Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Vatikanski muzej – 5 činjenica koje (verovatno) niste znali

Vatikanski muzej

Kada bismo se, dok obilazimo Vatikanski muzej, zaustavili na 30 sekundi ispred svakog eksponata, ne bi nam bilo dovoljno 48 sati da vidimo sve. Pa kako onda da obiđemo ovaj muzej u toku jedne posete a da ne propustimo nešto? Možda će vam zvučati preterano, ali savetujemo vam da organizujete obilazak znamenitosti unapred.

1. Kako je nastao Vatikanski muzej

Kada je Papa Julije II, inače veliki ljubitelj umetnosti, 1506. godine došao u posed statue Laokonta sa sinovima i izložio je u Vatikanu, nije ni slutio da će time položiti kamen temeljac za jedan od najposećenijih muzeja na svetu: Musei Vaticani. Njegovi naslednici su, tokom vekova, sakupili toliko umetničkih dela, da je ovaj muzej papa danas jedan od najbogatijih muzeja na svetu. Za javnost bio otvoren tek 1771, po želji pape Klementa XIV.

Vatikanski muzej - Lakont sa sinovima

Statua Lakonta sa sinovima

O velelepnosti ovog jedinstvenog muzeja najbolje govore brojke:

 • najveći muzej u najmanjoj državi na svetu – Vatikan
 • 5. muzej po posećenosti u svetu, 30.000 posetilaca dnevno, oko 6 miliona godišnje
 • 5. muzej po veličini u svetu, 43.000 kvadratnih metara
 • 7 kilometara umetničkih dela
 • 28 muzeja i arheoloških zona u njegovom sklopu

 

Vatikanski muzej – pogled sa unutrašnje terase

I, dok ste sigurno čuli da se u ovom muzeju nalaze remek-dela kao što su Sikstinska kapela ili Rafaelove sobe, dela MikelanđelaĐota, Leonarda Da Vinčija i Karavađa, verovatno ne znate da na istom mestu postoji i Galerija geografskih karata, Paviljon svih papinih vozilaKnjiga mrtvih, fragmenti Mesečevog tla. Možete da zavirite u Vatikansku biblioteku ili da pošaljete razglednicu sa poštanskom markom Vatikana, a zatim uživate u Numizmatičkom muzeju i svim kovanicama Vatikana od osnivanja do danas.

NAŠ SAVET
Imajte na umu da je muzej na tlu države Vatikan, sedištu pape i Katoličke crkve, te je neophodno da ste uvek prikladno obučeni (nisu dozvoljene majice na bretele i kratke suknje/pantalone).

2. Kako posetiti Vatikanski muzej bez čekanja

Vatikanski muzej

Svakodnevni prizor ispred Vatikanskog muzeja

Jedno je sigurno: interesovanje za Vatikanski muzej je ogromno i ispred njega konstantno postoji veliki red turista koji čekaju i po nekoliko sati za kupovinu karata. Zato vam savetujemo da nabavite ulaznice skip-the-line unapred.

Ulaznice za Vatikanski muzej, papske vrtove i Baziliku Svetog Petra >>

3. Kako posetiti Vatikanski muzej besplatno

Svake poslednje nedelje u mesecu ulaz u Vatikanski muzej je besplatan (odnosi se na nedelju kao dan a ne kao sedmicu). I, dok će vam ovo zvučati kao izuzetno dobra vest, ne zaboravite da za muzej vlada veliko interesovanje i danima kada se ulaz plaća a zamislite, tek, danima kada se ne plaća? Ali ne očajavajte, imamo rešenje i za to! Potrebna je samo malo bolja organizacija nego obično, jer ćete naći izuzetnu gužvu ne samo van muzeja nego i u njemu.

Vatikanski muzej - Galerija geografskih karata

Galerija geografskih karata

Da biste izbegli da se vaš obilazak pretvori u nešto što više liči na vožnju gradskim prevozom u vreme špica, treba da imate dobar plan posete (šta videti a šta ne). Računajte da je za jedan “brzinski” obilazak najznačajnijih eksponata potrebno 2 sata. Obzirom da nedeljom, kada je slobodan ulaz, muzej radi skraćeno (9 – 14), pri čemu je poslednji ulaz dozvoljen do 12.30, što kasnije odete, to će gužva u muzeju biti manja.

PAŽNJA! Vatikanski muzej je uvek zatvoren nedeljom osim poslednje nedelje u mesecu i ovim danima: 6. januar, 11. februar, 17. april, 1 maj, 29. jun, 15. i 16. august, 1. novembar, 8, 25. i 26. decembar. Pre posete uvek proverite radno vreme na zvaničnoj stranici Vatikanskog muzeja.

4. Kako obići Sikstinsku kapelu

Sikstinska kapela se nalazi u okviru Vatikanskog muzeja i ne može da se obiđe nezavisno od ulaska u muzej i plaćanja ulaznice. Osim što je mesto gde se održavaju konklave i druge zvanične ceremonije pape, Sikstinska kapela je i mesto ukrašeno jednim od najpoznatijih i najslavnijih umetničkih dela zapadne civilizacije, freskama Mikelanđela Buonarotija. Njeni posetioci su ne samo laički već i religiozni turisti, pa se prilikom posete zahteva poštovanje određenih pravila.

5. Šta videti u Vatikanskom muzeju

Primetili ste da sve vreme govorimo o Vatikanskom muzeju, a ne o Vatikanskim muzejima, kako bi bilo pravilnije. Želeli smo da stavimo akcenat na to da su svi muzeji u jednom kompleksu zgrada, čeka se samo jedan red i potrebna je samo jedna ulaznica. Jednom kada ste unutra, možete sami da odlučite koje muzeje želite da vidite. U naš uži izbor ulaze:

 • Sikstinska kapela
 • Galerija geografskih karata
 • Rafaelove sobe
 • Pinakoteka Vatikana – zbirka dela slikara kao što su Đoto, Leonardo, Rafaelo i Karavađo
 • Muzeji skulptura – grupa muzeja skulptura koji okružuju dvorište Belvedere
 • Pavoljon kočija – vozila koja su koristile pape prilikom svojih pohoda, od pozlaćenih kočija do Poršeove limunzine
 • Kolekcija moderne religiozne umetnosti (dela umetnika kao što su Frencis Bejkon, Karlo Kara, Mark Šagal, Salvador Dali, Đorđo De Kiriko, Pol Gogen, Vasilije Kandinski, Henri Matis i Vinsent van Gog).

Ostali muzeji, galerije, kapele i sobe

 • Muzej Pio-Klementino – papa Klement XIV ga je osnovao je 1771. i prvobitno je korišćen za prikupljanje antičkih i renesansnih dela; njegovu kolekciju je proširio njegov naslednik papa Pije VI, a danas je čine antičke grčke i rimske skulpture
 • Misionarsko-etnološki muzej  dela uglavnom religiozne prirode iz svih delova sveta; sastoji se uglavnom od poklona papama
 • Egipatski muzej  zbirka artefakata drevnog Egipta. Izložba uključuje papiruse, mumije, čuvenu Knjigu mrtvih i Grasi kolekciju
 • Etrurski muzej – osam galerija koje sadrže važne etrurske pronalaske arheoloških iskopavanja, između ostalog brodove, sarkofage, bronzane natpise kolekcije Guljelmi
 • Filatelistički i numizmatički muzej  otvoren 2007. godine, sadrži sve marke i kovanice Vatikana od osnivanja 1929. do danas, kao i veliku filatelističku zbirku nekadašnje Pontifičke države
 • Muzej Apostolske biblioteke Vatikana  jedan od najkompleksnijih i najvećih delova muzeja, u čijoj nadležnosti se nalazi 1. oktobra 1999. godine
 • Kjaramonti muzej– nosi ime pape Pija VII Kjaramontija, sastoji se od velikih lučnih galerija u kojima su izložene mnogobrojne skulpture, sarkofazi i ukrasi. Novo krilo je podigao Rafael Stern, vlasnik čuvene statue Avgust iz Prime Porte. Drugi deo muzeja je Galerija Lapidarija, koja sadrži više od 3000 tabli i kamenih natpisa i predstavlja najveću kolekciju ove vrste predmeta na svetu.

Vatikansku muzej - monumentalne stepenice

Monumentalne stepenice muzeja u obliku dvostruke spirale delo su italijanskog arhitekte Đuzepea Moma (Giuseppe Momo). Inaugurisane su 1932. godine.

Radno vreme, ulaznice, kako doći

Radno vreme: 8.30 – 18.30, ponedeljak – subota; nedeljom zatvoreno, osim poslednje nedelje u mesecu
Kako doći: Metro A, stajalište Cipro/Musei Vaticani


Sve ulaznice za Vatikanski muzej, papske vrtove i Baziliku Svetog Petra >>


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

1 Comment

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!