Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Hadrijanova vila u Tivoliju – mini-grad za uživanje jednog cara

Hadrijanova vila u Tivoliju, zajedno sa Vilom d’Este i Vilom Gregorijanom, čini ovaj gradić nezaobilaznom turističkom metom za sve koji obilaze Rim i okolinu još od antičkih vremena. Turizam u antičko doba… kako to mislite? Još u 2. veku naše ere u njemu je rimski car Hadrijan, kojem je bila prekipela rimska gužva, izgradio ogromnu vilu. U 16. veku je jedan kardinal, nesuđeni papa i sin Lukrecije Bordžije, naručio Vilu d’Este da bi u njoj primao važne goste. U 19. veku je jedan papa poželeo Vilu Gregorijanu da bi tu napravio ogroman park sa vodopadima otvoren za javnost.

Ako su svi oni želeli neku rezidenciju u Tivoliju, razlog, očigledno, postoji!

 

Maketa Hadrijanove vile, koja se nalazi na ulazu u muzej, delimično će vam dočarati kako je nekad izgledao ovaj grad-minijatura

Publije Elije Trajan Hadrijan (Publius Aelius Traianus Hadrianus) je postao car Rimskog carstva 117. godine, nakon smrti cara Trajana. Ali, vratimo se na trenutak u 100. godinu naše ere, kada se 24-godišnji Hadrijan oženio 14-godišnjom Vibijom Sabinom (Vibia Sabina). Ova mlada dama je bila nećaka cara Trajana, koju je odgajila Trajanova suruga, Pompeja Plotina (Pompeia Plotina), nakon smrti Vibijinog oca. Ovim, očigledno dogovorenim brakom, je želelo da se osigura Hadrijanovo nasleđivanje prestola. Zapravo, Pliotina je radila na tome, pošto je favorizovala Hadrijana, dok Trajanu i nije bio baš nešto simpatičan.

No, Hadrijan je ipak nasledio Trajana, pod još uvek misterioznim okolnostima. Pred samu smrt Trajan je “naprasno” odredio Hadrijana za naslednika, a moguće je i da je Pompeja Plotina to uradila nakon njegove smrti, falsifikujući njegov potpis (žene)!

Čim je bio izabran za cara, Hadrijan je otpočeo izgradnju vile, ako tako može da se nazove omanji gradi koji je tu nikao u toku dvadesetogodišnje izgradnje. Hadrijan nije nasumice izabrao mesto, već široku ravnicu na teritoriji Tivolija, na oko 30 kilometara udaljenom od Rima. Tivoli je bio savršeno mesto iz kojeg je mogao da vlada svojim carstvom “izdaleka, ali ne previše”. Hadrijan nije podnosio tračersku atmosferu koja je vladala na Palatinu u Rimu, odakle je trebalo da vlada.

Radovi na izgradnji vile tekli su pod njegovim direktnim nadzorom: Hadrijan je bio strastveni ljubitelj umetnosti i arhitekture i projektovao je svoj “mali raj” deo po deo.  Ono što sada izgleda kao ogroman kompleks ruševina, nekada su ukrašavale palate, hramovi, terme, sportski tereni, pozorišta. Ova vila se prostire  na površini od oko 1 kvadratnog kilometra koji je, verovali ili ne, većinom još neotkriven!

Car Hadrijan je, za razliku od ostalih careva koji su vladali iz Rima, voleo da obilazi rimske provincije, pa je tako pola svog carskog veka proveo putujući. Sa ovih putovanja vraćao se obogaćen idejama za nova zdanja u svom malom carstvu u Tivoliju gde je uspeo da reprodukuje neke od mesta koja je video tokom svojih putovanja, uglavnom iz Grčke i Egipta.

1. Pomorsko pozorište – Il Teatro Marittimo


Morsko pozorište (Il Teatro Marittimo)

Jedno od najkarakterističnijih zadanja Hadrijanove vile a, najverovatnije, i prva privremena rezidencija cara u vili. Sastojalo se od kružnog trema koji je gledan na kanal u čijem se središtu nalazilo ostrvce. Interesantan detalj je da konstrukcija nije imala nikakav zidani most koji bi povezivao ostrvce sa kopnom, već su jedine veze bili pokretni mostovi koje je samo Hadrijan mogao da aktivira sa ostrva. Idealno mesto u kojem je najmoćniji čovek tog doba mogao da se povuče u meditaciju.

2. Pronaos sa bazenom – Il Pecile

Ono što nam se sada čini kao velika vodena površina nekada je bila savršena rekonstrukcija oslikanog pronausa Atine, političkog i kulturnog centra grada, u kojem su se čuvala mnoga umetnička dela. Hadrijan je obožavao Grčku, posebno Atinu, i u Tivoliju je izgradio monumentalni četvorougaoni pronaos, u kojem je bio smešten veliki vrt sa bazenom u centru. Iako, nažalost, od pronaosa nije ostalo skoro ništa, bazen je izuzetno dobro očuvan (ali ne pomišljajte ne kupanje u njemu!).

3. Bazen Kanopus – Canopus

Možda najpoznatiji deo Hadrijanove vile, viđen na skoro svim razglednicama iz Tivolija. Zdanje je savršena replika hrama posvećenog Serapisu, grčko-egipatskom bogu, koji se nalazi u gradu Kanopusu, u blizini Aleksandrije u Egiptu. U egipatskom Kanopusu se nalazio dugačak plovni kanal od oko 20 kilometara, koji je Hadrijan kopirao u umanjenoj razmeri. Ceo ovaj kompleks posvetio je svom miljeniku (odnosno ljubavniku) Antinoju, koji se, pod misterioznim okolnostima, udavio u Nilu sa svega 30. godina. Zar Hadrijan nije bio oženjen? Jeste, ali je i njegova žena imala ljubavnika (bar tako kažu).

Spektakularni prizor na statue koje se ogledaju u ovom vodenom ogledalu i veliki nimfej je jedinstven po lepoti i danas, a možete li da zamislite u ono vreme?


Nimfej na začelju Kanopusa


Bazen Kanopusa (imitacija kanala u Aleksandriji) 


Kanopus je bio ukrašen mnogobrojnim skulpturama, od kojih je većina ukradena

4. Velike i male terme – Grandi e Piccole Terme


Velike terme

U nastavku Kanopusa, nalaze se dva termalna zdanja koja su, zbog svoje veličine, nazvana Male i Velike terme. Činjenica da postoje dva termalna kupatila različitih veličina, govori o tome da su mala bila najverovatnije za žene, a velika za muškarce.


Frigidarijum Velikih termi

Frigidarijum ili hladno kupatilo je jedna od najvećih prostorija u termama sa bazenima za kupanje u hladnoj vodi. Ova prostorija se koristila posle posete toplim kadama (kaldarijumu) ili posle vežbi u vežbalištu (palestri) ali i za društveni život koji se odvijao u kupatilu.

Postojala je slična struktura, heliokamino (antička sauna), zdanje kružnog obilka u kojem se voda zagrevala uz pomoć sunčeve svetlosti. Na obodu kupole su postojali stakleni prozori, a na vrhu i otvor sa poklopcem, koji je služio da se oslobodi višak vodene pare. Zanimljivo je da su saune bile otvorene od podneva pa nadalje, da bi voda mogla da se zagreje u prepodnevnim časovima.

5. Dvorana filozofa – Sala dei Filosofi


Dvorana filozofa – Sala dei Filosofi

U zadnjem delu ove dvorane nalazi se sedam niša za koje se pretpostavlja da su čuvale statue sedam mudraca (Solona, Talesa, Hilona, Pitaka, Bijasa, Kleobula, Perijandra).

6. Venerin hram – Tempio di Venere


Venerin hram – Tempio di Venere

Kružni Venerin hram izgrađen je u dorskom stilu. U sredini je pronađena je statua Afrodite Knidske (Kapitolske Venere) čiji se original danas čuva u muzeju Kanopusa, dok je na terenu stavljena replika.

7. Ribnjak – La Peschiera


Ribnjak (La Peschiera)

U delu vile koja je nekad bila rezidencijalna, nalazio se ribnjak. Ovaj veliki pravougaoni bazen bio je ukrašen statuama po svom obodu, što može da se zaključi po nišama koje su vidljive i dan-danas (statua nema, verovatno su ukradene) i bio pokriven velikim portikom (tremom) sa korintskim stubovima, od kojih je ostalo samo par.

Hadrijanova vila: radno vreme

Hadrijanova vila je 1999. upisana na Unsekovu listu svetskih baština u Europi kao važna kulturna i arheološka lokacija, zajedno s obližnjom Vilom d’Este. Za nju vlada uvek veliko interesovanje, pa je dobra ideja da se ulaznice kupe unapred. Takođe, spremite se kao da idete u šetnju po prirodi. Ova znamenitost nije za slabo pokretne osobe.


Radno vreme: svakog dana (blagajna se zatvara sat i po vremena pre zatvaranja).

Zatvoreno: 1. januara i 25. decembra.

Naš savet:

Hadrijanova vila spada u državne muzeje koji mogu da se obiđu besplatno svake 1. nedelje u mesecu. Iskoristite ovu mogućnost i iskombinujte obilazak Vile d’Este i Hadrijanove vile, koja ima isti režim besplatnih ulazaka.

Hadrijanova vila: kako doći

Vozom: Linija Rim – Peskara sa stanice Termini, silazak na stanici Tivoli


Vozne karte za sve destinacije u Italiji

Autobusom: Linija Rim – Tivoli kompanije Cotral, polazak sa stanice Ponte Mammolo, silazak u Tivoliju (za red vožnje konsultovati www.cotralspa.it)
Sopstvenim prevozom: Auto-put 24, izlaz Tivoli

Smeštaj u Tivoliju

Tivoli se nalazi na oko 30 kilometara od Rima i u njemu se nalazi ne samo fantastična Hadrijanova vila, nego i Vila d’Este i Vila Gregorijana. Međutim, da biste temeljno obišli sve tri, kao i sam gradić Tivoli koji je posebno slikovit, potrebna su vam dva-tri dana. Ako vas ova ideja privlači, evo nekoliko interesantnih ponuda za smeštaj u Tivoliju:Booking.com

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!