Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Šta treba znati pre polaska u Rim: neke činjenice će vas zaista iznenaditi!

Radno vreme prodavnica

U Rimu većina prodavnica i samoposluga u širem centru grada radi tokom celog dana, dok na periferiji obično rade dvokratno, od 9:00 do 13:00 i od 16:00 do 20:00. Tržni centri imaju drugačije radno vreme i većina njih radi od 9:00 do 21:00. Supermarketi takođe rade jednokratno, obično od 8:00 do 20:00, a neki i duže.

Radno vreme restorana

Rimljani imaju strogo određeno vreme za ručak (13:00 h) i večeru (20:00 h) i ovog vremena se pridržavaju i restorani tako što rade dvokratno. Retko koji će vas poslužiti pre 12:00 h ili posle 15:00 h, tako da nemojte da se iznenadite ako pokušate da uđete u restoran u 16:00 h i dobijete informaciju da je zatvoren do večere. Samo restorani koji se nalaze uz turističke atrakcije su otvoreni non-stop, ali vam ih ne savetujemo: hrana je lošeg kvaliteta a cene astronomske.

Različite cene konzumacija za šankom i za stolom

Nemojte da se iznenadite ako u rimskim kafićima i barovima naručite kafu za šankom i platite je 1 €, a istu tu kafu, ako ste je naručili za stolom, 2 € i više: posluživanje od strane konobara se naplaćuje. Ako želite da se opustite uz kafu u nekom od rimskih barova, obratite pažnju na na cene u cenovniku servizio al tavolo, koje se odnose na cene za konzumaciju za stolom, dok se cenovnik servizio al bancone odnose na cene za konzumaciju za šankom.

Pušenje na javim mestima

Od 2004. godine nije dozvoljeno pušenje ni na jednom zatvorenom javnom mestu, a od 2016. ni na otvorenom prostoru ispred bolnica i škola. Ovaj zakon se strogo i bez izuzetaka sprovodi, tako da nećete naći nikog da puši u restoranima, kafićima ili hotelima. Za elektronske i iqos cigarete važi isto pravilo: samo na otvorenom.

Besplatan Wi-Fi

U Rimu postoji besplatna, javna Wi-Fi konekcija u ponudi grada Rima, iako ima manju pokrivenost u poređenju sa drugim evropskim gradovima. Da biste mogli da koristite ovu mrežu, neophodno je da se registrujete na sajtu www.digitromawifi.it i moći ćete da koristite besplatno internet 4 sata dnevno. Ova mreža, nažalost, još uvek ne pokriva ceo grad, niti može da zadovolji sve zahteve za pistup, ali ćete uvek moći da se oslonite na Wi-Fi koji u sve većoj meri nude barovi, restorani, punktovi od interesa (kao što je, recimo, Termini).

Sigurnost u Rimu

Rim je siguran grad i ne postoji opasnost od nasilja. Jedino na šta treba da obratite pažnju su džeparoši: budite veoma oprezni i pazite na vaše torbe i novčanike u metrou, autobusu, tramvaju i na mestima gde su velike gužve kao što spomenici, trgovi puni turista, železnička stanica. Oko 3500 džeparoša je svakog dana spremno da vas opljačka.

Utičnice i napajanje električnih uređaja

Ne treba da se brinete za utičnice i napajanje svih elektronskih uređaja u Rimu – sistem je isti kao i u Srbiji. Standardne utičnice su univerzalne, tako da bez problema možete koristiti vaše računare, punjače za mobilne telefone i druge aparate i uređaje. Nema potrebe da nosite sa sobom bilo kakve konvektore i dodatke. Električno napajanje je 210/220 volti.

Javni toaleti u Rimu

U Rimu su sve javne usluge u nadležnosti kompanije AMA. Javni toaleti se nalaze na različitim mestima u istorijskom delu grada (konsultujte mapu javnih toaleta). Ukoliko Vam se ne sviđa ideja korišćenja javnog toaleta, možete tražiti toalet u bilo kom baru ili restoranu. Običaj je da se naručite nešto kako bi koristili toalet ali nije obavezno.

Razgledanje Rima

Preporučujemo vam da obezbedite ugodnu obuću za vaš boravak u večnom gradu. Rim je muzej na otvorenom i više je nego sigurno da ćete veliki deo vašeg odmora provesti hodajući. Nije neophodno da sa sobom nosite flašice sa vodom, jer je centar grada ima mrežu fontana (tzv. nasoni) sa izuzetno kvalitetnom vodom za piće. Međutim, ako planirate posetu spomenicima kao što su Bazilika Svetog Petra ili Koloseum, gde se dugo čeka u redovima na ulaz, preporučujemo vam da sa sobom, ipak, ponesete flašicu vode. Razgledanje Rima je, svakako, zanimljivije uz vodiča. Dali ste već videli naše ture za Rim i okolinu? A ulaznice za znamenitosti u Rimu i okolini?

Stvari koje ne trebate da radite u Rimu

  • Ne slikajte se sa gladijatorima ukoliko niste spremni da platite – fotografije nisu besplatne, mogu da vam traže i po 5 € po fotografiji.
  • Čak i ako ste mnogo gladni, preporučujemo vam da izbegavate restorane u strogom centrom grada i pored znamenitosti kao što su Koloseum, Trg Navona, Panteon, Španske stepenice, jer bi kvalitet hrane i cene u ovim restoranima mogli neprijatno da vas iznenade.
  • Ne ulazite u crkve (pogotovo u Vatikanu) u kratkoj odeći i sa obnaženim ramenima;
  • Ne trošite novčiće bacajući ih po svim rimskim fontanama – samo Fontana Trevi ima svoje “zašto”;
  • Ne kupujte flaširanu vodu, jer je Rim pun gradskih česmi iz kojih je voda zdrava za piće;

Poseban savet za dame

Ako planirate da nosite cipele sa visokom potpeticom po Rimu, imamo jednu ružnu vest za vas: Rim je pun kaldrme. Toliko pun, da ćete teško moći da se sa celim štiklama vratite kući. Zato savet: udobne cipele ili patike za razgledanje grada.


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!