Turističke informacije i ture po Rimu i okolini

Transfer sa rimskog aerodroma Ciampino (CIA)

Rim transfer sa aerodroma
Foto: www.romeairportbus.com

Grad Rim ima dva aerodroma, jedan veći u gradiću Fiumicino (Fjumićino), poznat još i pod imenom „Leonardo Da Vinci“ i drugi, manji, u mestu Ciampino (Ćampino), manje poznat pod imenom „G. B. Pastine“ (Giovan Battista Pastine). Ćampino se koristi uglavnom za domaće i niskobudžetne letove, pa ako dolazite kompanijama WizzAir ili Ryanair, budite sigurni ćete sleteti u Ćampino. I šta onda, čujem kako pitate? Kako se obavlja transfer sa rimskog aerodroma Ciampino?

Za razliku od Fjumićina, Ćampino nije povezan vozom sa gradom, što malo komplikuje stvar, jer ne možete brzo da stignete do centra. Zauzvrat, cena transfera može zaista prijatno da vas iznenadi: već od 1.50 €! Ali, krenimo redom.

1. Transfer u organizaciji Vodiča kroz Rim

U saradnji sa renomiranom agencijom Get Your Guide, organizujemo transfer sa aerodroma Ciampino do bilo koje tačke u gradu. Automobilom sa šoferom, kombijem ili autobusom – odlučite vi. Kad budete kliknuli na željeni vid prevoza, bićete redirektovani na partnerski sajt. Od svake kupljene karte, mi ćemo dobiti malu proviziju (zasluženo, zar ne 😀 )?

2. Gradski autobusi ATAC

Postoje dve linije gradskog prevoznika ATAC koje kreću sa parkinga aerodroma i idu ka gradu: 520 720. Za prevoz ovim linijama i metroom dovoljna vam j e jedna autobuska karta BIT koja košta 1.50 € i traje 100 minuta. Karte mogu da se kupe na šalterima na samom aerodromu ili na mašinama za karte.

– LINIJA 520
 Povezuje aerodrom sa stanicama metroa A Anagnina i Subaugusta, a odatle metroom delove grada koje pokriva linija A.

– LINIJA 720
Povezuje aerodrom sa stanicom metroa B Laurentina, a odatle metroom delove grada koje pokrivaju linije B i B1.

3. Turistički autobusi

Postoji više prevoznika koji obavljaju transfer sa rimskog aerodroma Ciampino, razlikuju se po trasi i po ceni karte koja varira od 5 do 6 €.  Karte možete da kupite onlajn, direktno na aerodromu ili u samom vozilu. Svi autobusi kreću sa parkinga koji se nalazi ispred glavnog ulaza u aerodrom.

– BUS SHUTTLE
www.sitbusshuttle.com
Povezuje aerodrom sa glavnom železničkom stanicom Termini (stanica u  ulici Via Marsala 5). Cena karte u pravcu Rima je 5 €, u pravcu Ćampina 6 €, povratna 9 €. Autobusi kreću na svakih 30-60 minuta.

– TERRAVISION
www.terravision.eu
Povezuje aerodrom sa glavnom železničkom stanicom Termini (stanica u ulici Via Giolitti 38). Cena karte u pravcu Rima 5 €, u pravcu Ćampina 5.80 €.  Autobusi kreću  na svakih 20-50 minuta. 

– ATRAL-SCHIAFFINI
www.romeairportbus.com
Povezuje aerodrom sa glavnom železničkom stanicom Termini (stanica u ulici Via Giolitti) i sa drugim rimskim aerodromom Fiumicino. Cena karte u jednom pravcu do Rima je 5.90 €, povratna 9.90 €.  Do aerodroma Fiumicino 9.90 €. Autobusi kreću na svakih 30-90 minuta. 

Potražnja za autobuskim prevozom je velika zbog niskih cena, pa je moguće da nećete moći da uđete u prvi autobus na koji naiđete. Imajte u vidu da većina autobuskih prevoznika prilikom daje prednost putnicima koji su kupili karte onlajn, te se prvo ukrcavaju oni, a zatim oni koji su kupili karte na licu mesta.

4. Taksi

Na izlazu sa terminala nalazi se taksi stanica na kojoj možete da uzmete taksi do centra grada po fiksnim cenama (u cenu je uključen prevoz prtljaga, cena se odnosi na vožnju u jednom pravcu za 1 do 4 putnika):

  • do stanice Ostiense –  30 €
  • do stanice Mura Aureliane – 30 €
  • do stanice Tibutina – 35 €
  • do aerodroma Fiumicino – 50 €

 

UPOZORENJE: Potražnja za taksi vozilima je često velika, pa je moguće da čete dugo čekati. Vrlo je verovatno da će vas već na izlazu sa terminala sačekati „divlji“ taksisti sa povoljnim ponudama za prevoz, ali vam najsnažnije savetujemo da ih ne koristite.

Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Dopalo vam se ovo što ste pročitali? Želite da budete uvek u toku sa dešavanjima u Rimu? Pratite Vodič kroz Rim na Fejsbuku


Ostavite odgovor