Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Bomarco – Park čuda, čudesa i čudovišta!

Zovu ga Park čuda (Villa delle Meraviglie), Park čudovišta (Parco dei Mostri), Sveta šuma (Sacro Bosco). Nama je čudesan, jer ne postoji nijedan park ove vrste u celoj Italiji i nalazi se na listi 5 jedinstvenih mesta Italije. Zašto, čujemo kako pitate? Dok se šetate ovim šumovitim parkom, društvo će vam praviti divovi, aždaje i čudovišta svih vrsta, ali i opasne životinje i mitološka stvorenja. Zvuči vam opasno? Nije ono što mislite!

Bomarco, malo istorije

Park Bomarco (da, i tako ga zovu!), se nalazi na oko 100 kilometara severno od Rima. Da bi saznali kako je nastao, moraćemo da se vratimo u 1552. godinu kada je princ Vićino Orsini, signore (upravnik) Bomarca, odlučio da sagradi Čudesni park za svoju suprugu Đuliju. Ali, avaj, Đulija je umrla nekoliko godina kasnije i park je od Čudesnog postao Sveta šuma, park sećanja na voljenu ženu. 

Projektovanje parka je bilo povereno genijalnom arhitekti Piru Ligoriju, nasledniku Mikelanđela, koji je učestvovao i u izgradnji Bazilike Svetog Petra, ali i Vile d’Este u Tivoliju. Ligorije je u park smestio, za ono doba, neobična arhitektonska dela, kao što je Kriva kuća, ali i enigmatične statue od kamena sa još enigmatičnijim zapisima, bizarnim detaljima i bez proporcija. Sve ove neobičnosti privukle su pažnju nikog drugog do Salvadora Dalija koji je, pred ovakvim parkom, mogao samo da aplaudira.


Kriva kuća: cela kuća je nagnuta na jednu stranu, podovi na drugu. Ako uđete u unutrašnjost kuće, bićete toliko dezorijentisani, da ćete iz nje izaći puzeći! 

Od Svete šume do Parka čudovišta

Park je u ovom izadanju i sa imenom Sacro Bosco postojao sve do 1585. Tada je, sa smrću poslednjeg Orsinija, prepušten propadanju dobrih 370 godina. Tek 1954. ga je restaurisao bračni par Đankarlo i Tina Severi Betini koji su delimično izmenili raspored skulptura i promenili ime u Park čudovišta. Ime je promenjeno iz marketinških razloga, jer nešto što se zove “Park čudovšta” privlači mnogo više posetilaca nego “Sveta šuma”. Princ Orsini sigurno ne bi bio oduševljen ovim novim imenom, pogotovo što se smatra da je njegova volena Đulija sahranjena negde u parku, najverovatnije u hramu.

Osim imena, novi vlasnici su delimično izmenili i raspored eksponata i time još više doprineli mistifikaciji parka. Ako ni za vreme Orsinija niko nije uspeo da odgonetne značenje skulptura i natpise na njima, sa novim rasporedom je to postalo nemoguće. Igrom nesrećnog slučaja (a možda i ne?), Tina je tokom rekonstrukcije doživela nezgodu i preminula. I ona sahranjena u Hramu parka, verovatno gde Đulija.

Hram u kojem su sahranjene Đulija i Tina

Park čudovišta danas

Ako budete posetili Park čudovišta, osetićete se kao Alisa kada je upala u zečju rupu, ali u jednoj zemlji mnogo strašnijih čuda. I shvatićete da ste potpuno izgubljeni u toj zemlji koja se prostire na 3 hektara! Istina, na biletarici ćete dobiti mapu sa pozicijama svih kamenih čud(ovišt)a, ali zapamtite odmah gde je izlaz u slučaju da se “skamenite” od straha.

Šalu na stranu, ova mapa će vam pomoći da sledite određenu putanju da biste doživeli park onako kako ga je zamislio njegov tvorac, princ Vićino Orsini.

Stanovnici parka Bormarco

Proteus/Glauco – Protej/Glauko

Prva “strašna” statua na koju ćete naići je Protej (ili Glauko), morski bog. Ova čovekolika maska sa raščepljenim ustima izvire direktno iz zemlje (brrrr!) i na glavi nosi ogromnu kamenu kuglu  (koja predstavlja Zemlju) i na njoj mali zamak (koji predstavlja Orsinijev zamak). Zajedno predstavljaju Orsinijeve i njihovu moć da upravljaju svetom putem znanja. Priznajte, nikada ne biste pogodili sami? 😉

Ercole e Caco – Herkul i Kako

Najveća statua u Parku čudovišta je tzv. Il Colosso (Kolos), odnosno statua Herkula (rimskog božanstva poznatog po snazi) u borbi sa Kakom (sinom božanstva Vulkana, poznatog po bljuvanju vatre i drugim zlodelima). U ovoj borbi Kako izvlači deblji kraj iako podmukliji od Herkula. Borba Herkula i Kaka je više puta opisana kako u rimskoj, tako i u grčkoj mitologiji, i predstavlja suštinski pobedu dobrog nad zlom.

Fontana del Pegaso – Pegazova fontana

Pegazus, krilati konj, koji stoji kao se sprema da poleti prema nebu.

NAŠ SAVET: ako putujete sa decom u kolicima, imajte u vidu da je skoro nemoguće voziti kolica u parku zbog prisustva stepenica, korenja, šiblja i drugih prepreka. Takođe, ne nosite sa sobom profi foto-opremu, jer nećete moći da fotografišete park u komercijalne svrhe.

La Tartaruga – Kornjača

Kornjača koja na sebi nosi statuu žene. Možda je Đulija? Nećemo nikad saznati.

Mascherone – Maska

Maaskerone (velika maska), jedina čovekolika statua koja ne želi da proguta posetioce (ili, bar, tako deluje).

L’Elefante -Slon

Statua slona koji je pod punom ratničkom opremom i kljovama drži neprijateljskog vojnika, verovatno rimskog centuriona.

Il Drago – Zmaj

Skulptura aždaje u borbi sa sa lavom i psom.

La Furia – Boginja osvete

Polu-žena, polu-zmaj. Dovoljno da se “skamenite” na mestu.

Plutone – Pluton

Namrštena, bradata skulptura koji sedi sa morskim čudovištem sa leve strane nije još definisana. Neki smatraju da je Neptun, bog mora, a drugi Pluton, bog podzemlja… bog će ga znati šta je!

L’Orco – Ork

Ova ogromna skulptura, glava sa razjapljenim ustima i zastrašujućim izgledom je simbol Bomarca Parka Čudovišta. Predstavlja Orka, rimskog boga podzemlja i smrti. Nije jasno da li želi da nas uplaši da bi pobegli ili da nas pozove da uđemo u njegova usta (inače čemu stepenice)? U unutrašnjosti Orkove glave nalaze se sto i klupe, kao da želi da sednemo unutra i bančimo, što bi hrabriji posetioci možda i uradili. Mi, ipak, ne bismo, jer je na njegovim ustima napisano: “Ogni pensiero vola” (što nije originalni natpis već “Lasciate ogni pensiero voi ch’entrate”). Ako ste čitali Danteov “Pakao”, znate da to znači “Napustite svaku nadu, vi koji ulazite“.

Radno vreme, ulaznice, turističke informacije

– Radno vreme: svakog dana
April – avgust: od 8:30 do 19:00 h
Septembar – mart: 8:30 do sumraka

– Ulaznice11 € odrasli, 8.00 € deca i omladina (4 – 13 godina), besplatno (deca do 4 godine)

 Kako doći do Bomarca Parka čudovišta
Kolima:
auto-putem Roma – Firenze (E45 i E35), izlaz Attigliano/Bomarzo
Vozom i autobusom: vozom Roma – Orte Scalo, zatim autobusom kompanije Cotral (http://www.cotralspa.it)

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!