Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Vrtovi Ninfe – rajski park nadomak Rima

Vrtovi Ninfe
Antički most Del Mačelo (Ponte del Macello)

Vrtovi Ninfe (Giardini di Ninfa) se nalaze se na oko 70 km od Rima. Možda vam ovo neće zvučati kao nešto što je “nadomak” Rima, ali će vas činjenica da možete da provedete nekoliko sati u nečemu što stvarno izgleda kao raj na zemlji, ubediti da to i nije tako daleko. No, kao i u svakom raju, mesta su ograničena, pa pre nego što krenete put ovog parka, proverite da li je otvoren i da li može da vas primi.

Kako to mislite da nas “primi”?! Biće vam jasnije kada se budete vratili sa kraćeg putovanja u prošlost u nastavku.

Kako je nastao grad Ninfa?

Ime Ninfa verovatno potiče od rimskog hrama sagrađenog blizu sadašnjeg vrta, posvećenog Nimfama, boginjama izvorskih voda. U vreme kada je nastala (8. vek), Ninfa je pripadala Rimskom carstvu i bila je ništa više od seoca kojim je tekla istoimena reka i koje je živelo od poljoprivrede. Zbog nekih političkih zavrzlama cara Konstantina V (Costantino V), međutim, vrlo brzo je prešla u ruke Crkve, odnosno u vlasništvo pape Zaharija (Zaccario).


Grad Ninfa nazivaju sprednjevekovnom Pompejom

Uspon Ninfe

Ninfa verovatno nikad ne bi “procvetala” da, u jednom trenutku, sav saobraćaj koji je tekao antičkom ulicom Apijom (jednim od puteva koji vode u Rim), nije prešao u ulicu Pedemontanu, koja je prolazila kroz Ninfu. Gradić je tako počeo fino da zarađuje i na putarini.

Međutim, arhitektonski procvat Ninfe i tranformacija u grad počinje tek u 11. veku. Pada u ruke više plemićkih porodica, prvo grofova Tuskulum (Tuscolo), zatim grofova Franđipani (Frangipani). Sa rastom grada, rastao je i ekonomski i politički značaj Ninfe. Tako je 1159. godine kardinal Rolando Baldineli (Ronaldo Baldinelli), pobegao iz Rima u Ninfu da bi tamo bio proglašen papom Aleksandarom III u Crkvi Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore).


Ruševine Crkve Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore)

Izbor pape van zidina Rima izazvalo je gnev tadašnjeg imperatora, Fridriha I Barbarose (Federico Barbarossa) koji je dao da se Ninfa opljačka i zapali!

Vrtovi Ninfe
Ruševine zvonika Crkva Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore)

U 13. veku, Bendikt Kaetani (Benedetto Caetani), poznatiji kao papa Bonifacije VIII (Bonifacio VIII) je kupio Ninfu i druge susedne teritorije za svog nećaka Petra II Kaetanija (Pietro II Caetani). Time je označen početak prisustva porodice Kaetani u ovoj zoni pozatnoj kao Pontino (zapamtite ovo ime kada budete želeli da probate najbolju mocarelu od bufale!), ali i početak kraja Ninfe.

Vrtovi Ninfe
Reka Ninfa

Pad Ninfe

Prvo se porodica Kaetani podelila na dva grada (Sermoneta i Fondi) i zaratila međusobno. Zatim se Sermoneta uključila u ratove sa susednim feudima i, u toku ovih kontinuelnih bratoubilačkih borbi, Ninfa je bila brutalno opljačkana, spaljena i uništena 1381. godine od strane Onorata Kaetanija (Onorato Caetani), grofa Fondija. Uzdignuta i uništena od jedne iste porodice, Kaetani. U toku samo nekoliko meseci, od onoga što je bio bogat i napredan grad, nije ostalo ništa osim ruševina prekrivenih rastinjem.

Vrtovi Ninfe
Ostaci nekadašnjih zdanja grada Ninfa

Tek u 19. veku i zahvaljujući Đelaziju Kaetaniju (Gelasio Caetani) počinje preobražaj ruševina u park u engleskom stilu. Razvoj su nastavili Đelazijev brat, Rofredo, a zatim i njegova ćerka Lejla. Oblikovala je vrt tako da svaki kutak izgleda kao ulje na platnu, kombinujući boje i usklađujući prirodni razvoj biljaka. Pre svoje smrti 1977. godine, osnovala je Fondaciju “Roffredo Caetani”, kako bi zaštitla posed porodice i integritet vrta.

Kako obići Vrtove Ninfe?

Sad znamo da je u pitanju vrlo delikatan vrt, koji leži na ruševinama srednjevekovnog grada. Ove rušvine, koje neki nazivaju sprednjevekovnom Pompejom, se drže na “nogama” zahvaljujući biljkama koje su se vešto isprepletale među njih. Zato je poseta ovom parku dozvoljena isključivo u pratnji vodiča i to samo u određenom periodu godine, od aprila do novembra.

Na ulazu u vrt ćete biti obavešteni da je jedino stanovnicima vrta (pticama i drugim sitnim životinjama) dozovoljeno da “razgovaraju”, vi možete samo da osmatrate, osluškujete i… divite se ovom nesvakidašnjem vrtu u engleskom stilu!

Vrtovi Ninfe
“Raj na zemlji” je jedini dobar naslov za ovu fotografiju

Njegovi vlasnici su tokom godina skupljali biljke iz svih krajeva sveta koje su tu mogle da uspevaju zbog izuzetno povoljnih mikroklimatskih uslova. Tako ćete u ovom nadasve mediteranskom kontekstu naći sramežljive breze, elegantne magnolije, japanske patuljaste javore ali i prepotentne banane i bambuse, kako žive u slozi i rastu tri puta brže nego u drugim staništima. Ovaj specifični mikrosistem je 2000. godine proglašen Prirodnim spomenikom regije Lacio (Monumento Naturale della Regione Lazio).

Radno vreme Vrtova Ninfe za 2019. godinu

Vrtovi Ninfe

Individualne posete: April: 6, 7, 14, 21, 22, 25, 28. Maj: 1, 4, 5, 12, 19, 26. Jun: 1, 2, 16. Jul: 6, 7, 21. Avgust: 3, 4, 15. Septembar: 7, 8. Oktobrar: 5, 6. Novembar: 3.

Grupne posete: tokom cele godine, uz rezervaciju na www.giardinodininfa.eu.

Ulaznice za Vrtove Ninfe

Vrtovi Ninfe
Stabla bambusa

Ulaznice moraju (da, moraju!) da se nabave unapred, isključivo preko zvaničnog sajta Vrtova Ninfe, www.giardinodininfa.euDa biste mogli da obiđete park sa vodičem koji govori engleski, potrebno je da kupite ulaznice za interval (timeslot) od 10 do 11 h i od 15 do 16 h (ture počinju počinju u 10.30 i 15.30 h i traju oko 60 minuta). U svim ostalim satnicama ture su na italijanskom jeziku.

Vrtovi Ninfe: kako doći

📍Via Ninfina, 68, 04012 Cisterna di Latina LT

🚆 Vozom: sa glavne železničke rimske stanice Termini do mesta Latina Scalo, odatle taksijem oko 10 minuta
🚗 Sopstvenim prevozom: auto-putem za Napulj ili putem Pontina

🤷 Nemate auto? Nema problema, iznajmite ga ovde 👇

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!