Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Šta je i šta znači “Dolce vita”? Priča koju niste očekivali!

Verujemo da već svi znate šta znači “Dolce vita”, haštag #DolceVita je na svakoj fotografiji ne samo iz Rima, već i iz cele Italije pa i šire. Ali da li znate kako je period slatkog života uopšte nastao? Kladimo se da ne. Sve je počelo kada se jedna libanska trbušna plesačica “uvalila” na žurku kod jedne rimske grofice… i od tada je prošlo tačno 60 godina! Ali krenimo redom.

Kada je tog 5. novembra 1958. godine bogata grofica Olgina di Ribilant organizovala žurku za svoj 25. rođendan, nije ni sanjala da će time obeležiti početak jedne nove epohe: dolče vite (slatkog života). Pre tog datuma Rim je bio demohrišćanski grad predrasuda, a te noći na Trastevereu jedna plesačica je zauvek promenila način na koji su se provodile mondenske večeri u Rimu.

Proslava rođendana se odvija u restoranu “Rugantino” na Trastevereu. Prisutno je 140 gostiju, među kojima mnogo poznatih ličnosti iz sveta spektakla, politike, nobilnog društva.  Većina se zabavlja pijući i igrajući po stolovima, Anita Ekberg u zanosu izvodi ča-ča-ča. Sve teče po grofičinom planu… pa, skoro sve.  Pojavljuje se jedna nepozvana gošća, izvesna Ajša Nana (Aiche Nana), trbušna plesačica “ubitačnog” porekla: rođena u Libanu, jermenskog porekla, turske nacionalnosti. Ona je u pratnji filmskog producenta Serđa Pastorea (Sergio Pastore).

Grofica Olgina je za ovu priliku angažovala rimski orkestar Roman New Orleans Jazz Band. U jedan sat po ponoći, za to doba poprilično kasno, kreće numera u kojoj dominiraju bubnjevi. Misteriozna Ajša, ponešena muzikom (a verovatno i pićem) skida cipele i baca ih u vazduh, a zatim i sve ostalo sa sebe. Ostaje samo u crnim, čipkanim gaćicama. Nekoliko muškaraca zavedenih plesom skida sa sebe sakoe i polaže ih na pod, a Ajša nastavlja svoj senzualni ples iz uspravnog u ležeći položaj i obratno.


Foto: Tazio Secchiaroli

U restoranu nastaje kolektivno uzbuđenje, opipljivo u svakom smislu. Ovaj striptiz od dobrih 35 minuta beleže foto-aparatima svi prisutni novinari. Ali policija, koja je u međuvremenu izvršila upad u lokal, uspeva da uništi sve filmove… u stvari, ne. Fotograf Tacio Sekjaroli (Tazio Secchiaroli) uspeva da neprimetno izađe sa žurke i obelodani fotografije. I to je trenutak kada je “Dolce vita” zaživela, prvo na toj večeri među zvanicama a, nakon objave fotografija, i među Rimljanima. A Rim je postao “glavni grad sveta” i ovaj termin još uvek ukazuje na bezbrižan i mondenski način života.

A šta je bilo sa Ajšom? Bila je uhapšena zbog nedoličnog ponašanja na javnom mestu i osuđena na dve godine zatvora. Iako je pre toga imala diskretnu karijeru kao plesačica i glumica, posle striptiza u “Rugantinu” nije više nikad uspela da nastavi da se bavi istim poslom. Ostala je, ipak, da živi u Rimu kao supruga Serđa Pastorea. Preminula je u Rimu 29. januara 2014. godine.

Anita Ekberg je, pak, dobila glavnu žensku ulogu u film Federika Felinija “La Dolce Vita” iz 1960. koji je  inspirisan ovim događajem.


Scena iz filma “La Dolce VIta” insipirisana Ajšinim plesom

A šta je bilo sa restoranom? Restoran “Rugantino” je bio privremeno zatvoren, a vlasnik je morao da plati kaznu od (tadašnjih) 3.000 lira. Na mestu gde se nekada nalazio (danas banka), postoji tabla na kojoj piše: U ovom lokalu je postojao restoran “Rugantino” u kojem je u noći 5. novembra 1958. otpočela “Dolce vita”. Ko ne veruje, adresa je: Piazza Sonnino 40.


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!