Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Gradski prevoz Rima – kako funkcioniše i gde nabaviti karte

Gradski saobracaj Rima
(foto ATAC/Facebook)

Gradski prevoz Rima obavlja preduzeće ATAC i obuhvata razgranatu mrežu autobusa, tri metro i nekoliko železničkih linija. Metro linije su označene slovima A, B i C, pri čemu linija B ima kraći ogranak poznat kao B1. Treća linija, C, se još uvek gradi i trenutno povezuje samo periferne delove grada, što je čini manje praktičnom za posetioce.

Sve linije autobusa, tramvaja i trolejbusa su podeljene u 3 tipa:

– Express – brze linije, obavljaju prevoz na dugim trasama i imaju mali broj stanica. Obuhvaju linije koje saobraćaju svakim danom (40, 60, 80, 90) i linije koje saobraćaju samo vikendom (120, 130, 150, 180, 190). Kada koristite ove linije, nije potrebno da obavestite vozača da želite da siđete uključivanjem svetlosnog signala.

–  Urbane – linije koje obavljaju prevoz na trasama sa zaustavljanjem na svim stanicama (većina gradskih linija). Kada koristite ove linije, potrebno je da obavestite vozača da želite da siđete uključivanjem svetlosnog signala (crveno dugme koje se nalazi na rukohvatima). Vozači nisu obavezni da se zaustave na stanici na kojoj nema putnika koji čekaju prevoz i/ili nema putnika koji žele da siđu.

– Notturna – noćne linije koje saobraćaju od ponoći do 5 h ujutru. I ove linije prolaze u tačno određeno vreme koje je istaknuto na tabli na stanici.

Red vožnje, stajališta, trase linija, praćenje vozila u stvarnom vremenu

Većina autobusa saobraća u vremenu 5:00 – 24:00 h, metro 5:30 – 23:30 radnim danima, 5:30 – 01:30 petakom i subotom, 05:30 – 23:30 nedeljom i praznicima. Najefikasniji način da saznate raspored i način putovanja između različitih delova grada je da koristite neki od online aplikacija za praćenje vozila u stvarnom vremenu (tzv. real time):

Google Maps
– Moovit Roma

Gde kupiti karte za gradski prevoz u Rimu?

Gradski prevoz Rima - karte

Karte za gradski prevoz u Rimu je najbolje kupiti unapred, jer se u vozilu mogu nabaviti samo kreditnim karticama. Možete ih nabaviti na mašinama na svim metro stanicama, većini autobuskih i tramvajskih okretnica, u barovima označenim crnom tablom “T”, kod ovlašćenih prodavaca, a ponekad i na kioscima sa dnevnim novinama.

Postoji nekoliko vrsta karata, a cena zavisi od perioda korišćenja karte. Za sve karte važi isto pravilo: potrebno je validirati ih jednom na početku putovanja i ponovo ako primetite da će vam vremensko ograničenje karte isteći tokom vožnje. Karta važi i nakon isteka vremena do završetka vožnje, pod uslovom da ste je validirali pre isteka vremena (ako imate kartu od 100 minuta, možete je validirati i u 99. minutu i važiće vam do kraja vožnje). Deca do 10 godina ne plaćaju kartu.

BIT (€ 1,50) – važi 100 minuta od trenutka validacije. U toku 100 minuta možete promeniti neograničen broj autobusa/tramvaja/trolejbusa na bilo kojoj trasi i koristiti jednu vožnju metroa na jednoj ili više linija (možete presedati sa jedne linije na drugu, ali ne smete izaći iz metroa i ponovo ući sa istom kartom);

ROMA 24H (€ 7,00) – važi 24 sata;

ROMA 48H (€ 12,50) – važi 48 sati;

ROMA 72H (€ 18,00) – važi 72 sata.

Zone tarifnog sistema

Sve karte važe za prevoz autobuskim, tramvajskim, trolejbuskim i linijama podzemne železnice. Možete ih koristiti i na nekim voznim linijama, kao što je vozna linija FL1 ali samo na teritoriji grada Rima. Nijedna od ovih karata ne važi za transfer do aerodroma, ali možete da ih koristite na regionalnom vozu FR1 koji saobraća na relaciji Aerodrom Fjumićino – Orte/Fara Sabina za prevoz po gradu (na primer, za vožnju od stanice Villa Bonelli do stanice Nomentana). Za prevoz do aerodroma pogledajte Transfer sa rimskog aerodroma Ciampino (CIA)Transfer sa rimskog aerodroma Fjumićino (FCO).


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!