Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Crkva Sant’Ignazio di Loyola u Rimu – remek-delo optičkih iluzija

Ponekad naizgled obične crkve kriju u svojoj unutrašnjosti najneobičnija umetnička dela. Jedna od njih je Crkva Sant’Ignazio di Loyola (Crkva Svetog Ignacija Lojolskog) u Rimu. Smeštena u samom centru grada, ova crkva može lako da promakne vašoj pažnji ukoliko je ne tražite namenski. Ali zašto bismo uopšte hteli da je tražimo, pitate se? Zamislite crkvu koja nema kupolu, ali ćete je ipak videti. Ili tavanicu na stubovima koja zapravo nema stubove. Kako je to moguće? Hajde da zajedno otkrijemo ovo remek-delo optičkih iluzija.

  1. Kako je nastala Crkva Sant’Ignazio di Loyola u Rimu
  2. Šta videti u Crkvi Sant’Ignazio di Loyola – tavanica
  3. Lažna kupola u Crkvi Sant’Ignazio di Loyola
  4. Gde se nalazi Crkva Sant’Ignazio di Loyola u Rimu

 

Kako je nastala Crkva Sant’Ignazio di Loyola u Rimu?

Crkva je posvećena Ignasiju Lojolskom (Íñigo López de Loyola), osnivaču Jezuita, odnosno Družbe Isusove. Deo je impozantne građevine Collegio Romano, Rimskog koledža namenjenog obrazovanju mladih isusovaca. Koledž je prvobitno uključivao jednu manju crkvu, ali se ubrzo pokazalo da nije više mogla da primi preko 2000 studenata koji su došli u Rim na studije. Isusovci su zato odlučili da izgrade crkvu mnogo veću od prethodne.

Radovi su počeli 1626. godine. Nakon 60 godina, crkva je bila gotovo završena, ali je nedostajala kupola i novac za njenu izgradnju. Za rešenje obog problema bio je pozvan isusovac i slikar Andrea Pozzo, koji je zahvaljujući izvanrednoj veštini uspeo da “završi” kupolu i ne samo to. Oslikao je fresku na tavanici zbog koje danas stotine tursta dolazi da je vide.

Šta videti u Crkvi Sant’Ignazio di Loyola – tavanica

Freska koja se nalazi na tavanici Crkve Sant’Ignazio di Loyola slavi misionarski rad isusovaca. Tako je u centru prikaza Hrist koji zrakom svetlosti pogađa srce Svetog Ignacija, koji pak to svetlo šalje ka ostalim figurama. Ono što privlači pogled su predstave četiri kontinenta. Svaki kontinent je prikazan kao ženaEvropa je sa žezlom na konju, Azija na kamili, Afrika na krokodilu, Amerika je mlada Indijanka koja maše kopljem na pumi.

Ono što je čini izuzetnom je činjenica da stvara drugu (iluzornu) crkvu koja nadmašuje onu u kojoj se nalazite. Zahvaljujući majstorskoj perspektivi i dodavanju oslikanih arhitektonskih elemenata (lukovi, stubovi, grede), Andrea Pozzo gradi drugu crkvu koja se iluzorno uzdiže iznad prve. Ako stanete na krug od žutog mermera u centru lađe, efekat će biti očigledan. Važno je napomenuti da je plafon na kojem je Andrea Pozzo stvorio fresku zapravo ravna površina.

Lažna kupola u Crkvi Sant’Ignazio di Loyola 

Godine 1685 crkva je bila skoro završena, ali su ekonomske i strukturalne poteškoće pretile da je ostave bez kupole. Kako bi prevazišao ovaj problem, Andrea Pozzo je stvorio niz optičkih iluzija, tipičnih za italijanski barok, kako bi zavarao posmatrače i oblikovao kupolu crkve trodimenzionalnim efektima koja je, zapravo, ravna. Ako nastavite prema oltaru, naići ćete na drug zlatni krug u mermeru na podu: podignite pogled sa tog mesta i moći ćete da se divite predivnoj kupoli prečnika od čak 13 metara! Zaista zadivljujuća trodimenzionalna optička iluzija.

Gde se nalazi Crkva Sant’Ignazio di Loyola

Crkva Sant’Ignazio di Loyola se nalazi u samom srcu Rima, između Via del Corso i Panteona, u Via del Caravita 8 a


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!