Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Vidikovci Rima: 7 najlepših panorama koje će vas ostaviti bez daha!

Grad koji je sagrađen na sedam brežuljaka sigurno ima bar isto toliko vidikovaca. Istina je da ih ima mnogo više i neki od njih pružaju poglede na Večni grad koje nećete naći ni na jednoj razglednici. Za neke ste možda već čuli, za druge ćete saznati od nas. Da, odlučili smo da vam otkrijemo 7 vidikovaca Rima koji će vas ostaviti bez daha. Većina njih je besplatna a za neke ćete, avaj, morati da platite ulaz. Srećom, nalaze se u okviru rimskih atrakcija koje biste posetili i ovako i onako. Pa da krenemo!

7. Zodijak (Lo Zodiaco)

 Viale del Parco Mellini, 88/92, 00136 Roma

Na vrhu brega Monte Mario, nalazi se ovaj svim generacijama Rimljana poznat restoran “Zodijak”. Ne postoji zaljubljeni par, mlađi ili stariji, koji se nije bar jednom u životu popeo do Zodijaka, prošetao se Ulicom ljubavi (via dell’Amore) i seo na piće ili večeru zaljubljeno gledajući Rim iz ove perspektive. Ako i vi posećujete Rim sa vašom boljom polovinom, ne zaboravite da ponesete katanac sa vašim imenima i okačite ga –  a gde drugo – nego u Ulici ljubavi. Do “Zodijaka” možete da stignete metro linijom A (stanica Ottaviano) a zatim autobusom 32.

6. Vitorijano (Vittoriano)

 Piazza Venezia, 00186 Roma

Sa vrha spomenika Vitorijano, posvećenom prvom kralju ujedinjene Italije, Vitoriju Emanuelu II Savojskom (Vittorio Emanuele II di Savoia), pruža se očaravajući pogled na glavne “aktere” rimske arhitekture: Koloseum, Palatin, Rimski forum, Trajanovu pijacu. No, da biste došli na vrh ovog zdanja poznatog još i kao Oltar domovine (Altare della Patria), potrebno je da uzmete lift koji se, avaj, plaća 7.00 € (3.50 € za omladinu 10 – 18 godina, besplatno za decu ispod 10 godina). Vredi svakog centa, provereno!

5. Kapitol  (Campidoglio)

 Piazza del Campidoglio, 00186 Roma

Ako ste u potrazi za “kutkovima” grada kao sa razglednice, onda je brdo Kapitol (Campidoglio) odlično mesto. Na njegovom vrhu se nalazi istoimeni trg, Piazza del Campidoglio, koji je projektovao Mikelanđelo (lepota zagarantovana). Trg ima čak tri panoramske terase sa kojih možete da posmatrate Rim iz ptičje perspektive. Prve dve se nalaze na trgu i gledaju na Rimski forum. A treća? Eh, treća je na mestu za koje malo njih zna! Potrebno je da se popnete do terase na kojoj se nalazi restoran “Terrazza Caffarelli” i… uostalom, videćete i sami.

4. Pinčo (Terrazza del Pincio)

 Salita del Pincio, 00187 Roma

Ovaj vidikovac Rima se nalazi u okviru parka Vila Borgeze (Villa Broghese). Nadomak Španskih stepenica, ovaj park je omiljeno utočište Rimljana i turista koji žele da se na trenutak opuste i uživaju. Ime parka potiče od nobilne porodice Borgeze koja je bila vlasnik terena i otvoren za javnost tek 1903. godine kada ga je država otkupila od porodice Borgeze. Krenite sa vrha Španskih stepenica ka parku, prođite pored Fontane topovskog đuleta i vrlo brzo ćete se naći na Pinču. Sa ove tačke možete najbolje da sagledate trg Piazza del Popolo (na slici), a u pozadini će vam neminovno biti kupola Bazilike Svetog Petra. Da li ste znali da je Rim građen tako da nijedno zdanje nije smelo da pređe visinu kupole bazilike? Eto zašto se kupola vidi sa skoro svake tačke u gradu.

3. Vidikovac Janikul (Terrazza di Gianicolo)

Piazzale Giuseppe Garibaldi, 00165 Roma

Kad se pominju vidikovci Rima, obično svi ispale kao iz topa: Janikul. Zašto “kao iz topa”? Osim što iz ove tačke možete vidite ama baš sve spomenike Rima, od Bazilike Svetog Petra, preko Panteona do Vitorijana i Koloseuma, moći ćete da vidite i baš njega, topa. I to na delu! Dođite tačno u podne i bićete svedok jednog tradicionalnog rituala. Tada će tri vojnika izvući top i ispaliti jedan hitac da bi označili podne.

Ovu tradiciju je uveo papa Pije IX daleke 1846. godine da bi sinhronizovao zvona svih rimskih crkava. Naime, u to doba je svaka crkva imala crkvenjake koji su odokativno zvonili oko podneva. Zamislite samo tu buku!

2. Park pomorandži (Giardino degli Aranci)

  Piazza Pietro D’Illiria, 00153 Roma

Jedan od skrivenih rimskih aduta i naše omiljeno mesto (za koje turisti uglavnom ne znaju) je Park pomorandži. Poznat još i kao Parco Savello, ovaj mali vrt će vam omogućiti fenomenalan panoramski pogled na Rim i “Kupolone”. Izgradio ga je 1932. godine Rafaele de Viko (Raffaele de Vico) u neposrednoj blizini crvke Santa Sabina. Prvobitno je služio sveštenicima kao povrtnjak, ali je sa novim urbanističkim planom doneto rešenje da se pretvori u javni park, kako bi grad dobio još jedan vidikovac pored tadašnjeg Pinča i Janikuluma. Park pomorandži je idealno mesto da se (ponovo) zaljubite u vašu bolju polovinu ili provedete par sati sa porodicom pod krošnjama ovog božanstvenog drveća (i, naravno, ne berete pomorandže, koliko god vam bile privlačne).  Zašto baš Park pomorandži? Ime (očigledno) potiče od drveta pomorandže, ali onog ispod kojeg je propovedao Sveti Domeniko, osnivač Dominikanskog reda, čije se sedište nalazi u crkvi Svete Sabine.  Najlepše je doći predveče sa flašom vina prosecco, uživati u pogledu na grad i kontemplirati uz zalazak sunca.

Ne zaboravite da pre toga prvorite kroz ključaonicu zgrade Malteškog viteškog reda, na oko 5 minuta hoda od Parka pomoranži. Ono što ćete videti neka ostane iznenađenje (ne obeshrabrujte se ako naiđete na mali red, vredi čekanja)!

1. Kupola Bazilike Svetog Petra (Basilica di San Pietro)

 Piazza San Pietro, 00120 Città del Vaticano

Najspektakularniji vidikovac u Rimu je onaj na vrhu kupole Bazilike Svetog Petra (kojoj Rimljani tepaju “Kupolone“). Da biste mogli da uživate u ovom pogledu, potrebno je da uđete u Baziliku Svetog Petra i popnete se liftom do prve terase (ulaz u baziliku je besplatan, cena lifta je 10.00 €). Do vrha kupole, odnosno druge terase, vas vodi 320 stepenika u obliku spirale, poznate i kao Puž Svetog Andreje (lumaca di Sant’Andrea). Prostor je veoma skučen, pa ako ste klaustrofobični, ostanite na 1. nivou bazilike (ne šalimo se!). Pored fantastičnog pogleda Trga Svetog Petra (na slici) koji je projektovao Bernini, imaćete ceo Rim na dlanu. Moći ćete da vidite i papske vrtove iz ptičje perspektive, koja inače ne biste mogli nikako da vidite (osim ako ne uplatite poprilično skupu turu po vrtu). Radno vreme lifta je 8.00 – 17.00 (1. oktobar – 31. mart) i 8.00 – 18.00 (1. april – 30. septembar).


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!