Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Rim: koje ulaznice treba nabaviti unapred (i zašto će vas to izvaditi iz gužvi)

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg turisti propuste da vide željeni muzej ili znamenitost u Rimu je zato što ne nabave ulaznice unapred. A kako i ne bi? Rim ima oko 230.000 turista dnevno i svi oni žele da obiđu isto što i vi: Koloseum, Rimski forum, Vatikan… Neke od ovih atrakcija, čak, i ne mogu da se obiđu ako unapred ne rezervišete ulaznicu i vreme u koje ćete otići (kao na primer Galerija Borgeze) a, nakon pandemije kovida, ovo je skoro jedini način za najvažnije rimske znamenitosti Vatikanski muzeji, Koloseum sa Forumom i Palatinom.

Uostalom, ni kod frizera ne idete bez zakazivanja, pa zašto biste u nešto što privlači hiljade posetilaca dnevno? Ali krenimo redom:

3 – 6 meseci unapred

1. Papske mise


Foto: Nacho Arteaga/Unsplash

Ako želite da prisustvujete papskim misama kao što su one za Božić i Uskrs, treba da rezervišete ulaznice minimum 6 meseca ranije. Razlog je jednostavan: ulaznice su besplatne, interes veliki a broj mesta je ograničen. Za njih je potrebno da se popuni i pošalje zahtev običnom poštom ili faksom Prefekturi papskog doma. Dakle, preuzmite zahtev ovde i pošaljite ga na:

Prefettura della Casa Pontificia, 00120 Città del Vaticano
Ili na faks: +39 06 6988 5863
Ulaznice se podižu lično pri Apostolskoj palati (Palazzo Apostolico), u kancelariji Portone di Bronzo (Piazza San Pientro, desna kolonada), počeviši od prvog utorka koji prethodi misi između 15 i 19 časova ili na sam dan mise u 7.30.

Ako niste stigli na vreme da zatražite ulaznice za papsku misu, možete to da učinite ovde: 👇

2 meseca unapred

3. Vatikanski muzej

Kada bi se, dok obilazimo Vatikanski muzej, zaustavili na 30 sekundi ispred svakog eksponata, ne bi nam bilo dovoljno 48 sati da vidimo sve. O velelepnosti ovog jedinstvenog muzeja najbolje govore brojke: najveći muzej u najmanjoj državi na svetu, 5. muzej po posećenosti u svetu, 30.000 posetilaca dnevno, oko 6 miliona godišnje, 5. muzej po veličini u svetu, 43.000 kvadratnih metara, 7 kilometara umetničkih dela, 28 muzeja i arheoloških zona u njegovom sklopu… Zato i ne čudi što se na biletarnici čeka i po nekoliko sati na kupovinu karata sa rizikom da se, na kraju, uopšte ne uđe. Pa gde kupiti unapred karte za Vatikanski muzej? Evo ovde! 👇

Pažnja!

Imajte na umu da je muzej na tlu države Vatikan, sedištu pape i Katoličke crkve, te je neophodno da ste uvek prikladno obučeni (nisu dozvoljena gola ramena i kratke suknje/pantalone).

30 dana unapred

4. Koloseum (Rimski forum i Palatin)

Koloseum (Colosseo) je, od trenutka kada je nastao kao Flavijevski Amfiteatar, odmah postao simbol Rima. Mogao je da primi preko 50.000 gledalaca, a danas može da primi oko 3.000 posetilaca istovremeno zbog očuvanja ovog istorijskog i arheološkog lokaliteta. Zato je i za ovu atrakciju pristup turista ograničen, čime se objašnjavaju više stotina metara dugi redovi za kupovinu karata na licu mesta. Rešenje? Ulaznice kupljene unapred. 👇

5. Vodič na srpskom/hrvatskom jeziku

„Vodič kroz Rim“ organizuje ture po Rimu i okolini sa licenciranim vodičima kojih, avaj, nema mnogo. Ako čekate poslednji trenutak (a često nam se javljate i iz samog Rima sa pitanjem “Da li bi neko mogao sad da nam malo pokaže Rim?!), više je nego sigurno da nećemo imati slobodnih vodiča. Dakle, ako planirate u Rim sa vodičem, bacite pogled na naše ture i javite nam se bar mesec dana ranije.

5. Galerija Borgeze

Kolekcija Galerije Borgeze sadrži skulpture, mozaike i slike nastale između 15. i 19. veka. Ovaj muzej se smatra jedinstvenim u svetu po broju i značaju Berninijevih skulptura i Karavađovih slika, ali i dela RafaelaPeruđinaLotaRubensaTicijana. Zbog sigurnosnih razloga koji su vezani za konformaciju muzeja, pristup je moguć samo u obliku unapred rezervisane posete koja je ograničena na 2 sata. Maksimalan broj ljudi koji istovremeno može da boravi je 36, zato i ne čudi što ovaj muzej dozvoljava pristup isključivo preko unapred rezervisanih i kupljenih karata. Možete ih rezervisati i kupiti, a gde drugo nego ovde. (Ako imate kumulativne karte kao što su RomaPass, Omnia Card i slično, nije potrebna ponovna kupovina ulaznica, ali jeste njihova rezervacija). 👇

No posts found!

 

7. Panteon

Iako je ulaz u Panteon besplatan, od 2022. godine je neophodno da se rezerviše satnica ako planirate da ga obilazite praznikom, subotom ili nedeljom.
Od jula 2023. godine ulaz u Panteon se naplaćuje 5,00 €. Ulaznice, teoretski, možete kupiti na licu mesta, ali praktično je situacija slična kao i sa ostalim rimskim znamenitostima – vrlo je neizvesno koliko dugo ćete čekati i po kakvom vremenu

Kako onda sigurno kupiti ulaznice za Panteon, verovatno se pitate? Unapred! Potrebno je da posetite zvanični sajt Musei Italiani i ukucate u polje za pretragu reč “Patheon” i naći ćete se na pravom mestu!  

4 Comments

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!