Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Rim: koje ulaznice treba nabaviti unapred (i zašto će vas to izvaditi iz gužvi)

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg turisti propuste da vide željeni muzej ili znamenitost u Rimu je zato što ne nabave ulaznice unapred. A kako i ne bi? Rim ima oko 230.000 turista dnevno i svi oni žele da obiđu isto što i vi: Koloseum, Rimski forum, Vatikan… Neke od ovih atrakcija, čak, i ne mogu da se obiđu ako unapred ne rezervišete online ulaznicu i vreme u koje ćete otići (kao na primer Galerija Borgeze) a, nakon pandemije kovida, ovo je skoro jedini način za najvažnije rimske znamenitosti Vatikanski muzeji, Koloseum sa Forumom i Palatinom.

Uostalom, ni kod frizera ne idete bez zakazivanja, pa zašto biste u nešto što privlači hiljade posetilaca dnevno? Ali krenimo redom:

3 – 6 meseci unapred

1. Papske mise


Foto: Nacho Arteaga/Unsplash

Ako želite da prisustvujete papskim misama kao što su one za Božić i Uskrs, treba da rezervišete ulaznice minimum 6 meseca ranije. Razlog je jednostavan: ulaznice su besplatne, interes veliki a broj mesta je ograničen. Za njih je potrebno da se popuni i pošalje zahtev običnom poštom ili faksom Prefekturi papskog doma. Dakle, preuzmite zahtev ovde i pošaljite ga na:

Prefettura della Casa Pontificia, 00120 Città del Vaticano
Ili na faks: +39 06 6988 5863
Ulaznice se podižu lično pri Apostolskoj palati (Palazzo Apostolico), u kancelariji Portone di Bronzo (Piazza San Pientro, desna kolonada), počeviši od prvog utorka koji prethodi misi između 15 i 19 časova ili na sam dan mise u 7.30.

Ako niste stigli na vreme da zatražite ulaznice za papsku misu, možete to da učinite ovde:

2 meseca unapred

3. Vatikanski muzej

Kada bi se, dok obilazimo Vatikanski muzej, zaustavili na 30 sekundi ispred svakog eksponata, ne bi nam bilo dovoljno 48 sati da vidimo sve. O velelepnosti ovog jedinstvenog muzeja najbolje govore brojke: najveći muzej u najmanjoj državi na svetu, 5. muzej po posećenosti u svetu, 30.000 posetilaca dnevno, oko 6 miliona godišnje, 5. muzej po veličini u svetu, 43.000 kvadratnih metara, 7 kilometara umetničkih dela, 28 muzeja i arheoloških zona u njegovom sklopu… Zato i ne čudi što se na biletarnici čeka i po nekoliko sati na kupovinu karata sa rizikom da se, na kraju, uopšte ne uđe. Pa gde kupiti unapred karte za Vatikanski muzej? Evo ovde!

30 dana unapred

4. Koloseum (Rimski forum i Palatin)

Koloseum (Colosseo) je, od trenutka kada je nastao kao Flavijevski Amfiteatar, odmah postao simbol Rima. Mogao je da primi preko 50.000 gledalaca, a danas može da primi oko 3.000 posetilaca istovremeno zbog očuvanja ovog istorijskog i arheološkog lokaliteta. Zato je i za ovu atrakciju pristup turista ograničen, čime se objašnjavaju više stotina metara dugi redovi za kupovinu karata na licu mesta. Rešenje? Ulaznice kupljene unapred. 

5. Vodič na srpskom/hrvatskom jeziku

„Vodič kroz Rim“ organizuje ture po Rimu i okolini sa licenciranim vodičima kojih, avaj, nema mnogo. Ako čekate poslednji trenutak (a često nam se javljate i iz samog Rima sa pitanjem “Da li bi neko mogao sad da nam malo pokaže Rim?!), više je nego sigurno da nećemo imati slobodnih vodiča. Dakle, ako planirate u Rim sa vodičem, bacite pogled na naše ture i javite nam se bar mesec dana ranije.

5. Galerija Borgeze

Kolekcija Galerije Borgeze sadrži skulpture, mozaike i slike nastale između 15. i 19. veka. Ovaj muzej se smatra jedinstvenim u svetu po broju i značaju Berninijevih skulptura i Karavađovih slika, ali i dela RafaelaPeruđinaLotaRubensaTicijana. Zbog sigurnosnih razloga koji su vezani za konformaciju muzeja, pristup je moguć samo u obliku unapred rezervisane posete koja je ograničena na 2 sata. Maksimalan broj ljudi koji istovremeno može da boravi je 36, zato i ne čudi što ovaj muzej dozvoljava pristup isključivo preko unapred rezervisanih i kupljenih karata. Možete ih rezervisati i kupiti, a gde drugo nego ovde. (Ako imate kumulativne karte kao što su RomaPass, Omnia Card i slično, nije potrebna ponovna kupovina ulaznica, ali jeste njihova rezervacija). 

 

7. Panteon

Iako je ulaz u Panteon besplatan, od 2022. godine je neophodno da se rezerviše satnica ako planirate da ga obilazite praznikom, subotom ili nedeljom.
Od jula 2023. godine ulaz u Panteon se naplaćuje 5,00 €. Ulaznice, teoretski, možete kupiti na licu mesta, ali praktično je situacija slična kao i sa ostalim rimskim znamenitostima – vrlo je neizvesno koliko dugo ćete čekati i po kakvom vremenu

Kako onda sigurno kupiti ulaznice za Panteon, verovatno se pitate? Unapred! Potrebno je da posetite zvanični sajt Musei Italiani i ukucate u polje za pretragu reč “Patheon” i naći ćete se na pravom mestu!  

4 Comments

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!