Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Ulaznice za Koloseum, Palatin i Rimski forum (+ arena)

Šta treba da znate o ulaznicama?

  1. Sve ulaznice za Park Koloseum (koji obuhvata Koloseum, Palatin i Rimski forum) kupljene preko interneta su tipa skip-the-line. Sa njima ćete moći nonšalantno da preskočite kilometarski red na biletarnici i dođete direktno na jedan od prioritetnih ulaza sa ulaznicom na vašem pametnom telefonu
  2. I dalje je moguće kupiti ulaznice na biletarnici, ali ćete morati da čekate u redu (nisu skip-the-line). Postoje dve biletarnice, jedan pri Koloseumu (Piazza del Colosseo), druga pri Forumu i Palatinu (Largo di Salaria Vecchia). 
  3. Da biste dobili besplatne ulaznice za decu i omladinu, čak iako ste ih kupili preko interneta, potrebno je da pre ulaska dođete zajedno sa decom u jednu od ove dve biletarnice i zatražite papirne ulaznice za njih (ne morate da čekate u redu).    
  4. Koloseum je odvojen od Palatina i Rimskog foruma, pa ćete morati dva puta da prolazite kroz bezbednosnu kontrolu. Stoga vam ne preporučujemo da nosite koplja i slične metalne predmete, ali togu možete (šalimo se).
  5. Pri kupovini ulaznica ćete dobiti termin ulaska (slot). Ova satnica se odnosi samo na ulazak u Koloseum, dok u Palatin i Forum možete da uđete kada želite. Tolerancija je +- 15 minuta u odnosu na dobijeni slot.
  6. Ulaznice važe 24 sata od trenutka kada su poništene, pa tako ako ste ušli u Koloseum u 14 časova, imate vremena do 14 h sledećeg dana za obilazak Foruma u Palatina (i obrnuto).  
  7. Od 18. oktobra 2023. sve ulaznice su imenovane, odnosno nose ime posetioca, stoga je potrebno da imate identifikacioni dokument kod sebe
  8. Sa ovim ulaznicama možete da obiđete samo 1. i 2. nivo Koloseuma (tzv. First Ring) a sa onima sa naznakom + Arena Floor i arenu. Belvedere i podzemlje (undeground) mogu da se vide samo u pratnji vodiča Koloseuma.
  9. Ako imate Roma Pass, obavezni ste da rezervišete ulazak u Koloseum. Cena rezervacije iznosi 2 €. Ukoliko posetilac dođe na ulaz bez Roma Pass-a, neće moći da uđe u spomenik, čak i ako ima rezervisan termin. Za rezervaciju posetite zvanični sajt pradavca karata za Koloseum, CoopCulture, i kliknite na REDUCED TICKET FOR ROMA PASS HOLDERS za redukovane ulaznice, odnosno RESERVATION OF ADMISSION FOR ROMA PASS HOLDERS za besplatan ulazak.
  10. Nije dozvoljen unos torbi i kofera, jer ne postoji mesto za ostavljanje prtljaga.

Mamertinski zatvor

Pre nego što uskočite u Koloseum i Rimski forum, otkrijte gde su nekada boravili kažnjeni imperatori, ali i sami Sveti Petar i Pavle. Reč je o Mamertinskom zatvoru, u koji su zatvorenike ubacivali kroz rupu na podu i to naglavačke (vi ćete, ipak, sići stepenicama)! 

Iako mali i skučen, u njemu i dalje vlada atmosfera antičkih vremena. Videćete i šipke za koje je, navodno, Sveti Petar bio vezan lancima

Kada budete izronili iz ovog posebnog fragmenta istorije, uronite u atmosferu Koloseuma kroz poseban i brz ulaz i istražite ga zajedno sa Rimskim forumom i Palatinom – idealan itinerar ako obilazite Rim sa decom

Koloseum - skip-the-line ulaznice

Koloseum - kombinovane skip-the-line ulaznice

Ako želite da jednim “udarcem” dobijete više karata sa kojima ne morate da čekate ni u jednom redu, ili vam pešačenje nije jača strana, onda su kombinovane ulaznice muzeji + prevoz za vas! Iskombinujte obilazak Koloseuma sa prevozom (Roma Pass) ili obilaskom drugih znamenitosti (Vatikanski muzej i Bazilika Svetog Petra). 

Besplatan ulaz u Koloseum

Svake prve nedelje u mesecu, ulaz u Koloseum, Forum i Palatin (tzv. Arheološki park Koloseum, Parco Archeologico del Colosseo) je besplatan. Ulaznice se mogu preuzeti po redosledu dolaska na biletarnici na trgu Piazza del Colosseo. Ako imate kombinovane ulaznice kao što je Roma Pass, možete da preuzmete besplatne ulaznice na istoj blagajni, takođe po redosledu dolaska.

Neće biti moguć pristup panoramskom liftu, gornjim nivoima (belvedere), areni i podzemlju Koloseuma.

Domus Aurea nije uključena u ovu inicijativu.

Vodič kroz Rim - naš savet

NAŠ SAVET

redovi za podizanje besplatnih ulaznica mogu da budu izuzetno dugi i u periodu od aprila do novembra vam savetujemo da dođete već oko 8 sati ujutru.

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!