Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Besplatan ulaz u Vatikanski muzej svake poslednje nedelje u mesecu

Besplatan ulaz u Vatikanski muzej? Ne, nije šala. Svake poslednje nedelje u mesecu (odnosi se na nedelju kao dan a ne kao sedmicu) i tokom cele godine, vrata Vatikanskog muzeja ostaju otvorena za sve posetioce potpuno besplatno. I, dok će vam ovo zvučati kao izuzetno dobra vest, ne zaboravite da za muzej vlada veliko interesovanje i danima kada se ulaz plaća a zamislite, tek, danima kada se ne plaća? Ali ne očajavajte, imamo rešenje i za to! Potrebna je samo malo bolja organizacija nego obično, jer ćete naći izuzetnu gužvu ne samo van muzeja nego i u njemu.

Monumentalne stepenice muzeja u obliku dvostruke spirale delo su italijanskog arhitekte Đuzepea Moma (Giuseppe Momo). Inaugurisane su 1932. godine.

Napravite plan posete

Da biste izbegli da se vaš obilazak pretvori u nešto što više liči na vožnju gradskim prevozom u vreme špica, treba da imate dobar plan posete (šta videti a šta ne). Računajte da je za jedan “brzinski” obilazak najznačajnijih eksponata potrebno 2 sata. Obzirom da nedeljom, kada je slobodan ulaz, muzej radi skraćeno (9 – 14), pri čemu je poslednji ulaz dozvoljen do 12.30, što kasnije odete, to će gužva u muzeju biti manja. Ne znate šta da pogledate u Vatikanskom muzeju? Evo naših predloga: Šta videti u Vatikanskom  muzeju.

Vatikanski muzej

NAŠ SAVET
Imajte na umu da je muzej na tlu države Vatikan, sedištu pape i Katoličke crkve, te je neophodno da ste uvek prikladno obučeni (nisu dozvoljene majice na bretele i kratke suknje/pantalone).

Neka ograničenja kada je ulaz u Vatikanski muzej besplatan

Sikstinska kapela se nalazi u okviru Vatikanskog muzeja i ne može da se obiđe nezavisno od ulaska u muzej. Ali, ako želite da obiđete samo Sikstinsku kapelu, procedura za ulazak je ista kao i za muzej. Čim uđete, primetićete oznake za njen brz pristup. Njeni posetioci su ne samo laički već i religiozni turisti, pa se prilikom posete zahteva poštovanje određenih pravila. Ove dve grupe posetilaca, naime, obično budu razdvojene u kapeli. Više čuvara muzeja kanališu prolaz i jednih i drugih, pa ne očekujte da ćete u kapeli imati veliku slobodu kretanja, a još manje priliku da nešto slikate: u kapeli je zabranjeno fotografisanje!

Apostolska biblioteka (Biblioteca apostolica) je uvek zatvorena nedeljom kada je ulaz u muzej besplatan.

Radno vreme nedeljom kada je besplatan ulaz: 9.00 – 14.00 (poslednji ulaz 12.30)

Kako stići do Vatikanskih muzeja

 Metro A, stajalište Cipro/Musei Vaticani

PAŽNJA! Vatikanski muzej je UVEK zatvoren nedeljom osim poslednje nedelje u mesecu i ovim danima: 6. januar, 11. februar, 17. april, 1 maj, 29. jun, 15. i 16. august, 1. novembar, 8, 25. i 26. decembar. Pre posete uvek proverite radno vreme na zvaničnoj stranici Vatikanskog muzeja.

Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!