Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Panteon u Rimu – sve tajne ovog hrama (uključujući i onu o kiši)

 

Panteon u Rimu je najbolje očuvan spomenik antičkog Rima. Sagrađen je oko 126. godine naše ere, tokom vladavine cara Hadrijana (da, onog što ima vilu u Tivoliju). Poznat  je i kao Hram svih bogova, bogova prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Panteon (od “Pan Teon”, na grčkom “svi bogovi”) je sagrađen na temeljima hrama koji je prvobitno sagradio Markus Agripa u 1. veku pre naše ere, nakon što je bio oštećen u velikim požarima 80. i 110. godine naše ere. Hram ima kružnu strukturu i trem čiji krov drži 16 korintskih stubova.

Kupola, jedna od navećih na svetu


Kupola Panteona viđena iznutra

Rimski Panteon je najpoznatiji po velelepnoj kupoli istovetne visine i prečnika – 43,30 m, izgrađenoj iz jednog jedinog bloka kamena. Osim što je bio prva građevina sa kupolom u antičkom Rimu, Panteon je dugo bio zdanje sa najvećom kupolom na svetu. I dalje je najveća kupola na svetu od nearmiranog betona. Prema podacima sajta Travel 365, na listi najvećih kupola na svetu Panteon zauzima 12. mesto, dok je kupola hale 1 Beogradskog sajma na 7. mestu.

Na vrhu kupole nalazi otvor prečnika od 9 metara i razlozi za njegovo postojanje su višestruki: kupola bi se srušila zbog prevelike težine, omogućavao je “komunikaciju” sa božanstvima i astronomska osmatranja. Unutrašnjost kupole ispunjena je takozvanom “kasetnom” dekoracijom u obliku kvadratnih udubljenja, dok se u donjem delu nalaze niše u kojima su nekada bila postavljene statue bogova.


Nekadašnji izgled Panteona

Nakoj pojave i prihvatanja hrišćanstva, Panteon je jedno vreme služio kao bogomolja, a onda kao grobnica istaknutih Rimljana. U njemu je (sa leve strane od ulaza) sahranjen italijanski renesansni majstor slikarstva, Rafael, a kasnije i nekoliko italijanskih kraljeva.

Naš savet:

Pokušajte da posetite Panteon dok pada kiša: bićete svedok neobičnog fenomena, effetto camino, kada vazdušne struje u kupoli razbijaju kapljice kiše, pri čemu deluje kao da u unutrašnjosti Panteona ne pada kiša ili pada mnogo slabije u odnosu na spoljašnjost. Efekat je dodatno pojačan činjenicom da na podu, ispod otvora na kupoli, postoje 22 neprimetna otvora koja vrše drenažu vode sa poda crkve.

Panteon sa vodičem

Budući da je najbolje sačuvani antički rimski spomenik, Panteon je danas isti kao i pre 500 godina kada ga je Mikelanđelo proglasio “više delom anđela nego ljudske ruke“. Uz pomoć vodiča, otkrijte na zanimljiv način dramatičnu istoriju koja se odigrala oko Panteona, divite se veličanstvenoj kupoli koja je poslužila kao inspiracija Mikelanđelu za konstrukciju kupole Bazilike Svetog Petra, istražite tajne drevnog unutrašnjeg okulusa. Otrkijte zašto je renesansni umetnik Rafaele bio toliko zaljubljen u Panteon i zašto je insistirao da bude sahranjen u njemu. 👇

 

Tura se održava svakog dana u 10.00, 12.00, 15.00 i 17.00 h i traje 35 minuta.

Panteon sa audio-vodičem

Želite da istražite Panteon sami ali ne znate kako? Iznajmite audio-vodiča! 👇

 

Ulaznice za Panteon

Cena ulaznice: besplatno do jula 2023.  5,00 € odrasli, besplatno deca i omladina do 18 godina. 

Radno vreme Panteona u Rimu

Ponedeljak – petak: 7.00 – 19.00
Subota i nedelja: 7.00 – 18.00

Zvanični sajt: https://direzionemuseiroma.cultura.gov.it >> Patheon


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!