Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Španski trg i Španske stepenice – istorija, šta videti, gde se nalazi

Španski trg i Španske stepenice su, u poređenju sa drugim znamenitostima Rima, relativno skorašnji doprinos istoriji grada. Stepenište je 1723. naručio francuski diplomata Etijen Gefije, u želji da poveže trg sa crkvom Trinità dei Monti na bregu iznad, koja je bila francusko vlasništvo. Na istom trgu, stotinak godina pre toga, bilo je ustanovljeno sedište španske ambasade pri Svetoj Stolici, pa odatle potiče i ime trga.

Ambasada Španije pri Svetoj Stolici postoji od 1622. godine na Španskom trgu, što je čini najstarijom ambasadom na svetu. Naime, do te godine španski ambasador nije imao stalno prebivalište, pa je tada odlučio da ga uspostavi na trgu smeštenom u srcu Rima, koji je tek onda nazvan Piazza di Spagna (pre toga se zvao kao i francuska crkva – Trinità dei Monti). Nalazi se u Palati Mondaleschi, poznatoj i kao Palata Španije, na kojoj ćete videti i natpis o najstarijoj ambasadi na svetu.

Šta videti na Španskom trgu?

1. Španske stepenice

Španski trg i Španske stepenice Stepenište od 136 stepenika su projektovali Frančesko de Sanktis (Francesco de Sanctis) i Alesandro Speki (Alessandro Specchi), dok su ih Francuzi izgradili i time povezali trg i predivnu crkvicu, Trinità dei Monti. Pre izgradnje stepeništa, trg i crkva su bili povezani samo sa dva strma i blatnjava puta duž padine!

I dok ih mnogi zovu “Španske stepenice” ili “Španjolske stube”, njihovo ime je, zapravo, Stepenište Trinita dei Monti (Scalinata della Trinita dei Monti)!

2. Fontana Barkača (Barcaccia)

U dnu stepenica Španskog trga nalazi se Fontana Barcaccia, koju je projektovao 1627. godine Pietro Bernini, otac mnogo poznatijeg Đan Lorenca Berninija (Gian Lorenzo Bernini). Legenda kaže da je napravljena u znak sećanja na poplavu reke Tibar krajem 16. veka kada je na tom mestu, nakon povlačenja vode, ostao nasukan brodić.  Zato je i izgrađena u obliku trošnog brodića koji je napola uronjen u vodu. Budući da je pritisak vode koja napaja fontanu vrlo nizak, ne postoje vodoskoci niti kaskade, tipične za ostale rimske fontane. Pčele i sunca koji ukrašavaju fontanu simbol su porodičnog grba pape Urbana VIII Barberinija, koji je naručio fontanu.

3. Crkva Trinità dei Monti i Obelisk Salustijan (Obelisco Sallustiano)

Francuska crkva Trinità dei Monti je, kao što smo rekli, već postojala kada je napravljen trg. Crkvu je u 16. veku naručio francuski kralj Luj XII. Interesantno je da crkva ima kako gotske, tako i renesansne elemente. Ovo je jedna od 5 katoličkih crkvi u Rimu koje vrše službe i na francuskom jeziku.

Ispred crkve je obelisk Salustijan (Sallustiano). Ovaj skoro 14 metara visok obelisk (30 sa postoljem) stoji tačno na vrhu stepeništa. U pitanju je jedini rimski obelisk koji nije dopremljen iz Egipta, već je nastao u vreme carskog Rima tako što je iskopiran egipatski obelisk Flaminio. Prvobitno je bio postavljen u vrtu Hortii Sallustiani, odakle potiče njegovo ime, ali mu se, kao i većini rimskih obeliska, kasnije gubi trag. Pronađen je tek u 18. veku, na zemlji i poluzatrpan, podlegao zubu vremena. Tada je sređen i postavljen na mesto na kojem se i danas nalazi.

4. Stub bezgrešnog začeća (La Colonna dell’Immacolata Concezione)

Stub bezgrešnog začeća (La Colonna dell’Immacolata Concezione) je jedan od poslednjih spomenika koje je Rim dobio od papa. Sam stub je pronađen 1777. godine unutar jednog rimskog manastira i datira iz doba antičkog Rima. Zajedno sa statuom Bogorodice, postavljen na sadašnju poziciju 1856. godine od strane arhitekte Luiđija Poletija (Luigi Poletti), a po nalogu pape Pija IX. Službeno je inaugurisan tek 8. decembra 1857. godine, na praznik Bezgrešnog začeća. Spomenik, koji je visok više od 29 metara, leži na osmougaonoj bazi i ukrašen je sa četiri bronzana statue proroka Mojsija, Isaije, Jezikilja i Davida.

Od tada se, svakog 8. decembra, ponavlja sledeći obred: u prisustvu pape, vatrogasci se penju na merdevine i daruju cvetni venac statui Bogorodice.

5. Palata Zuccari (Palazzo Zuccari)

Nedaleko od Španskog trga nalazi se Palata Zukari (Palazzo Zuccari), delo italijanskog arhitekte Federika Zukarija (Federico Zuccari) iz 17. veka. Nakon slave stečene oslikavanjem kupole Firentinskog Duoma, Zukari je odlučio da je vreme da sebi sagradi “skromnu” kuću u Rimu. Za tu svrhu je odabrao ništa manje nego ostatke antičkog parka Lukulo i na njima izgradio palatu inspirisanu Parkom čudovišta u Bomarcu. Tako i Zukarijeva kuća ima vrata i prozore u obliku razjapljenih usta namrgođenih čudovišta.

6. Vidikovac Pinčo (Terrazza del Pincio)

Vidikovac Pinčo (Terrazza del Pinciose nalazi u okviru parka Vila Borgeze (Villa Broghese). Nadomak Španskog trga, ovaj park je omiljeno utočište Rimljana i turista koji žele da se na trenutak opuste i uživaju. Ime parka potiče od plemićke porodice Borgeze, koja je bila vlasnik terena, i otvoren je za javnost tek 1903. godine kada ga je država otkupila. Krenite sa vrha stepenica ka parku, prođite pored Fontane topovskog đuleta i vrlo brzo ćete se naći na Pinču. Sa ove tačke možete najbolje da sagledate trg Piazza del Popolo (na slici), a u pozadini će vam neminovno biti kupola Bazilike Svetog Petra. Da li ste znali da je Rim građen tako da nijedno zdanje nije smelo da pređe visinu kupole bazilike? Eto zašto se kupola vidi sa skoro svake tačke u gradu!

Uloga Španskog trga kroz vreme


Audrey Hepburn i Gregory Peck u filmu “Praznik u Rimu”

Španski trg je oduvek imao jednu od glavnih uloga u istoriji Rima. U 18 i 19. vekuje bio mesto na kojima su se okupljali pesnici, pisci, umetnici. U 20. veku je ovekovečen filmovima koje čine istoriju italijanskog i svetskog filma, kao što su Kradljivci bicikala (Ladri di biciclette, 1948), Praznik u Rimu (Vacanze Romane, 1953), Talentovani gospodin Ripli (The Talented Mr. Ripley, 1999).

Španski trg je danas kulturno nasleđe od neprocenjive vrednosti. Ne čudi zašto su velike modne kuće kao Guči, Bulgari i Valentino, odabrali baš Španski trg za svoje prodavnice i ne samo to: Bulgari je 2015. uložio 1,5 miliona evra za restauraciju Španskog trga i stepeništa koja je završena u septembru 2016. godine. Da bi se sprečila ponovna degradacija Španskog trga, strogo je zabranjeno sedenje na stepenicama, konzumacija hrane i pića, kao i bacanje opušaka i hranjenje golubova – za bilo koju od ovih radnji možete da platite kaznu!

Naš savet:

Preporučujemo vam da na Španski trg dođete sa gornje strane, iz parka Borgeze ili ulice Via Sistina. Polako siđite na trg, zadržavajući se na svakoj od terasa i da biste uživali u pogledu koji vam se pruža na Rim.


Španski trg viđen sa gornje strane

Turističke informacije

Kako doći do Španskog trga:
Metro: Linija A, stanica Piazza di Spagna
Radno vreme: uvek otvoreno

Ture

Rekli su o našim turama...

Pravi izbor

03. 01. 2024

Proveli smo dva predivna dana sa Draganom. Obisli smo zajedno Koloseum i Vatikan. Vise puta smo bili u Rimu, ali obilazak sa vodicem pruza potpuno drugaciju dimenziju i dozivljaj. Hvala puno 🙂

Avatar for Dubravka
Dubravka

Hvala Dragana – poneli smo sa sobom prelepu uspomenu sa našeg druženja

27. 09. 2023

Jer smo prvi put bili u Rimu i išli u “vlastitoj režiji”, smatrali smo da nam je potreban neko, ko će nas uvesti u tajne i Rima i neće dozvoliti da se izgubimo. Taj neko po našem izboru je “Vodič kroz Rim” – i nismo pogrešili. Uživo smo se susreli sa vodičem – Draganom – trećeg dana ujutro u 9 sati u hotelu gde smo boravili. Već prilikom upoznavanja sam video prirodno nasmejanu, izuzetno ljubaznu osobu. Izabrali smo turu: Fontane u Rimu. Tri i po sata je trajalo naše druženje – i to, što sam osetio u prvom trenutku našeg druženja trajalo je čitavo vreme s tim, da pored izuzetno prijatne osobe upoznali smo i izuzetno spremnog vodiča. Hvala Dragana – poneli smo sa sobom prlepu uspomenu sa našeg druženja. Ono, što je još bitno: na sva pitanja koje smo postavili “Vodiču kroz Rim” još pre našeg polaska na put, dobili smo detaljne informacije pomoću kojih nismo se izgubili u nama nepoznatom velegradu. Srdačan pozdrav i ovog puta: hvala Dragana. Budemo li još u Rimu – druženje nastavljamo .

Avatar for Illes
Illes

Nikako vam se zahvalit zbog vasih predivnih vodiča

21. 04. 2023

Nikako vam se zahvalit zbog vasih predivnih vodiča, bile su extra, pogotovo Dragana♡♡♡. Sa tom zenom bi mogla provesti dane i dane!!! Puno vam hvala i kad nas put opet dovede u Rim, javim se ;*

Veliki pozdrav

Ana

Avatar for Ana
Ana

Hvala puno na organizaciji i predivnim vodičima

15. 06. 2022

Hvala puno na organizaciji i predivnim vodičima, Tamari i Dragani. Kao i svaki put, Rim se proširi i nikad se ne stigne sve planirano. Sledeći put, u povratničkoj turi, družimo se ponovo.

A vas tri, ako put navede u Minhen, slobodno se javite i pokazaćemo vam rado mašinu Bavarske.

Veliki pozdrav i sve najbolje,

Vesna

Avatar for Vesna
Vesna

Bilo je fantastično uživati u obilasku Vatikana

06. 11. 2019

Zahvaljujemo se Dragani, bilo je fantastično uživati u obilasku Vatikana pod njenom palicom i sa jako lepom prezentacijom punom korisnih informacija koje nam je prenela.

Veliki pozdrav,

Dragana, Dejan i Lena

Avatar for Dragana
Dragana

Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!