Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Karneval u Rimu – ne propustite priliku da se maskirate!

KARNEVAL u Rimu

Kad se kaže “karneval u Italiji”, odmah se pomisli na Veneciju. Međutim, ovaj običaj se obeležava širom Italije, pa tako i u večnom gradu. Karneval u Rimu počinje 70 dana pre Uskrsa, ali dani koji se očekuju sa najviše nestrpljenja su mrsni četvrtak, karnevalska nedelja i mrsni utorak. Tada će Rim biti preplavljen maskama, svetlima, igrama i razonodom. Najveći rimski trgovi i ulice, Via del Corso, Piazza del Popolo, Piazza di Spagna i Piazza Navona,  pretvoriće se u otvorena pozorišta sa klovnovima, bizarnim likovima i tradicionalnim maskama Harlekina, Kolumbine i Pulcinele.

Karneval u Rimu 2018 – datumi

Giovedì Grasso (mrsni četvrtak) – 8. februar
Carnevale (karnevalska nedelja) – 11. februar
Martedì Grasso (mrsni utorak) – 13. februar

Naš savet:

Ako planirate da posetite Rim u vreme karnevala, posebno ako putujete sa decom, preporučujemo vam da ponesete bilo kakvu masku i pridružite se masi maskiranih Rimljana i turista – zabava je zagarantovana!

 

Fotografije karnevala u Rimu

[envira-gallery id=”683″]

Istorija Karnevala

Karneval je doba proslave i festivala uoči uskršnjeg posta. Obeležava se uglavnom tokom februara i marta. Proslava se obično sastoji od javne proslave ili parade, tokom koje se učesnici često maskiraju i vesele, plešu i prikazuju cirkuske i druge veštine. Reč karneval je nastala od italijanskih reči carne levare – ukloniti meso ili carne vale – zbogom meso. U svakom slučaju, karneval označava početak perioda u kome je jedenje mesa po običaju zabranjeno (uskršnji post). Proslave karnevalskog tipa nisu striktno vezane za hrišćanstvo, već su postojale i u periodu Starog Rima. Poreklo italijanskog karnevala je verovatno u rimskom festivalu saturnalije, koji je blizak još starijim grčkim dionizijskim običajima. U srednjem veku karnevali su bili odraz narodne kulture.

Izvori:
Karneval – Vikipedija
Carnevale Romano


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!