Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Dan Republike Italije – 5 razloga zašto treba da ga provedete u Rimu

(Foto: www.interno.gov.it/CC-BY-NC-SA 3.0 IT)
(Foto: www.interno.gov.it/CC-BY-NC-SA 3.0 IT)

Dan Republike Italije se slavi 2. juna  i ovo je idealna prilika da u Rimu vidite nešto što inače ne biste mogli nikad da vidite: vojnu paradu, akrobatski aero šou, predsednikovu rezidenciju, predsednika lično… Ali, krenimo redom: zašto se u Italiji baš 2. juna slavi Dan Republike? Tog datuma je, sad već daleke 1946. godine, u Italiji  bio organizovan referendum sa pitanjem: republika ili monarhija? Na ovom referendumu je, uzgred, po prvi put bilo dozvoljeno i ženama da glasaju. Izglasana je, naravno, republika.

Godišnjica je po prvi put bila proslavljena 2. juna 1948. i sa obeležavanjem Dana Republike se nastavilo sve do 1977. Te godine je, što zbog velike eknomske krize, što da se ne bi gubili radni dani, Dan Republike počeo da slavi prve nedelje u junu, nezavisno od datuma. Takođe je i vojna parada, koja je oduvek pratila obeležavanje ovog praznika, bila ukinuta. Štednja do maksimuma. Tek je od 2000. godine ponovo vraćen 2. jun kao datum Dana Republike, kao i sve vojne manifestacije vezane za tu priliku.

Pa koje su to manifestacije koje prate Dan Republike u Rimu i koje ne smete da propustite? Evo najvažnijih 5:

1. Predsednik Italije i vi na istom mestu


(Foto: www.interno.gov.it/CC-BY-NC-SA 3.0 IT)

Prva tačka programa proslave Dana Republike u Rimu je polaganje lovorovog venca na grob neznanog junaka. Polaganje vrši, glavom i bradom, predsednik Republike na terasi zgrade Oltar Domovine (Altare della Patria) na trgu Piazza Venezia. Eto prilike da vidite uživo (doduše, iz daljine), Serđa Matarelu.

2. Vojna parada u ulici Fori Imperiali


[envira-gallery id=”3694″]
(Foto: www.interno.gov.it/CC-BY-NC-SA 3.0 IT)

Već od ranih jutarnjih sati, na potezu od Koloseuma do Trga Venecija, videćete kako u svaršenom skladu maršira oko 4.000 pripadnika italijanske vojske, vojne mornarice i vojne aeronautike, ali i pripadnici karabinijera, policije, finansijske policije, vatrogasaca, šumarske inspekcije, gradske policije, civilne zaštite. Poseban deo parade je posvećen predsednikovoj počasnoj gardi, kirasirima (pogledajte tačku 5). I, dok većina vojnih parada može da liči jedna na drugu, kirasiri su specifični samo za Italiju. Kirasire ne možete da ne vidite (kao ni Švajcarsku gardu, uostalom). Tačka.

3. Akrobatski aero šou italijanske grupe “Frecce Tricolori”


(Foto: Vodič kroz Rim)
[envira-gallery id=”3746″]
(Foto: www.interno.gov.it/CC-BY-NC-SA 3.0 IT)

Iako je (šmrc!) reč o samo dva preletanja u toku cele parade, u trenutku kada 9 aviona italijanske akrobatske grupe “Frecce Tricolori” nadleće Oltar Domovine i vas, koji ste tu negde, osetićete žmarce po celom telu od uzbuđenja. Zašto? Zato što je preko vas preletela ne samo najbolja akrobatska avio grupa na svetu, već i najmnogobrojnija (10 ukupno, jedan avion je “solista”), sastavljena od najboljih pilota Italijanske vojne aeronautike. Ako vas ovo nije dovoljno impresioniralo, znajte da italijanska vlada potroši za svaku letilicu 5.000 € na sat. Pomnožite to sa 10 aviona i nekoliko sati angažmana… Cela parada, inače, košta oko 1.5 – 2 miliona evra.

Verovatno ćete želeti da ovekovečite ovaj trenutak, ali znajte da uopšte neće biti jednostavno. “Nacrtajte se” pred sam početak parade (obično oko 9 časova ujutru) ispred same zgrade Altare della Patria, na početku ulice Via del Corso. Osim foto-aparatom, naoružajte se i strpljenjem, jer će avioni preletati na početku parade (obično oko 10) i pred kraj (par sati kasnije), pa ako želite da uhvatite oba preletanja, nema vam mrdanja odatle. Naime, i svi ostali fotografi, njih par hiljada, će doći na isto mesto da bi fotografisali isto što i vi. Podesite aparat i čekajte na zvunčni signal koji će više ličiti na sirenu, fotografišite rafalno i… srećno! Nama još uvek nije pošlo za rukom da ih fotografišemo osim kao na gornjoj fotografiji 🙁

4. Besplatan ulaz u Quirinale, rezidenciju predsednika Italije


[envira-gallery id=”3713″]
(Foto: Vodič kroz Rim)

Iako je obilazak predsednikove rezidencije, Quirinale, moguć tokom cele godine (uz kupovinu ulaznice), ima mnogo više čari obići je baš na Dan Republike. Naravno, gde je ulaz besplatan, tu je i gužva, ali ako dođete sat vremena ranije pre predviđenog otvaranja rezidencije (obično oko 16 časova, dakle budite tamo najkasnije do 15 časova), velika verovatnoća je da ćete ući i… ostati. Osim što ćete zateći rezidenciju u prazničnom ruhu, imaćete prilike da se izležavate u predsednikovom vrtu, prisustvujete koncertu vojnog orkestra, brčkate u fontanama ali i da se fotografišete sa kirasirima… pod uslovom da ste dovoljno visoki. Kako, molim? Tako. Nastavite na čitate tačku 5.

5. Blizak susret sa kirasirima (corazzieri) 


[envira-gallery id=”3731″]
(Foto: Vodič kroz Rim)

Sve veme pominjemo kirasire, pa ko su više oni? Corrazzieri (od reči corazza, štit) su članovi počasne garde predsednika Republike Italije. Ovi vojnici su poseban red karabinijera koji, da bi to bili, moraju da zadovoljavaju određene fizičke uslove: 1.90 m visine i harmonična fizička građa  neophodni rekviziti da bi mogli da jašu konje (i to ne bilo koje, nego one superiorne rase visine od 1.70 m) i da voze motorcikle (i to ne bilo koje, već Moto Guzzi California). I sve to u posebnoj uniformi i pod punom opremom! Pored ovoga, neophodno je da su već u službi karabinijera, da su obučeni za samoodbranu, poseduju izvanredne borilačke veštine, imaju završen kurs padobranstva i nemaju nijednu mrlju u karijeri. Obzirom da je visina prosečnog muškarca u Italiji 1,75 m, ovim poslom može da se bavi samo izuzetno mali broj ljudi.

Šlemovi koje nose čine ih višim od 2 metra, pa ako planirate da se fotografišete sa njima – jedna od prednosti koju turisti imaju samo u toku Dana Republike – ponesite tronožac.

PS: Drage dame koje čitate ovaj članak, znamo šta mislite: savršen muškarac, ipak, postoji 😉


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!