Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

NOVA GODINA U RIMU: 5 ideja kako da provedete najluđu noć u Večnom gradu

‌Nova godina u Rimu? Perché no! Bilo da ste mlađa grupa prijatelja, zaljubljeni par ili porodica sa decom, u Večnim gradu ćete uvek naći lud za provod najluđu noć. Mi vam dajemo pet predloga kako da provedete Novu godinu kao Rimljani, ali pažnja: za većinu je potrebno da rezervišete unapred! Čak i ako dolazite preko agencije, organizacija dočeka Nove godine je uvek na vama, dakle nastavite da čitate.

Nova godina (Capodanno ili Notte di San Silvestro, Silvestrovo, po Papi Silvestru) se u Rimu tradicionalno slavi uz dobru trpezu na kojoj ćete, osim slasne testenine, mesa i ribe, uvek naći i cotechino e lenticchie, kuvanu svinjsku kobasicu sa sočivom. Ovaj običaj potiče još iz antičkog Rima, kada se verovalo da svinjetina simbolizuje dobro zdravlje, a sočivo put ka dobroj sreći i novcu. Hrana se, naravno, konzumira uz najbolja italijanska vina, a u ponoć se nazdravlja šampanjcem ili penušavim vinom prosecco.

Nakon ponoći, opet kako to tradicija zahteva, Rimljani bacaju stare stvari kroz prozor. Osloboditi se starog da bi došlo nešto novo i bolje. Najčešće se kroz prozor bacaju stara odeća i komadi nameštaja, a nije retkost videti kako lete i stare pegle i televizori. Ovaj običaj se, zbog očigledne opasnosti koju nosi, sve manje primenjuje, pa stoga nije neophodno da na put u Rim nosite nešto od stare bele tehnike. Ali zato ponesete (i obucite) vaš najbolji crveni donji veš! Zašto baš crveni i zašto baš donji, pitate se? I ova tradicija datira iz doba antičkih Rimljana, koji su nosili garederobu crvene boje kao simbol krvi i rata, kako bi odagnali strah. Danas se crvena boja nosi da bi nova godina bila srećnija od prethodne, pa tako uradite i vi. Čak i ako zaboravite da za proslavu Nove godine u Rimu ponesete crveni donji veš, moći ćete da ga kupite na licu mesta.

Pošto smo se naoružali potrebnim aksesoarima, proslava može da počne.  Spremni? Krećemo!

1. Doček Nove godine 2020. na ulicama Rima

Nova godina u Rimu

Volite da Novu godinu dočekate na otvorenom? Onda pravac na Circo Massimo! Grad Rim je ove godine organizovao doček na svojim ulicama i trgovima uz muziku, zabavne tačke glumaca i akrobata, spektakle svetla i vatromet. Nakon ponoći proslava će se nastaviti do ranih jutarnjih sati duž reke Tibar i na njenim mostovima, kao i u okolini Usta istine i u Parku pomorandži. Kompletan program Nove godine u Rimu 2020: www.lafestadiroma.it

Na licu mesta će moći da se kupi brza hrana i pića, ali je uvek dobra ideja poneti flašu šampanjca i u ponoć, uz vatromet, nazdraviti sa prisutnima koje (ne) poznajete. Pažnja: u Rimu ima vrlo malo prodavnica koje su otvorene u toku novogošnje noći, pa je pametno da se za nabavku pića i hrane pobrinete u toku dana. Prodaja alkoholnih pića u prodavnicama se vrši samo do 22 h i isključivo punoletnim osobama.

2. Nova godina u diskoteci u znaku dolče vite


Diskoteka Art Cafè (foto: Art Cafè)

Imate manje od 30 godina (ili se tako osećate) i jedino što vas zanima je piće i muzika do zore? Onda je neka od kultnih rimskih diskoteka pravo mesto za vas! Većina njih nudi više opcija dočeka Nove godine po različitim cenama, od onog koji obuhvata samo ulaz i jedno piće, do onih ekskluzivnijih sa večerom za stolom i neograničenom količinom alkoholnih pića (tzv. open bar). Za vas smo odabrali tri kultne rimske diskoteke:

3. Nova godina u limuzini


Nova godina u limuzini sa polaskom kod Koloseuma (foto: Limousine a Roma)

Idealna prilika da spojite lepo sa korisnim: proslavu Nove godine i razgledanje grada. Ove putujuće diskoteke mogu da prime i do 15 osoba i u njima možete, uz piće i hranu, čak i da igrate. Iznajmljivanje je uglavnom na pakete od jednog do nekoliko sati i cena varira od 100 do 200 € po satu, u zavisnosti od veličine vozila i broja učesnika. Evo nekoliko mesta na kojima se vrši iznajmljivanje limuzina u Rimu:

4. Novogodišnja gala večera na ekskluzivnoj lokaciji

Nova godina u Rimu sa pogledom na Koloseum
Nova godina sa pogledom na Koloseum (foto: Royal Art Cafè)

Želite da u novu godinu uđete pompezno i ne zanima vas cena dočeka? Onda je neko od ovih super šik mesta sa pogledom na Koloseum, u nobilnoj palati porodice Brancaccio ili restoranu porodice Barberini za vas:

5. Nova godina u zabavnom parku

Nova godina u Rimu u zabavnom parku
Nova godina na roler-kosteru (foto: Cinecittà World)

Putujete u Rim sa decom? Ne brinite, i vi možete dobro da se zabavite. Predstavljamo zabavne parkove koji, uz svoje uobičajene atrakcije, nude i više nego orginalan način proslave Nove godine, kako za vas tako i za vaše najmlađe.

Ako vam ostane snage, 1. januara počinje Nova godina za decu (Il Capodanno dei bambini).  Obično se organizuju radionice po parkovima i bibliotekama grada, od koji je verovatno najzanimljiviji onaj koji se odvija u Parku pomornadži (📍 Parco degli Aranci ) od 7.00 do 14.00 sati radionice za decu sa sledećim sadržajima: pozorište, ples, mini luna-park, dečji hor. Za deteljan program konsultujte La Festa di Roma.

Auguri di Buon Anno i Srećna Nova godina!


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Ostavite odgovor

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!