Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Božićni sajmovi i Advent u Rimu

Putuje vam se negde u decembru i u potrazi ste za fantastičnom prazničnom atmosferom? Onda je Advent u Rimu ono što tražite. Bilo koje da ste vere (ili nijedne posebno), Rim je tokom decembra čarobno mesto za sve koji vole draž okićenih jelki, Deda Mrazeva, poklona, tezgi, uličnih koncerata, izložbi, degustacija hrane i pića i, naravno, šopinga. Advent (na italijanskom Avvento) je vreme priprema za katolički Božić i, iako počinje poslednje nedelje novembra (po crkvenom kalendaru), već polovinom ovog meseca sve prodavnice su u prazničnom ruhu, a prvi božićni sajmovi otvaraju svoja vrta posetiocima.

Evo kalendara događaja za vreme Adventa u Rimu 2019. koji produžavaju ovaj magični period sve do 6. januara 2020, odnosno Epifanije (Bogojavljenja).

1. Nacionalni sajam božićnog hleba “Fiera Nazionale del Panettone e del Pandoro”

Nacionalni sajam božićnog hleba "Fiera Nazionale del Panettone e del Pandoro"

[envira-gallery id=”4781″]

Panettone ili Pandoro? Svakog Božića Rimljani se pitaju koja je od ove dve poslastice bolja. Vi, možda, možete da nađete odgovor na ovo pitanje na Nacionalnom sajmu ovih božićnih kolača, “Fiera Nazionale del Panettone e del Pandoro“, koji je ove godine stigao do svog 10. izdanja.

Pored klasičnih panetonea (kolač od patišpanja sa kandiranim voćem) i pandora (bez kandiranog voća), na sajmu mogu da se nađu njihove modernije verzije, na primer sicilijanski pandoro sa kremom od pistaćija (slurp!) i panetone sa belom čokoladom i šumskim voćem (mljac)!

Ulaz i degustacija su besplatni, ali je zabranjeno biti na dijeti (šalimo se, naravno). Na licu mesta mogu da se kupe skoro svi proizvodi sa deugstacije, ali nemojte da čekate poslednji minut, jer se brzo rasprodaju. Ako ste sa decom, ovo će im biti izuztetno zabavan događaj.

http://www.panettonepandoro.com
23 – 24. novembar 2019.

2. Božićni sajam na Trgu Navona (Mercatino di Piazza Navona)


[envira-gallery id=”4777″]
Najlepši božićni sajam u Rimu, poslednjih godina i mali luna park, uvek spreman da ugosti sve one koji su u potrazi za čarolijama. Nema veze ako ste prerasli vrteške, onoj koja se neprekidno vrti na Trgu Navona sigurno nećete moći da odolite. Ovaj božićni market je naročito zabavan za decu, jer će na njemu biti, osim uobičajenih likova kao što su Deda Mraz i njegovi pomoćnici, i Befana. Ko je, sad, Befana? U pitanju je jedna… ne, saznajte sami! Reći ćemo vam samo da, ako budete išli na ovaj sajam, ponesete jednu veliku čarapu sa sobom. Ulaz besplatan.

 Piazza Navona
2. decembar 2019 – 6. januar 2020.

3. Izložba “100 presepi” (100 božićnih jaslica)

[envira-gallery id=”4792″]
Foto: www.100presepi.it

U Rimu se već tradicionalno od 1996. godine organizuje izložba “100 presepi” na kojoj izlagači iz celog sveta izlažu svoje jaslice, odnosno prikaz Isusovog rođenja napravljenog od pomičnih ili nepomičnih figurica koje predstavljaju tek rođenog Hrista, Devicu Mariju i Svetog Josipa, ali i pejzažnih kulisa. Od 2018. godine ova izložba je preseljena u Vatikan i biće izložena u ulici Via della Conciliazione. Ulaz besplatan.

https://www.100presepi.it
 Via della Conciliazione, 7
7. decembar 2019 – 12. januar 2020.

4. Prodavnica Mr. Christmas

[envira-gallery id=”4795″]

https://misterchristmas.it
 Via del Corso 407, Roma i  Galleria Alberto Sordi, Roma

Nije baš pravi market, ali ima sve što vam treba za Božić, od igle do lokomotive (ali bukvalno!) i, što je najvažnije, svi predmeti su personalizovani. Želite ukras za jelku ili držač za peškir sa vašim imenom? Nema problema, napisaće vam ga na licu mesta. Ubeđeni smo da se i Deda Mraz snabdeva kod njih. Obe prodavnice se nalaze samom srcu Rima, u Via del Corso. Ulaz slobodan. 


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!