho perduto me stesso: io non son qui e non son Romeo, Romeo è altrove” (“Oh! Gde je Romeo?… Umukni, izgubio sam se: nisam ovde i nisam Romeo, Romeo je negde drugde”, Akt 1, scena 1).

Radno vreme: od utorka do nedelje od 9.00 do 19.00 h (poslednji ulazak u 18:30), 
Cena ulaznice: 6 €. Besplatno uz Verona Card.
Kako stići: Via Cappello 23, u samom centru istorijskog centra grada.

Julijin grob se nalazi u starom konventu kapućinera iz 13. veka na adresi Via Luigi da Porto, 5.
Radno vreme: utork i sreda 14.00-18.00 h, četvrtak – nedelja 10 – 18.00 h
Zatvoreno ponedeljkom.
Cena ulaznice kuća+grobnica: 7 €. Besplatno uz Verona Card.

Trg Piazza delle Erbe u Veroni

Ovo je najstariji trg u Veroni, gde su srednjovekovne zgrade polako zamenile one rimske, okružena je istorijskim zgradama i spomenicima. Tokom vikenda, trg postaje srce grada, gde se Veronci okupljaju radi kupovine ili aperitiva. Na trgu su Palata opštine, Toranj dei Lamberti, Casa dei Giudici i i tzv. Kuće Macanti. Na manjem delu trga nalazi se barokna Palata Mafei ukrašena raznim statuama grčkih bogova: Jupitera, Herkula, Minerve, Venere, Merkura i Apolona.

Prelepa Kasa dei Merkanti (ili Domus Mercatorum) je danas sedište Banke Popolare di Verona. Na trgu se nalazi i fontana poznata kao Madona Verona, zatom Kapitol, takođe poznat kao Tribina. Postojao je već u 13. veku i njegova funkcija je bila dvostruka: s jedne strane, koristio se za izbor gradonačelnika i sudija grada, koji su morali tu da polože zakletvu. Sa druge strane, kao merač i vaga trgovcima koji su prodavali povrće i voće (i po kojima trg nosi ime “Trg zeleniša”).

Trg Sinjori i Grobnice Skaljera (Piazza dei Signori e Arche Scaligere)

Administrativna moć Verone uvek se koncentrisala na ovom prelepom trgu okruženom monumentalnim zgradama povezanim arkadama.

U središtu trga odmah privlači pažnju velika statua Dantea koji je u Veroni našao utočište nakon izgnanstva iz Firence

 Malo dalje se nalazi Crkva Svete Marije Antike, u čijem dvorištu se uzdižu Grobnice (arke) porodice Skaljeri. Ovaj impresivni kompleks monumentalnih grobnica je izuzetan primer gotičke arhitekture u Italiji.

Arke su podignute kako bi bile poslednje počivalište nekih predstavnika porodice Skaljeri. Izdvajaju se po monumentalnosti i dekoracijama  Cangrande I, Mastino II i Cansignorio.
Radno vreme: 10–13, 14–18 h svakog dana osim ponedeljka. Ulaz besplatan, ali samo za one koji poseduju neku od ulaznica MUV (Musei di Verona). Besplatno uz Verona Card.

Toranj Lamberti (Torre Lamberti)

Jedan od preživelih tornjeva Palate Opštine je jedini privatni toranj u Veroni. Podignut od strane porodice Lamberti (o kojoj se praktično ništa ne zna) 1172. godine, od tufa i opeke, u tipičnom je romaničkom stilu tog vremena.

Godine 1295. postavljene su dva zvona: Marangona je zvonila da označi kraj radnog dana za zanatlije i upozoravala na požare, dok je Rengo okupljao gradsko veće i građane na oružje u slučaju opasnosti za grad.

Nakon udara groma koji je uništio vrh kule 1403. godine, radovi na restauraciji i dodatnom podizanju konstrukcije izvedeni su tek 1448-64, dostigavši sadašnjih 84 metra s dodatkom osmougaone zvonarske ćelije u belom mermeru i cigli. Krajem 18. veka, na nju je postavljen veliki sat, nakon što je sat na jednom drugom tornju, Torri del Gardello, prestao da funkcioniše.

S vrha tornja, na koji možete da se popnete stepenicama ili liftom, pruža se spektakularan pogled na istorijski centar grada. 

Radno vreme:
Ponedeljak – petak 10.00 – 18.00 h
Subota, nedelja i praznici 11.00 – 19.00. 
Cena ulaznice: 6 €. Besplatno uz Verona Card.
Kako stići: Via della Costa, 1 

Smeštaj u Veroni

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!