Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Nova godina u Rimu – kako da provedete najluđu noć u Večnom gradu

Nova godina u Rimu

Nova godina u Rimu? Zašto da ne! Bilo da ste grupa prijatelja, zaljubljeni par ili porodica sa decom, u Večnom gradu uvek možete pronaći ludu zabavu za najluđu noć. Čak i ako dolazite preko agencije, organizacija dočeka Nove godine je uvek na vama, zato nastavite da čitate.

Nova godina (Capodanno ili Notte di San Silvestro, Silvestrovo, po Papi Silvestru) se u Rimu tradicionalno slavi uz dobru trpezu na kojoj ćete, osim slasne testenine, mesa i ribe, uvek naći i cotechino e lenticchie, kuvanu svinjsku kobasicu sa sočivom. Ovaj običaj potiče još iz antičkog Rima, kada se verovalo da svinjetina simbolizuje dobro zdravlje, a sočivo put ka dobroj sreći i novcu. Hrana se, naravno, konzumira uz najbolja italijanska vina, a u ponoć se nazdravlja penušavim vinom prosecco.

Nakon ponoći, opet kako to tradicija zahteva, Rimljani bacaju stare stvari kroz prozor. Oslobađanje od starog da bi došlo nešto novo i bolje. Najčešće se kroz prozor bacaju stara odeća i komadi nameštaja, a nije retkost videti kako “lete” i stare pegle i televizori. Ovaj običaj se, zbog očigledne opasnosti koju nosi, sve manje primenjuje, pa stoga nije neophodno da na put u Rim nosite nešto od stare bele tehnike. Ali zato ponesite (i obucite) vaš najbolji crveni donji veš! Zašto baš crveni i zašto baš donji, pitate se? I ova tradicija datira iz doba antičkih Rimljana, koji su nosili garderobu crvene boje kao simbol krvi i rata, kako bi oterali strah. Danas se crvena boja nosi da bi nova godina bila srećnija od prethodne, pa tako uradite i vi. Čak i ako zaboravite da za proslavu Nove godine u Rimu ponesete crveni donji veš, moći ćete da ga kupite na licu mesta.

Doček Nove godine na ulicama Rima

Volite da Novu godinu dočekate na otvorenom? Onda pravac na Circo Massimo! Grad Rim je i ove godine organizovao doček na svojim ulicama i trgovima uz muziku, zabavne tačke glumaca i akrobata, spektakle svetla i vatromet. Nakon ponoći proslava će se nastaviti do ranih jutarnjih sati duž reke Tibar i na njenim mostovima, kao i u okolini Usta istine i u Parku pomorandži Na licu mesta će moći da se kupi brza hrana i pića, pa ćete moći u ponoć, uz vatromet, da nazdravite sa prisutnima koje (ne) poznajete.

Ako vam ostane snage, 1. januara počinje Nova godina za decu (Il Capodanno dei bambini). Obično se organizuju radionice po parkovima i bibliotekama grada, od kojih je verovatno najzanimljiviji onaj koji se odvija u Parku pomorandži (Parco degli Aranci) od 7.00 do 14.00 sati radionice za decu sa sledećim sadržajima: pozorište, ples, mini luna-park, dečji hor.

Auguri di Buon Anno i Srećna Nova godina!


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!