Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Anđeoska tvrđava u Rimu – od grobnice do papske palate

📍Anđeoska tvrđava (Castel Sant’Angelo) je mauzolej cara Hadrijana i nalazi se nedaleko od Vatikana, na obali reke Tibar. Sagrađen je u 2. veku kao grobnica za cara i članove njegove porodice. Ali… ako je posvećena caru Hadrijanu, zašto se zove Anđeoska tvrđava, čujemo kako pitate? Ovo ime je tvrđava dobila tek 590. godine, pre toga se zvala jednostavno Mausoleo di Adrano (Mauzolej cara Hadrijana). Te godine je papa Grgur Veliki (Gregorio Magno) predvodio procesiju Rimom moleći se za zaustavljanje kuge i tom prilikom mu se ukazao anđeo kako uvlači mač u korice. Verovalo se da je to bio čin koji je simbolizovao kraj epidemije ove bolesti. Eto objašnjenja i zašto se na vrhu tvrđave nalazi spomenik u obliku anđela.

U 9. veku papa Lav IV je preuredio tvrđavu u papsku palatu, a papa Nikola III je otišao još dalje: u 13. veku je povezao tvrđavu sa Vatikanom jednim pešačkim prolazom dužine od oko 800 metara koji se zove Passetto di Borgo. Prolaz je 1527. godine iskorišćen za beg pape Klementa VII pred vojskom Karla V. U doba renesanse je služila kao zatvor, a zatim kao kasarna. U njoj su bile zarobljene čuvene ličnosti kao Đordano Bruno (Giordano Bruno) i Alesandro Kaljostro (Alessandro Cagliostro).

Vama može da se desi da ostanete “zarobljeni”, ali u redu za kupovinu ulaznica. ☝️

Rešenje? Kao i uvek: nabavite ulaznice unapred! 

Tvrđava je restaurisana i pretvorena u muzej sa 58 soba 1933. godine. U njemu se, između ostalog, nalaze drevni “sefovi” od kovanog gvožđa (nekada su čuvali crkvena blaga koja su pape sklanjali na sigurno, u unutrašnjosti tvrđave), freske, apartmani papa i zatvorske ćelije. Eksponati su raštrkani na sva četiri sprata i razbacani unaokolo po zbunjujuće, ali očaravajuće raspoređenim sobama i hodnicima. Smatra se da je Sala Paolina najlepša, pošto je ukrašena gipsanim radovima, freskama i iluzionističkim slikama. Sa terase tvrđave se pruža fantastičan pogled na Rim, a na njoj se odigrava i posljednji čin “Toske” Đakoma Pučinija.

Ulaznice za Anđeosku tvrđavu sa audio-vodičem

Ulaznice za Anđeosku tvrđavu sa vodičem na engleskom jeziku


Tvrđava je povezana sa levom obalom Tibra istoimenim mostom izgrađenim 134. godine, poznatim još i kao Ponte Elio. Ovaj monumentalni most je celom dužinom ukrašen statuama među kojima su i statue Svetog Petra i Pavla, kao i 10 statua anđela koji nose Arma Christi, odnosno „oruđa“ muke“: krst, kruna od trnja, sveto koplje. Statue su izrađene od strane Berninijevih učenika.

Da li ste znali da možete da krstarite rekom Tibar, uz piće ili večeru ali i bez, i vidite rimske mostove i neke spomenike iz jedne potpuno drugačije perspektive?

Karte za krstarenje Tibrom


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom. Nema krađe, ok?

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!