Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Dan zaštitnika Rima – 29. jun u znaku cvetnih tepiha i vatrometa (San Pietro e Paolo)

Dan zaštitnika grada Rima, Sveti Petar i Pavle (San Pietro e Paolo), tradicionalno se proslavlja svakog 29. juna. Osim verskih proslava (među kojima i papina misa Angelus, Anđeo gospodnji), ovaj dan donosi i dva živopisna događaja koja ne treba da propustite ako ste u Večnom gradu: izložbu cvetnih mozaika ispred Bazilike Svetog Petra, tzv. infiorata i vatromet na trgu Piazza del Popolo, la Girandola di Roma. Ali krenimo redom.

Legenda o Svetom Petru i Pavlu

Negde između stvarnosti i legende, životi svetaca Petra i Pavla ispreplitala su se nekoliko puta, u jednom velikom i nemirnom Rimu, u punom verskom i kulturnom vrenju.

Petar je bio ribar iz Galileje (današnji Izrael) i bio je prvi apostol koga je Isus pozvao. Stigao je u Rim nekoliko godina nakon smrti svog učitelja, možda 50. godine naše ere. Bio je veliki propovednik i mnoge je preobratio u hrišćanstvo, sve dok nije uhapšen za vreme Neronovog progona hrišćana.

Pavle je, s druge strane, rođen u Tarsu (današnja Turska), u jevrejskoj porodici. Prešao je na hrišćanstvo nakon vizije koju je imao na putu za Damask (tzv. Conversione di Paolo) i postao je neumorni glasnik Isusove reči (u Bazilici Svete Marije del Popolo u Rimu možete da vidite Karavađov prikaz Pavlovog preobražaja). Uhapšen u Jerusalimu zbog optužbi za nered, on se, kao građanin Rimskog carstva, pozvao na carev sud. Tako je 61. godine sproveden u Rim, gde je nekoliko godina živeo u pritvoru. Ponovo uhapšen tokom Neronovog progona, završio je, prema legendi, u istom zatvoru kao i Sveti Petar.

Mamertinski zatvor (Carcere Mamertino)

U pitanju je Mamertinski zatvor (Carcere Mamertino) najstariji zatvor u Rimu koji i dan-danas postoji (možete da odahnete, više nije u upotrebi)! U njemu su, tokom hiljadu godina rada, zarobljenici bili ubacivani kroz rupu na podu u užasno prljave i mračne tamnice. Veruje se da je tom zatvoru Sveti Petar bio vezan u okove koji danas mogu da se vide u jednoj od više bazilika posvećenih ovom apostolu, a to je Bazilika Svetog Petra u okovima (Basilica di San Pietro in Vincoli). Međutim, putevi dva apostola su se razdvojili 67. godine u tragičnom epiloguPetar je pokušao da pobegne, ali mu se u ulici Via Appiajednom od puteva koji vode u Rim, pojavio duh IsusaUbedio ga je da se vrati i suoči sa mučeništvom. Bio je razapet u Kaligulinom cirkusu, u podnožju brda Vatikana, mestu gde se danas nalazi Bazilika Svetog Petra. Ne verujući da je dostojan umiranja kao Hrist, zahtevao je da bude razapet glavom nadole. Pavle je, s druge strane, kao rimski građanin, imao “privilegiju” manje bolne smrti i to odrubljivanjem glave. Legenda kaže da je njegova glava “odskočila” tri puta nakon odrubljivanja te da je, na svakom mestu na kojem je dodirnula tle, potekao izvor vode. Mesto na kojem je pogubljen Pavle je u to vreme nosilo ime Aquas Salvias, dok se danas tu nalazi Crkva Svetog Pavla kod Tri fontane (Chiesa di San Paolo alle Tre Fontane). Sve bazilike koje smo naveli možete da posetite besplatno, ali će vam za Mamertinski zatvor biti potrebna ulaznice. Ovaj zatvor možete da obiđete zasebno ili u okviru Parka Koloseum (koji obuhvata Koloseum, Palatin i Rimski forum). Sa ovom ulaznicom ćete dobiti i video vodič i nećete biti ubačeni naglavačke unutra (nego ćete moći da siđete stepenicama)!
 

Vatromet na trgu Piazza del Popolo

Vatromet (La Girandola di Roma) je neverovatan audio-vizuelni spektakl koji, verovali ili ne, vuče tradiciju još od vremena Mikelanđela i Berninija. Izvođenje vatrometa je povereno ekspertima pirotehnike koji su, opsežnim proučavanjima rukopisa i dnevnika majstora iz prošlosti, uspeli da reprodukuju vatromete baroknog Rima.

Ovaj vatromet, dakle, nije puko “igranje vatrom” već revokacija spektakularnih tehnika i boja koje su se koristile pre više stotina godina! Vatromet traje oko 30 minuta pri čemu ćete isto toliko biti bez daha. Ne preterujemo! Uostalom, pogledajte i sami.

 


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!