Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Usta istine – vreme je za (ne)istinu!

Usta Istine Rim

Usta istine (Bocca della Verità) je antička mermerna maska, uzidana u zid portika rimske Crkve Svete Marije iz Kosmedina. Ako stavite ruku u usta ove maske i izgovorite neku laž – ode ruka! Ovo ste, verovatno, dosad već saznali iz svakog pomena vrednog vodiča o Rimu. Vreme je da vam otkrijemo gde je bio i čemu je služio ovaj reljef pre nego što je postao detektor laži“.

Do guše u…

Vratićemo se oko 2500 godina unazad, u period vladavine poslednjeg rimskog kralja, Tarkvinija Oholog (Tarquinio il Superbo), 534 – 510. pre nove ere. U to vreme su se sve prljave vode, uključujući i kanalizacione, kretale po površini. I, dok je Rimljane koji su živeli na brdima ovaj problem relativno malo zanimao, žitelji ravnice oko Foruma (Fori Imperiali) i Cirkusa Maksimusa (Circo Massimo) bili su bukvalno do guše u… pa, kanalizaciji! Tako se dobri a oholi Tarkvinije dao u realizaciju najveće kanalizacije poznate pod imenom Kloaka Maksima (Cloaca Maxima), koja je sve otpadne vode odvodila u – a gde drugo – u obližnju reku Tibar.

Kloaka Masima, šta je to?

Rimske ulice su do tada bile građene po principu “magarećih leđa”, odnosno imale su uzdugnut centar u odnosu na ivice. Prljava voda, koja se prethodno slivala ka ivičnjacima i tamo ostajala, sada se ulivala u šahtove koji su bili povezani sa Kloakom. Prvobitno je Kloaka bila otvorena, što baš i nije bilo najsrećnije rešenje za jedan grad u konstantnoj ekspanziji pa je, sa prvom intenzivnijom izgradnjom objekata na Forumu, kanalizacija bila konačno smeštena pod zemlju. Time je nastala potreba za sve većim brojem šahtova, pa je krenulo njihovo štancovanje u obliku mermernih ili kamenih reljefnih kružnih ploča velikih dimenzija.

Njegovo veličanstvo, šaht

Tako je antički Rim postao pun mermernih ploča koje su imale sve, samo ne oblik šahta kakvim ga poznajemo danas. U elegatnijim delovima grada ovi šahtovi su imali oblik glave nekog rečnog božanstva sa otvorenim ustima koje je “gutalo” vodu i slalo je u Kloaku. Sećate se reljefne maske uzidane u portiko Svete Marije iz Kosmedina sa početka priče? Reč je o jednom takvom šahtu!

Nastao je najverovatnije u 1. veku naše ere, ima prečnik od 1,75 m i težinu od 1300 kg. Prikazuje glavu muškarca sa bradom i ima rupe na mestu očiju, nosa i usta, kroz koje se slivala voda u podzemlje. Smatra se da je reč o Jupiteru-Amonu (Giove Ammone), odnosno prikazu boga Jupitera i egipatskog boga Amona zajedno a, možda je reč i o bogovima Okean, Orakle ili Faun, šta vam draže. Ono što je sigurno je da je svakako reč u šahtu, jer kanalizacija prolazi baš ispod Trga usta istine (Piazza della Bocca della Verità), gde se nalazi istoimeni spomenik.

Impresivno za jedan šaht, zar ne?

Nastanak legende o detektoru laži

Tokom vekova, ovaj šaht je izgubio svoj prvobitnu funkciju i na neobjašnjiv način dospeo na portiko crkve, gde je postao jedan od rimskih čudesa koje može da prorekne sudbinu ili otkrije laž. Bio je toliko slavan da se, čak, pominje u prvom vodiču za srednjevekovne hodočasnike Mirabilia Urbis Romae iz 11. veka.

Ime Usta istine po prvi put počinje da se koristi 1485. Do tada je već nastalo više legendi o vrstama laži koje može da detektuje, od obične prevare muž – žena (gde je, naravno, žena morala da stavlja ruku u Usta istine), do provere verodostojnosti iskaza na sudu (kažu da su neke sudje, kada su bile poprilično sigurne u krivicu nekog prevaranta, iznajmljivale “sekače” ruku koji bi se sakrili iza maske i stvarno odsecale ruke osuđenika).

Kako je vreme prolazilo i značaj Usta istine je sve više raslo. Zato ne čudi što da je papa Urbano Barberini VIII 1632. godine prebacio ovaj šaht – reljef – masku u untrašnjost portika, pod ključ. Što je sigurno – sigurno je. A kad su 1953. godine i Gregori Pek i Odri Hepbern iskoristili Usta istine za potrebe filma “Praznik u Rimu” , ovaj spomenik je postao jedan od simbola Rima.

Naš savet:

Za ovu atrakcju uvek vlada veliko interesovanje, pa se spremite na čekanje u redu. Obično je prisutan redar koji kontroliše da se turisti ne zadržavaju previše, kako bi svi stigli na red. Dakle, nećete moći dugo da se zadržite, već ćete imati vremena samo za proveru detektora laži i koju fotografiju.

Radno vreme, ulaznice, turističke informacije

Adresa: Piazza della Bocca della Verità 18, 00186 Roma
Radno vreme:
Zimsko: 9:30 – 17:00 (poslednji ulaz u 16:50)
Letnje: 9:30 – 18:00 (poslednji ulaz u 17:50)
Cena ulaznice: 2 €
Kako doći do Usta istine:
Autobus: 44, 83, 170, 716, 781, stanica Bocca della Verità;

Usta istine – galerija fotografija

[envira-gallery id=”1378″]

Usta istine – ulaz u Crkvu Svete Marije iz Kosmedina

Usta istine u filmu “Praznik u Rimu”


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!