Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Gde je najbolji sladoled u Rimu – top lista 7 gelateria (i mini-vodič kako da prepoznate dobar sladoled)

Leto ili zima, pitanje je uvek isto: gde je najbolji, ali baš najbolji, sladoled u Rimu? Dobra vest je da ih ima nekoliko u gradu. Loša vest je da verovatno to nije onaj koji ste našli na Trip Advisoru. Ali pre nego što pređemo na listu onih naj-naj, evo šta je potrebno da znate o sladoledu uopšte.

Šta je dobar sladoled?


Verujte sladoledu koji nema jarke boje (Gelateria Fatamorgana)

Njegova visost Il gelato je tradicija koju Italijani neguju skoro koliko i picu ili pastu. U Italiji ne postoji sezona sladoleda i moći ćete da ga jedete tokom cele godine. Rimljanima je leti ponekad i glavni obrok, dok je zimi sladak zalogaj nakon pice ili paste. Zato sladoled u Rimu prosto ne sme da bude loš, inače će vrlo brzo naći na lošem glasu, a gelateria zatvoriti vrata. Pa kako onda ima lošeg sladoleda u Rimu? Odgovor je jednostavan: turizam! Zato i ne treba da verujete ocenama sladoleda od strane turista u Rimu, bilo da je TripAdvisor ili neki slični servis, već samo ocenama koje su dali Italijani. I našim, naravno.

Kako prepoznati dobar sladoled?


Veliko NE: drečave boje, sladoled u obliku planine i bezbroj vrsta

Evo šta savetuje Il Gamebro Rosso, najautoritativniji italijanski kulinarski vodič:

  • Izbegavajte klopku zvanu gelato artigianale: skoro svaka gelateria ima negde ovaj natpis da bi istakao da je sladoled domaće proizvodnje. Ali samo mali broj njih ga zaista pravi tu gde ga prodaje i od to svežih sastojaka, a ne “iz kesice”. Kako da prepoznate da li je mesto na kojem ste ošacovali sladoled i mesto na kojem se proizvodi? Lako, na njemu će pisati Laboratorio (što ne znači laboratorija za eksperimente, već mesto gde se pravi sladoled), ili će imati deo za proizvodnju sladoleda vidljiv (tako ćete moći da se uverite i u čistoću lokala).
  • Potražite listu stastojaka: bilo da je istaktnuta odmah pored sladoleda ili negde pored u obliku knjige, ova lista uvek mora da postoji. Ako ne postoji, to znači samo jedno: sladoled nije domaći.
  • Sladoled ne sme da pređe ivicu posude u kojoj se nalazi: ako vidite “planine” sladoleda, budite sigurni da ćete pojesti sladoled pun masti i aditiva. Samo takav može oblikovan da stoji više dana. Kad smo već kod stajanja, sladoled je svež 2-4 dana, nakon čega će promeniti ukus.
  • Drečave boje: verujte samo sladoledu koji nema jarke boje. Sve ostalo je hemija.
  • Bezbroj vrsta sladoleda: u pravoj gelateria artigianale možete, logično, da nađete samo sladoled od sezonskog voća. Ako vidite sladoled od jagode u decembru ili od kajsija u martu, budite sigurni da nije od svežeg voća. Plus, veliki broj sladoleda znači puno posla oko njegovog pravilnog konzervisanja, pa je rizik da ćete jesti sladoled lošijeg kvaliteta veći.

 

Kako se degustira sladoled?

Degustacija sladoleda ne počinje u ustima već u – nosu! Pokušajte da pomirišete sladoled pre nego što ga probate: da li miriše? Ako ne, to je loš znak. Miris dobrog sladoleda treba da je blag ali prepoznatljiv. Kako da pomirišete sladoled pre nego što ga kupite? Jednostavno: zamolte sladoledžiju da vam da jedna zalogaj (un assaggio): svaka gelateria koja drži do svog sladoleda će vam dozvoliti (ili, čak, samoinicijativno ponuditi) da probate sladoled na vrhu kašičice. Ako ne – na pogrešnom ste mestu! Probajte i da odigrate malu igru sa ostalim “degustatorima” koji su sa vama tako što ćete žmureći pokušati da odgonetnete koji su sladoled uzeli samo na osnovu mirisa. Ako budete uspeli, napravili ste dobar izbor.

Kornet ili čašica, pitanje je sad? Mišljenja su oprečna, ali ćete manje pogrešiti ako se budete opredelili za čašicu: ukus korneta vam se neće pomešati sa ukusom sladoleda. Takođe izbegavajte prelive, sirupe, mrvice i ostale “pokrivače” ukusa.

Što manje ukusa, to bolje: italijanski poznavaoci savetuju samo jedan ukus, tako vam se neće pomešati sa ostalim ukusima, ali to ponekad rezultira kao teška odluka (kako probati samo jedan ukus kad svi primamljivo izgledaju)?! U tom slučaju opredelite se za dva, najviše tri ukusa i ne mešajte kremaste sa voćnim. Ako baš morate, čokolada i fior di latte (mlečni) od kremastih ukusa se najbolje slažu sa onim voćnim. Neki primer? Čokolada (cioccolato) i menta. Sladić (liquirizia) i limun.

Kako se naručuje sladoled u Rimu?


Grezzo Raw Chocolate

Možda će vam ovo zvučati kao bespotrebno uputstvo, ali sladoled se u Rimu naručuje po veličini korneta ili čašice (a ne po kuglama) i obično ćete naći na ove mere: piccolo (mali od 2 ukusa), medio (srednji od 3 ukusa), grande (veliki od 4 ukusa). Sledi i obavezno pitanje: cono (kornet) ili vaschetta (čašica), a na kraju i panna (šlag). U većini gelateria šlag je besplatan, ali uvek pitajte.

I, konačno: gde pojesti najbolji sladoled u Rimu?

7. Venchi

(📍 Više lokacija)


Foto: Jovana Pantelić/Vodič kroz Rim

Slogan ove kuće je L’Arte del Cioccolato (umetnost čokolade) i datira iz daleke 1878. godine. Venchi se razume ne samo u čokoladu, nego i u sladoled (dobitna kombinacija!). Za full user experience svratite na sladoled u ulici 📍 Via del Corso gde, pre sladoleda, zatražite da probate tečnu čokoladu iz fontane na zidu. Od ukusa probajte Nougatine (nugat), Gianduiotto (čokolada i lešnik), Pistacchio di Bronte (sicilijanski pistać).

6. La Romana

(📍 Više lokacija)


Foto: Jovana Pantelić/Vodič kroz Rim

Nastala daleke 1947. u Riminiju, ovaj gelateria je poslednjih godina osvojila srca Rimljana. Toliko, da danas postoje čak tri prodajna mesta u gradu ispred kojih se, pogađate, uvek nalaze redovi. Sviđa nam se zbog punog i kremastog ukusa sladoleda. Probajte Liquirizia, menta e sale rosa (sladić, menta, roze so), Mascarpone bianco alle fragoline (beli sir maskarpone sa jagodama), Bacio di dama con mandorle tostate (lešnik i tostirani bademi).

5. Lubrano

(📍Via Renzo Rossi, 39)


Foto: Lubrano/Facebook

Iako van turističkog dela grada (via Tiburtina), ispred ove poslastičarnice se danonoćno nalazi red. A gde Rimljani stoje u redu za sladoled, znači da je – ne dobar, nego odličan! Lubranov sladoled je bogat, hrskav i bezobrazno ukusan. Imaćete želju da ga zagrizete. Oni koji su ga okusili ne mogu više bez njega (ti smo!). Šta da probate? Croccante al pistacchio (hrskavi pistaći), Raffaello (kokos), Arachidi al mou (krema od kikirikija).

4. Gelateria dei Gracchi

(📍Via dei Gracchi, 272)


Foto: Gelateria dei Gracchi/Facebook

Najklasičnija gelateria od svih koje smo nabrojali, dopašće se velikoj “deci”. Imaćete problem sa odabirom ukusa, jer ih ovde ima na preteki nećete ih naći na nekom drugom mestu. Šta da probate? Fondente al Grand Marnier (čokolada i pomoranža), Prugna Sangue di Drago (šljiva), Pera e ricotta (kruška i rikota).

3. Otaleg

(📍Via di S. Cosimato, 14 a)


Foto: Otaleg/Facebook

Gelateria Otaleg se nalazi srcu hedonističkog kvarta Trastevere (razlog više da ga obiđete). O kvalitetu ovog sladoleda najbolje govore nagrade koje je dobio u poslednjih nekoliko godina, od kojih je i titula jednog od najboljih ne samo u Rimu, već u celoj Italiji. Šta da probate? Ukuse za koje niste ni znali da postoje: Gorgonzola con cioccolato biondo e nocciole (gorgonzola sa karamelizovanom čokoladom i lešnikom), Fico d’India (indijska smokva), Vaniglia Bourbon del Madagascar e zenzero (vanila sa Madagaskara i đumbir).

2. Fatamorgana

(📍Više lokacija)


Foto: Jovana Pantelić/Vodič kroz Rim

Ovaj sladoled je isključivo od organskih sastojaka i sertifikovan je gluten-free (čak i korneti)! Dopada nam se još od 2003. godine, kada je vlasnica Marija Anjeze (Maria Agnese) otvorila svoje prvo prodajno mesto u ulici 📍Via Lago di Lesina, u blizini naše redakcije. Od prvog dana smo imalii prilike da isprobavamo sve vrste sladoleda, isključivo od sezonskog voća i začina (da, začina!), pa ćete tako u ovoj poslastičarnici naći jedinstvene ukuse sladoleda sa dodatkom cimeta, šafrana, đumbira… Danas Fatamorgana ima oko 10 prodajnih mesta u Rimu. Šta probati? Cioccolato al peperoncino (čokoladu sa ljutom papričicom), Cioccolato e arancia (čokolada i pomoranža), Fichi (smokva).

1. Grezzo Raw Chocolate

(📍Via Urbana, 130)


Foto: Jovana Pantelić/Vodič kroz Rim

Dugo smo se dvoumili da li da uopšte uvrstimo ovu poslastičarnicu na listu ali je, na kraju, nad kvantitetom pobedila želja za kvalitetom: Grezzo Raw Chocolate je prva poslastičarnica u svetu koja je počela da pravi poslastice od sirovih sastojaka. Svi proizvodi su 100% biljni, uključujući i sladoled, bez glutena, laktoze, rafinisanog šećera, soje i sastojaka životinjskog porekla. Sladoled se ručno proizvodi od primarnih materija koji dolaze isključivo iz sertifikovane organske poljoprivrede. Izbor ukusa će vam se verovatno učiniti oskudnim (6-7), ali to što ćete probati je vrhunskog kvaliteta nećete imati grižu savesti. Savetujemo vam izaberete malu porciju, jer ovaj sladoled je prava mala “bomba” i njegov ukus će vam još dugo ostati na nepcima. Šta da probate? Mandorla (badem), Cioccolato crudo (sirova čokolada), Nocciola (lešnik).

Buon apetito!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!