Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Bazilika Svetog Petra – najveća crkva na svetu i centar hrišćanstva

Bazilika Svetog Petra (Basilica di San Pietro), jedna od najvećih crkava na svetu, nalazi se na tlu najmanje države na svetu, Vatikan od svega 0.44 kvadratnih kilometara. Izgradnja današnje bazilike je počela 1506, za vreme vladavine pape Julija II, a završila se 1626, za vreme pontifikata Urbana VIII. Izgradnja trga ispred bazilike završena 40 godina kasnije.

Brojne čuvene arhitekte su radile u “Fabrici Svetog Petra” – kako je popularno nazvano gradilište na kojoj je nicala bazilika – Rafaelo, Bramante, Mikelanđelo, Bernini. Iako je projekat bazilike tokom 120 godina izgradnje više puta bio izmenjen, konačni izgled je toliko impresivan da niko ne može da ostane ravnodušan. Nije slučajnost što je upravo ova bazilika najposećenija znamenitost u Rimu.

 

Kome je posvećena bazilika?

Bazilika je posvećena je Svetom Petru, prvom među apostolima i prvom papi i poglavaru Crkve. Na mestu današnje bazilike nalazila se druga bazilika, podignuta u 4. veku, pod vladavinom cara Konstantina I, na mestu gde je nakon razapeća sahranjen Sveti Petar. Ova bazilika, poznata i kao Konstantinova, je bila u službi preko hiljadu godina i bila je potpuno drugačija od današnje.


Crkva Svetog Petra 1450. godine

Prva ideja o rekonstrukciji Konstantinove bazilike je nastala za vreme vladavine pape Nikole V, nakon što je staru baziliku tokom vekova oštetio zub vremena, pljačkaši i požari. Projekat rekonstrukcije je bio poveren Berndardu Rozeliniju, a radovi na rekonstrukciji su otpočeli 1450. Međutim, nakon smrti Pape Nikole V, radovi su stali i ostali nedovršeni u narednih 50 godina, kada ih papa Julije II ponovo pokrenuo (isti papa koji je zaslužan za izgled Sikstinske kapele).

Bazilika Svetog Petra nije papino službeno sedište ni prva u rangu među glavnim bazilikama u Rimu. Tu čast ima Bazilika Svetog Ivana Lateranskog (Basilica di San Giovanni in Laterano). Sveti Petar je glavna papinska crkva, jer se većina papinskih ceremonija održava u njoj, zbog njene veličine i povoljne lokacije.

Bazilika Svetog Petra, šta posetiti

Jedna od najvećih građevina na svetu koja može okupi 20.000 vernika, a dnevno je poseti oko 30.000 turista. Postoji 5 glavnih ulaza u baziliku, ali vi ćete moći da uđete samo na jedan, strogo određen, i to “provučeni” kroz sve moguće mere bezbednosti. Odmah nakon ulaza, sa desne strane, nalazi se Mikelanđelova statua La Pieta (milosrđe) koju je umetnik isklesao sa svega 24 godine. U likovnoj umetnosti, Pijeta je kompozicija koja prikazuje Bogorodicu i mrtvog Isusa skinutog sa krsta u njenim rukama. Danas je statua zaštićena staklenim zidom, jer je 1972. godine bila meta vandala.


La Pietà

Od ostalih remek-dela sledi Berininijev kolosalni papski oltar Baldacchino di San Pietro visok 30 metara i napravljen od bronze koja je uzeta iz Panteona. Baldahin se nalazi neposredno ispod kupole, koja je još jedno remek-delo ove bazilike i jedan od simbola Rima. Iako je u njenoj konstrukciji učestvovalo više arhitekata, kupola se pripisuje Mikelanđelu i tepaju joj Cupolone (velika kupola). Do kupole se može doći liftom ili stepenicama, gde vas čeka jedan od lepših vidikovaca Rima.


Svakodnevni prizor ispred ulaza u baziliku

Kako posetiti kupolu Bazilike Svetog Petra

Pre ulaska u crkvu sa desne strane je istaknut putokaz ka kupoli. Do kupole se može doći liftom ili stepenicama i cena je različita u zavisnosti od toga koju od ove dve opcije odaberete. Lift će vas dovesti do polovine puta, do terase gde vas čeka jedan ovaj pogled na Rim. Da biste došli do samog vrha kupole, morate ići peške. Prolaz do vrha kupole je toliko uzak, da je za visoke ljude praktično nemoguće da stoje uspravno. Mogućnost da nekoga zaobiđete zato što se sporije penje ne postoji. Starije osobe će sigurno imati poteškoće da se popnu do vrha. Budite sigurni da ste u dobroj fizičkoj kondiciji i da ne patite od klaustrofobije pre nego što krenete da se penjete ovim stepenicama.

Naš savet:

Red na ulazu za baziliku je uvek velik, jer se vrši pregled stvari putem skenera. Najbolje vreme za posetu je pred otvaranje i zatvaranje i, eventualno, u vreme ručka (13:00 – 15:00 h). Ako vas ne zanimaju papske mise, onda vam savetujemo da izbegavate obilazak sredom i nedeljom pre podne.

Radno vreme, ulaznice, turističke informacije

Bazilika

Zimsko (1. oktobar – 31. mart): 7:00 – 18:30
Letnje (1. april – 30. septembar): 7:00 – 19:00
Cena ulaznice: besplatno

Kupola

Zimsko (1. oktobar – 31. mart): 8:00 – 17:00
Letnje (1. april – 30. septembar): 8:00 – 18:00
Cena ulaznice sa penjanjem liftom: 8,00 €  10,00 €
Cena ulaznice sa penjanjem stepenicama (551 stepenik): 6,00 €  8,00 €
Cena za škole: 4,00 €  5,00 €


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!