Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Rim: koje ulaznice treba nabaviti unapred (i zašto će vas to izvaditi iz gužvi)

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg turisti propuste da vide željeni muzej ili atrakciju u Rimu je zato što ne nabave ulaznice unapred. A kako i ne bi? Rim ima oko 58.000 turista dnevno i svi oni žele da obiđu isto što i vi: Koloseum, Rimski forum, Vatikan… Neke od ovih atrakcija, čak, i ne mogu da se obiđu ako unapred ne rezervišete ulaznicu i vreme u koje ćete otići. Da, i vreme, dobro ste razumeli. Ne kad želite vi, već kad ima mesta. Uostalom, ni kod frizera ne idete bez zakazivanja, pa zašto biste u nešto što privlači hiljade posetilaca dnevno? Ali krenimo redom:

3 meseca unapred

1. Papske mise


Foto: Nacho Arteaga/Unsplash

Ako želite da prisustvujete papskim misama kao što su one za Božić i Uskrs, treba da rezervišete ulaznice minimum 3 meseca ranije. Razlog je jednostavan: ulaznice su besplatne, interes veliki a broj mesta je ograničen. Za njih je potrebno da se popuni i pošalje zahtev običnom poštom ili faksom Prefekturi papskog doma. Dakle, preuzmite zahtev ovde i pošaljite ga na:

Prefettura della Casa Pontificia, 00120 Città del Vaticano
Ili na faks: +39 06 6988 5863
Ulaznice se podižu lično pri Apostolskoj palati (Palazzo Apostolico), u kancelariji Portone di Bronzo (Piazza San Pientro, desna kolonada), počeviši od prvog utorka koji prethodi misi između 15 i 19 časova ili na sam dan mise u 7.30.

Ako niste stigli na vreme da zatražite ulaznice za papsku misu, možete to da učinite ovde: 👇

Ulaznice za audijenciju pape – skip-the-line

Već smo pisali u članku "Koje ulaznice treba nabaviti unapred" da su ulaznice za audijenciju pape besplatne, ali je potrebno da ih tražite minimum 3 meseca unapred. Ako ste zaboravili to da uradite, još uvek nije sve izgubljeno - odnedavno mogu da se nabave ulaznice za audijenciju pape bez mnogo priprema unapred, s tim što se ove ulaznice plaćaju. Zapravo, plaćate vodiča koji će vas uvesti ranije kroz prioritetni prolaz do mesta mnogo bliže papi nego što biste ga (nažalost) dobili besplatnim putem.

 2. Nekropola Bazilike Svetog Petra (Scavi)*


Foto: www.scavi.va

Obilazak nekropole, koja se nalazi u podzemlju Bazilike, i u kojoj se nalazi i grobnica Svetog Petra, se odvija pod posebnom dozvolom i programom od strane Fabrike Svetog Petra (Fabbrica di San Pietro). Ova ustanova, poznata još i kao Scavi (iskopine), posvećuje posebnu pažnju očuvanju istorijskog i arheološkog lokaliteta, te omogućava pristup od svega 250 posetilaca dnevno. Posetioci moraju da budu preko 15 godina starosti (osobama koje pate od klaustrofobije se ne preporučuje obilazak nekropole). Posetioci će biti podeljeni u grupe od po 12 učesnika u zavisnosti od jezika na kojem prate obilazak (italijanski, engleski, španki, nemački). Svaka grupa ima vodiča, dužina trajanja ture je 30 minuta.👇

No posts found!

Mesec dana unapred

3. Vodič na srpskom jeziku

„Vodič kroz Rim“ organizuje ture po Rimu i okolini sa licenciranim vodičima kojih, avaj, nema mnogo. Ako čekate poslednji trenutak (a često nam se javljate i iz samog Rima sa pitanjem “Da li bi neko mogao sad da nam malo pokaže Rim?!), više je nego sigurno da nećemo imati slobodnih vodiča. Dakle, ako planirate u Rim sa vodičem, bacite pogled na naše ture i javite nam se bar mesec dana ranije.

15 dana unapred

4. Vatikanski muzeji

Kada bi se, dok obilazimo Vatikanski muzej, zaustavili na 30 sekundi ispred svakog eksponata, ne bi nam bilo dovoljno 48 sati da vidimo sve. O velelepnosti ovog jedinstvenog muzeja najbolje govore brojke: najveći muzej u najmanjoj državi na svetu, 5. muzej po posećenosti u svetu, 30.000 posetilaca dnevno, oko 6 miliona godišnje, 5. muzej po veličini u svetu, 43.000 kvadratnih metara, 7 kilometara umetničkih dela, 28 muzeja i arheoloških zona u njegovom sklopu… Zato i ne čudi što se na biletarnici čeka i po nekoliko sati na kupovinu karata sa rizikom da se, na kraju, uopšte ne uđe. Pa gde kupiti unapred karte za Vatikanski muzej? Evo ovde! 👇

Vatikanski muzej i vrtovi + Papska palata – ulaznice skip-the-line

Ova ulaznica će vam omogućiti da samostalno obiđete Vatikanski muzej i Sikstinsku kapelu bez gužve (ući ćete u muzej pre otvaranja, tzv. "early bird" obilazak), a zatim i Vatikanske vrtove iz eko-vozića. Sledi obilazak Papske palate i vrtova i ručak u Kastel Gandolfu (mesto koji se nalazi na jezeru u zoni Castelli Romani, predrađu Rima gde se dobro jede).

Vatikanski muzej i Sikstinska kapela – ulaznice skip-the-line

Preskočite red na blagajni i obiđite Vatikanski muzej, samostalno ili uz audio-vodiča. Odaberite Vatican Museums & Sistine Chapel: Skip The Line i kada budete izabrali interval ulaska (timeslot) možete da uzmete samo ulaznicu (Regular Ticket) ili ulaznicu sa audio-vodičem (Regular Ticket + Audio Guide). Ako obilazite muzej sa decom (6-17 godina) ili ste student (18-25 sa studentskom legitimacijom), imate pravo na redukovanu ulaznicu (Reduced Ticket). Deca mlađa od 6 godina ne plaćaju ulaz.

Vatikanski muzej i Sikstinska kapela – last minute ulaznice skip-the-line

Želite da se osećate kao papa kad ulazi u Vatikanski muzej? Onda preskočite red na blagajni sa ovom ulaznicom i obiđite Vatikanski muzej uz VIP tretman. Na ulazu će vas dočekati asistent muzeja koji će vas osloboditi pomalo zbunjujućeg i stresnog ulaska, odnosno pomoći će vam da uđete najbrže što možete (možda zvuči kao suvišna usluga, ali varate se). Kada budete shvatili da ste ušli u kompleks od 7 kilometara eksponata, sigurno će vam značiti da vam neko pokaže kako najbrže do Sikstinske kapele ili Rafaelovih soba.

Imajte na umu da je muzej na tlu države Vatikan, sedištu pape i Katoličke crkve, te je neophodno da ste uvek prikladno obučeni (nisu dozvoljene majice na bretele i kratke suknje/pantalone).

5. Koloseum (Rimski forum i Palatin)

Koloseum (Colosseo) je, od trenutka kada je nastao kao Flavijevski Amfiteatar, odmah postao simbol Rima. Mogao je da primi preko 50.000 gledalaca, a danas može da primi oko 3.000 posetilaca istovremeno zbog očuvanja ovog istorijskog i arheološkog lokaliteta. Zato je i za ovu atrakciju pristup turista ograničen, čime se objašnjavaju više stotina metara dugi redovi za kupovinu karata na licu mesta. Rešenje? Ulaznice kupljene unapred. 👇

Koloseum, Palatin i Rimski forum + video prezentacija – ulaznice skip-the-line

Istražite Koloseum, jedno od najcenjenijih arheoloških nalazišta drevnog Rima. Zatim pogledajte Rimski forum, koji je bio političko sedište jednog od najvećih carstava koje je svet ikada poznavao, a zatim se uputite prema brdu Palatin, gde je Romul osnovao Večni grad. Jedna karta, tri sjajne rimske lokacije, jedan je od najboljih načina da osetite u duh moćnog Rimskog carstva.

Koloseum + Arena, Palatin i Rimski forum – ulaznice skip-the-line

Ko ne bi poželeo da na trenutak bude gladijator? Sa ovom ulaznicom to i možete, jer ćete moći da uđete u arenu i, očima gladijatora, istražite delove Koloseuma koja obično nisu dostupna većini posetilaca. Zatim uđite u srce Rima, Rimski forum, i saznajte gde je bio najveći biznis i trgovački centar antičkih vremena, a zatim obiđite i brdo Palatin.

Koloseum, Palatin i Rimski forum – ulaznice sa prioritetom skip-the-line

Divite se veličanstvenosti Koloseuma, jednog od najreprezentativnijih istorijskih spomenika ikada. Naravno, spomenik sa ovakvom reputacijom privlači bezbroj turista, ali ova karta sa prioritetnim ulazom omogući će vam da nonšalantno prođete pored kilometarksog reda onih koji nemaju karte i, poput pravog rimskog VIP-a današnjice, uđete u Koloseum a zatim i u Rimski forum i Palatin! 

Besplatan ulaz: mlađi od 18 godina, 1. nedelje u mesecu.

6. Galerija Borgeze*


Foto: Alejo2083/Wikipedia

Kolekcija Galerije Borgeze sadrži skulpture, mozaike i slike nastale između 15. i 19. veka. Ovaj muzej se smatra jedinstvenim u svetu po broju i značaju Berninijevih skulptura i Karavađovih slika, ali i dela RafaelaPeruđinaLotaRubensaTicijana. Zbog sigurnosnih razloga koji su vezani za konformaciju muzeja, pristup je moguć samo u obliku unapred rezervisane posete koja je ograničena na 2 sata. Maksimalan broj ljudi koji istovremeno može da boravi je 36, zato i ne čudi što ovaj muzej dozvoljava pristup isključivo preko unapred rezervisanih i kupljenih karata. Možete ih rezervisati i kupiti, a gde drugo nego ovde. (Ako imate kumulativne karte kao što su RomaPass, Omnia Card i slično, nije potrebna ponovna kupovina ulaznica, ali jeste njihova rezervacija). 👇

popust za prevoz rim

Roma Pass – kombinovana propusnica za prevoz i znamenitosti

Kako jednim udarcem ubiti dve muve, odnosno kako sa jednom kartom koristiti gradski prevoz i obići o istom trošku par muzeja? Lako! Kupite Roma Pass. Imaćete potpuni pristup gradskom prevozu u Rimu, besplatan ulaz u jednu ili dve znamenitosti grada (u zavisnosti od toga da li ste odabrali 48h ili 72h Roma Pass) i popuste za dalje posete znamenitostima. Pokupite Roma Pass u Turističkom informativnom punktu i spremni ste! Uštedećete novac, vreme i stres, pa ćete moći sebe da se častite dodatnom porcijom sladoleda.

Galerija Borgeze – ulaznice skip-the-line

Nit manjeg muzeja, nit veće koncentracije remek-dela. Pogađate već, u pitanju je Galerija Borgeze u Rimu (Galleria Borghese), dragulj među muzejima Večnog grada. Može da primi svega 360 posetilaca odjednom koji u njemu mogu da borave najviše 2 sata. Ulaznice uglavnom moraju da se nabave nedeljama, ako ne i mesecima unapred.


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

4 Comments

Ostavite odgovor