Turističke informacije i ture po Rimu i okolini

Roma Pass – kombinovana propusnica za prevoz i muzeje

Roma Pass karta - kombinovana propusnica za prevoz i muzeje
Roma Pass – kombinovana karta za prevoz i muzeje (foto: turismoroma.it)

Grad Rim je, u saradnji sa Ministarstvom kulture i turizma i gradskim prevoznikom Rima, stavio na raspolaganje turistima dve kombinovane karte za prevoz i obilazak muzeja i arheoloških lokaliteta: Roma Pass 48 i Roma Pass 72 sata.

Roma Pass karta 48 sati

Propusnica Roma Pass 48 sati– cena 28.00 €
– besplatan obilazak 1 muzeja
– neograničeno korišćenje gradskog prevoza
– popusti i specijalne cene za događaje, izložbe i turističke usluge
– važi za 48 sati od aktiviranja karte

Roma Pass karta 72 sata

Propusnica Roma Pass 72 sata– cena 38.50 €
– besplatan obilazak 2 muzeja
– neograničeno korišćenje gradskog prevoza
– popusti i specijalne cene za događaje, izložbe i turističke usluge
– važi 72 sata od aktiviranja karte

Korisnici obe propusnice imaju pravo na sledeće usluge:

Besplatan ulaz u 1 odnosno 2 muzeja/arheološka lokaliteta po vašem izboru. Ulaznica daje pravo na obilazak svih izložbi prisutnih u muzeju u trenutku posete.
Snižena cena ulaznice za sve muzeje/arheološke lokalitete. Ulaznica daje pravo na obilazak svih izložbi prisutnih u muzeju u trenutku posete.
Neograničeno korišćenje gradskog saobraćaja u toku 48/72 sata od aktiviranja karte. Važi na svim linijama gradskog prevoznika ATAC (pogledati Gradski prevoz Rima – opšte informacije, red vožnje autobusa, tramvaja, trolejbusa i metroa), na voznim linijama Rim-Lido, Rim (Flaminio)-Viterbo (do Sacrofano) i Rim-Giardinetti. Potrebno je popuniti sva polja na propusnici koja je lična i ne može da se ustupi drugom licu. Ova propusnica ne važi za transfer do aerodroma (pogledati Transfer sa rimskog aerodroma Fjumićino (FCO)).

Za posetu Koloseumu (Colosseo), Anđeoskoj tvrđavi (Castel Sant’Angelo) i Kapitolskim muzejima (Musei Capitolini) nosioci propusnica Roma Pass 48 i 72 mogu da idu direktno na ulaz objekta, bez prethodnog odlaska na blagajnu. Posetioci treba da imaju u vidu da se, zbog pojačane kontrole iz sigurnosnih razloga, često prave dugi redovi za ulaz za sve turističke atrakcije, pa da planiraju vreme za posete shodno tome.

U kitu Roma Pass se nalazi:

Roma Pass 48/72 Hours card: kartica za posete muzejima i pristup javnom prevozu
Roma Map – turistička mapa sa informativnim punktovima PIT, stajalištima gradskog prevoza i lokacijom muzeja koji su obuhvaćeni Roma Pass inicijativom;
Roma Pass 48/72 Hours Guide – kompletan spisak muzeja/arheoloških lokaliteta i partnera koji učestvuju u inicijativi Roma Pass.

Gde se kupuje Roma Pass

Kod nas (saznajte kako prodajemo ulaznice za atrakcije u Rimu)


– u muzejima ili punktovima PIT (Punti Informativi Turistici)
kod ovlašćenih zastupnika ATAC-a
– u biletarnicama za vozove Trenitalia i FrecciaClub

Kako koristiti propusnicu

– na zadnjoj strani upisati ime i prezime i datum aktiviranja karte;
– propusnica važi 48/72 sata nakon aktiviranja bilo obilaskom muzeja, bilo korišćenjem prevoza;
– ulaz u 1. muzej (Roma Pass 48) i u 1. i 2. muzej (Roma Pass 72) nije potrebno ići u biletarnicu muzeja, već direktno na ulaz; za sve muzeje nakon ovih je neophodno otići u biletarnicu da bi se dobio popust na ulaznice;
– na zahtev kontrolora, potrebno je da se propusnica  pokaže zajedno sa nekim ličnim dokumentom sa fotografijom (pasoš, lična karta, vozačka dozvola);
propusnica je beskontaktna tako da nije potrebno nigde da se fizički ubaci u čitač, već je dovoljno da se o njega prisloni.

Naš savet

Pokušajte da izbegnete ponedeljak za korišćenje ovih propusnica jer je većina muzeja zatvorena tim danom, ili planirajte posetu onih koji to nisu: Koloseum, Trajanove pijaca, Kapitolski muzeji, Ara Paćis, Karakaline terme. Skoro svi muzeji su zatvoreni 25. decembra, 1. januara i 1. maja. Preporučljivo je da uvek proverite radno vreme na zvaničnom sajtu muzeja koju želite da posetite.


Izvor:
Roma Pass
Turismo Roma

Komentari

Komentari

Dopalo vam se ovo što ste pročitali? Želite da budete uvek u toku sa dešavanjima u Rimu? Pratite Vodič kroz Rim na FejsbukuPotreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *