Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Vozom kroz Italiju – kako do Rima (Milana, Venecije, Firence, Napulja…)

Italo treno (foto: Italo treno + Shanda/kisspng.com

Što biste vozili kad možete da se vozite vozom kroz Italiju? Ako i vas privlači ideja da obiđete Italiju vozom, znajte da je itekako izvodljiva. Ali, pre nego što počenete sa traženjem vozova i kupovinom karata, evo jednog podataka koji će vas sigurno zanimati: Italijom cirkulišu uzduž i popreko brzi vozovi (treni alta velocità) s kojima možete možete da se prevezete s jednog kraja Italije na drugi u svega nekoliko sati. Neki primer? Venecija – Rim za 3:40 h, Firenca – Rim za 1:20 h, Rim – Napulj za 1:10 h.

Sad kad znate zašto je iz Rima lako otići na dnevni izlet u Napulj, Firencu pa, čak, i Veneciju, evo još nekoliko ideja za putovanje vozom kroz Italiju. Ali, pre toga…

Koje kompanije vrše železnički prevoz i gde kupiti karte za voz u Italiji?

Pomenućemo one najglavnije, kojima se možete kretati po celoj Italiji, a to su Trenitalia i ItaloTrenitalia je državana kompanija i vrši prevoz putnika kako u prigradskom, tako i u regionalnom i nacionalnom saobraćaju. Italo je privatna kompanija i vrši prevoz isključivo brzim vozovima (tzv. alta velocità), dok ih Trenitalia ima samo na nekim rutama.

Najlakši način za kupovinu voznih karata u Italiji je putem interneta. Da biste mogli da kupite karte po najpovoljnijim cenama, potrebno je da ih tražite istovremeno na sajtu Trenitalia i Italo Treno, što ponekad iziskuje mnogo vremena i nije praktično. Da biste mogli da uvek da nađete sve vozne karte na jednom mestu, naša preporuka je Trainline!


Vozne karte za sve destinacije u Italiji

Ali, pre nego što krenete u istraživanje karata i uskočite u prvi voz do Italije, pročitajte ovaj mini-vodič o italijanskoj železničkoj mreži: najpopularnije rute, kako kupiti karte i naši najbolji saveti o putovanju vozom kroz Italiju.

Za koje destinacije treba kupiti vozne karte unapred?

Bilo da putujete s jednog kraja Italije na drugi (Venecija – Rim), na kraćim relacijama (Rim – Napulj) ili, vam je potreban transfer sa aerodroma (Fiumicino Aeroporto – Roma Termini) na sajtu Trainline ćete moći da nađete karte za sve destinacije. Dobra strana ovog portala je što možete da nađete karte za sve vozne kompanije i istovremeno izberate onu koja vam najviše odgovara, kako po ceni, tako i po satnici. A možete i da ih kombinujete: odlazak Italom, povratak Trenitalijom!

Karte možete da platite bilo kojom međunarodnom kreditnom karticom kao i sistemima PayPal, Google Pay i  Apple Pay. Nakon kupovine, dobićete kartu u digitalnom obliku putem emaila. Ne treba ništa da štampate, kontrolorima će biti dovoljna karta koju imate u telefonu.

Karte možete kupiti i na biletarnici, ali… ode voz!

Naravno, na svim železničkim stanicama možete da kupite karte na biletarnici. Problem je što je većina biletarnica automatizovana i redovi na njima su ogromni. Kako to? Prvi razlog je što je korisnički interfejs mašina komplikovan i pun zbunjujućih koraka (npr. pitaće vas da li želite da donirate novac u vama nepoznate dobrotvorne svrhe, a voz samo što vam nije krenuo). Ili ćete imati gomilu nervoznih putnika koji će vas proklinjati što ste toliko spori, pa će vam se i oni umešati u kupovinu da biste što pre oslobodili mašinu.

Drugi razlog je što često nema dovoljno mašina za prodaju karata. Zamislite sebe kako bezbrižno dolazite na voznu stanicu sa idejom da će vam kupovina karata oduzeti 5 minuta, da biste samo ustanovili da je na mašini toliki red i da će vam otići voz ako ga budete čekali! Ovo je tipično za stanice na kojima ne očekujete gužve (npr. Tivoli ali i Firenca u vreme špica). Verujte, jednom kada se nađete u minijaturnoj stanici sa samo jednom mašinom za prodaju karata i gomilom ljudi koja čeka na kupovinu, obliće vas hladan znoj. Rešenje? Popnite se slobodno u voz i, dok čekate da krene, kupite karte online.


Vozne karte za sve destinacije u Italiji

Vozom kroz Italiju: najvažnije destinacije

Putovanja između velikih gradova su obično brža i jeftinija vozom nego avionom. Na primer, putovanje iz Milana do Rima traje u proseku 2 sata i 48 minuta, što je u poređenju sa avionskim putovanjem dosta kraće i sa daleko manje gnjavaže (nema transfera od/do aerodroma, čekanja na let). Voz je, takođe, mnogo brži od vožnje automobilom (za putovanje na ovoj relaciji bi vam trbealo oko 5-6 sati). Evo još nekih putovanja za koja vam se definitivno više isplati voz:

 • Venezia – Milano: 2:15 h
 • Venezia – Bologna: 1:20 h
 • Venezia – Genova: 3:30 h
 • Venezia – Firenze: 2:00 h
 • Venezia – Roma: 3:40 h
 • Venezia – Napoli: 5:10 h
 • Venezia – Salerno: 6:00 h
 • Roma – Reggio Calabria: 5:00 h
 • Roma – Brindisi: 5:00 h

Trenitalia ili Italo, pitanje je sad?

Italo


Mapa vozova Italo (izvor: Trainline)

Vozovima Italo upravlja privatna kompanija NTV i povezuje velike i srednje gradove vozovima koji putuju maksimalnom brzinom od 350 km/h. Sa četiri klase karata (Smart, Comfort, Prima, Club Executive) Italo nudi putnicima: WiFi, utičnice na svakom sedištu koja se obaraju,  sedišta namenjena osobama sa invaliditetom, čak i vagon-bioskop kako bi doživeli maksimalnu udobnost tokom putovanja.

Trenitalia


Mapa vozova Trenitalia: Frecciarossa, Frecciargento i Frecciabianca su brzi vozovi, dok su Freccialink autobusi koji povezuju turistička mesta koja nisu dostupna vozom (izvor: Trainline)

Frecciarossa

Trenitalijini vozovi Frecciarossa su najbrži (do 400 km/h) u Italiji i povezuju glavne gradove italijanskog poluostrva, uključujući Rim, Milano, Napulj, Firencu. Frecciarossa nudi četiri različite klase putnika: Executive, Business, Premium i Standard. Od usluga u vozu ćete naći WiFi, svetla za čitanje, utičnice na svakom sedištu, klima uređaj, restoran i prioritetna sedišta za osobe sa invaliditetom.

Frecciargento

Vozovi Frecciargento, kojima upravlja Trenitalia, mogu dostići maksimalnu brzinu od 250 km/h. Povezuju velike i srednje gradove kao što su Rim, Venecije, Verona i Đenova. U vozu putnici mogu uživati u sedištima koja se obaraju u 1. i 2. klasi, kao i u mnogim drugim sadržajima. Tu se ubrajaju i bar-vagon, klima uređaj, WiFi, svetla za čitanje, utičnice na svakom sedištu, kao i prioritetna sedišta za osobe sa invaliditetom.

Frecciabianca

Sa maksimalnom brzinom od 200 km/h, Frecciabianca povezuje velike i srednje gradove, uključujući Milano, Ravenu i Leće. Vozovima Frecciabianca upravlja Trenitalija i nude usluge poput komfornih sedišta, klima uređaja, svetla za čitanje, utičnice na svakom sedištu, kao i prioritetna sedišta za osobe sa invaliditetom. Najvažnije trase:

 • Roma – Civitavecchia – Orbetello – Grosseto – Campiglia M.ma – Cecina – Livorno – Pisa – Viareggio – Massa – La Spezia – Chiavari – Rapallo – Genova / Pavia – Milano / Alessandria – Asti – Torino
 • Roma – Terni – Spoleto – Foligno – Fabriano – Jesi – Falconara M.ma – Pesaro – Rimini – Ravenna
 • Roma – Napoli – Salerno – Battipaglia – Agropoli – Vallo Della Lucania – Sapri – Scalea – Paola – Lamezia – Vibo Valentia – Rosarno – Gioia Tauro – Villa S.Giovanni- Reggio Calabria
 • Milano – Piacenza – Parma – Reggio Emilia – Modena / Venezia – Padova – Rovigo – Ferrara / Bologna – Faenza – Forlì – Cesena – Rimini – Riccione – Cattolica – Pesaro – Ancona – Civitanova Marche – San Benedetto del Tronto – Giulianova – Pescara – Vasto – Termoli – Foggia – Barletta – Bari – Monopoli – Fasano – Ostuni – Brindisi – Lecce / Gioia del Colle – Taranto

Vozne karte za sve destinacije u Italiji

Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!