Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Vila d’Este u Tivoliju – vrt 100 fontana

Vila d'Este u Tivoliju, vrt 100 fontana
Vila d’Este u Tivoliju je vila sa jednim od najlepših vrtova u Italiji. Ali svi vrtovi u Italiji su lepi!, čujemo kako kažete. Donekle ste u pravu, ali Vila d’Este u Tivoliju je 2007. godine bila proglašena i za najlepši park u Evropi. Pa šta je to što ima Vila d’Este a što ostali evropski parkovi nemaju? Osim što je jedinstveni primer renesansne arhitekture i italijanskog vrta, uvrstana je u spisak svetskih baština UNESCO-a, ima… u stvari, krenimo od početka!

Kako je nastala Vila d’Este u Tivoliju

Vilu d’Este je 1550. godine naručio kardinal Hipolit II d’Este (Ippolito d’Este), sin Alfonsa I Lukrecije Bordžije i unuk pape Aleksandra VI. Hipolit se od malih nogu kretao u diplomatskim i crkvenim krugovima što mu je omogućilo da dobije više zvanja tokom života, od nadbiskupa Milana, preko savetnika francuskog kralja, do guvernera Tivolija i kardinala Ferare. Igrao je veliku ulogu u društvenom i političkom razvoju grada i smatrao je da je bio predodređen da bude papa. Kandidovao se čak pet puta i nijednom nije bio izabran zbog svog… hmm… raskalašnog života. Još uvek se ne zna ko je majka njegove jedine ćerke, Renate. Uostalom, je li sin Lukrecije Bordžije ili nije?

Vila d'Este u Tivoliju
Unutrašnjost Vile d’Este

D’Este je 1550. godine postao guverner Tivolija tako što ga je imenovao papa Julije III. Ovaj drugi je hteo da mu se zahvali na pomoći u izborima za papu i tom prilikom mu je poklonio i imanje u Tivoliju. Hipolit nije bio baš oduševljen idejom da bude guverner jer ga je više zanimala karijera pape ali je, na kraju, ipak, pristao. Kao okoreli kolekcionar umetničkih dela, Hipolit je trljao ruke u nadi da će moći da se dočepa lokalnih blaga, pogotovo onih iz obližnje 15 vekova stare Hadrijanove vile. Trijunfalno je otišao u Tivoli, ali ga je tamo dočekalo veliko razočarenje: umesto neke luksuzne vile, bila mu je dodeljen trošni manastir! No, klima Tivolija mu je izuzetno prijala, pa je odlučio da manastir pretvori u vilu nalik onoj koju je imao u Rimu.

Izgradnja vile

Vila d'Este u Tivoliju

Vile d’Este u Tivoliju, pogled iz vrta 

Radovi su bili povereni arhitekti Piru Ligoriju (Pirro Ligori), kojem je istovremeno dodeljena i vojska pomoćnika. Izvođenje je bilo u rukama arhitekte i inženjera iz Ferare, Alberta Galvanija, dvorskog arhitekte porodice Este. Glavni slikar ambicioznih unutrašnjih dekoracija bio je Livije Agresti (Livio Agresti) iz Forlìja, a Piro Ligorio, koji je bio zadužen i za ikonografski program unutrašnjih freski, projektovao je i vrtove oko vile. U tome mu je pomogao Tomaso Kirurki (Tommaso Chiruchi) iz Bolonje, jedan od najveštijih inženjera hidraulike 16. veka, koji je već radio na fontanama vile Lante, ali i Francuz Klod Vernar (Claude Venard), iskusni graditelj hidrauličkih orgulja. Hipolit je, kao što je planirao, uspeo da dobar deo skulptura preuzme iz Hadrijanove vile. Običaj koji se praktikovao u to doba, kada se za Baziliku Svetog Petra koristio materijal iz Panteona.

Izgradnja vrta

Vila d'Este u Tivoliju

Izgradnja vrta nije baš išla glatko, jer je Hipolit želeo da ga poveća. U tu svrhu je morao da otkupi i terene koji su se nalazili u okolini nekadašnjeg manastira što mu je odnelo puno vremena, te je gradnja nastavljena tek 1566. Ovo mu je omogućilo da dopre do obližnje reke Anijene (koju možete da vidite u Vili Gregorijani u obliku božanstvenih vodopada) i podzemnim tunelima dovuče vodu da bi njom opsrkbljivao mnogobrojne fontane koje je želeo da napravi u vrtu. Sva voda koja se doprema do fontana je povezana sa izvorom vode iz reke Anijene po sistemu povezanih sudova u kojima prođe i do 300 litara vode u sekundi! Ono što je još impresivnije je da vrt ima 35.000 kvadratnih metara, 250 vodoskoka, 225 vodopada, 100 fontanskih bazena, 50 fontana. Vrt ulepšava 30.000 sezonskih biljaka, 150 više stotina godina starog drveća, 15.000 višegodišnjih biljaka i drveća, 9.000 metara staza i stazica.

Vila je završena u septembru 1572, nakon više od 20 godina izgradnje. Dovršena je na brzinu, jer se Hipolitu najavio papa Gregorije XIII. Zbog njega je, kažu, Hipolit naredio da se izgradi Fontana zmajeva i to je bilo obavljeno u toku jedne noći! Na žalost, Hipolit nije dugo uživao u svojoj vili,  jer je samo dva meseca nakon njene inauguracije – umro!

Vila u kasnijim godinama

Vila je pripala njegovim naslednicima, prvo Luiđiju, zatim Aleksandru Rinaldu d’Este. U 18. veku vila je pripala Habsburgovcima, nakon što je Herkul III d’Este, vojvoda Modene, ostavinski prosledio Mariji Beatriče Ričardi d’Este, supruzi nadvojvode Ferdinanda I Habsburškog. Usledilo je zapostavljanje vile i vrtova u kojem je hidraulika propala, a mnoge skulpture koje je skupio Hipolit d’Este bile su raznesene na druge lokacije. Dramatično propadanje ruševne vile je zaustavio kardinal Gustav von Hohenlohe, koji je ponovno oževio vrtove i organizovao koncerte. Na kraju je vilu d’Este kupila italijanska država nakon Prvog svetskog rata i obnovila je, prilikom čega su joj vraćene slike iz Državne galerije u Rimu.

U Vili d’Este se takođe nalazi i Obrazovni muzej antičkih knjiga (Museo Didattico del Libro Antico).

Naš savet:

Vrt Vile d’Este je na padini i njegovo obilaženje zahteva konstantno penjanje i silaženje stepenicama. Imajte ovo u vidu ako planirate obilazak sa decom u kolicima ili starijim osobama koje imaju ograničenu mogućnost kretanja.

Kako obići Vilu d’Este?

Tivoli se nalazi na oko 30 kilometara od Rima i u njemu se nalazi ne samo fantastična Vila d’Este, nego i Hadrijanova vila i Vila Gregorijana. Međutim, da biste temeljno obišli sve tri, kao i sam gradić Tivoli koji je posebno slikovit, potrebna su vam dva-tri dana. Ako ste knap sa vremenom, a voleli biste da vidite bar nešto od ovih dragulja Tivolija, evo našeg predloga: uskočite u voz ili autobus i obiđite Vilu d’Este sa našim vodičem u jednom danu.

👉 Vila d’Este, tura na srpskom/hrvatskom (pošaljite upit)

odaberite broj učesnika uzrasta 6 i više godina
odaberite broj učesnika uzrasta 6 i više godina
odaberite broj učesnika uzrasta 6 i više godina
odaberite broj učesnika uzrasta 6 i više godina
odaberite broj učesnika uzrasta 6 i više godina
Popunjavanjem ovog obrasca slažete se sa našom politikom privatnosti.

Radno vreme, ulaznice, turističke informacije

 Cena ulaznice*: 10,00 € puna cena , 2,00 € redukovana cena (za osobe iz EU od 18-25 godina), besplatno za osobe ispod 18 godina.
*Cena ulaznice može da se uveća ako je u vili u toku vanredna izložba.

Naš savet:

Vile d’Este spada u državne muzeje koji mogu da se obiđu besplatno svake 1. nedelje u mesecu od oktobra do marta i svakog 1. ponedeljka od maja do decembra i Nedelje kulture (mart). Iskoristite ovu mogućnost i iskombinujte obilazak Vile d’Este i Hadrijanove vile, koja ima isti režim besplatnih ulazaka.

 Radno vreme: utorak – nedelja, zatvoreno svakog ponedeljka, 1. januara, 25. decembra;
Januar, novembar, decembar 8:30 – 16:00 (izlaz 17:00); februar 8:30 – 16,30 (izlaz 17:30); mart 8:30 – 17:15 (izlaz 18:15); april 8:30 – 18,30 (izlaz 19:30); maj, jun, jul, avgust 8:30 – 18,45 (izlaz 19:45); septembar 8:30 – 18:15 (izlaz 19:15); oktobar 8:30 – 17:30 (izlaz 18:30);

 Noću:  junseptembar 20.30 – 23.00 (izlaz 24,00); samo petkom i subotom; u slučaju nevremena se odlaže (proveriti noćno otvaranje na zvaničnoj stranici www.villadestetivoli.info)

 Vreme sviranja Fontane orgulja: svakog dana od 10:30, pa na svaka 2 sata;

Kako doći do Vile d’Este:
Voz: Linija Rim – Peskara sa stanice Termini, silazak na stanici Tivoli (za red vožnje konsultovati Vozom kroz Italiju);
Autobusi: Linija Rim – Tivoli kompanije Cotral, polazak sa stanice Ponte Mammolo, silazak u Tivoliju (za red vožnje konsultovati www.cotralspa.it)
Kolima: Auto-put 24, izlaz Tivoli

Smeštaj u Tivoliju

Tivoli se nalazi na oko 30 kilometara od Rima i u njemu se nalazi ne samo fantastična Hadrijanova vila, nego i Vila d’Este i Vila Gregorijana. Međutim, da biste temeljno obišli sve tri, kao i sam gradić Tivoli koji je posebno slikovit, potrebna su vam dva-tri dana. Ako vas ova ideja privlači, evo nekoliko interesantnih ponuda za smeštaj u Tivoliju:Booking.com

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!