Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Letovanje u Rimu: top 10 plaža u okolini italijanske prestonice

Letovanje u Rimu? Kako, pa Rim nije na moru? Istina, ali Rim je udaljen od mora svega tridesetak kilometara, pa je odlazak na neku od plaža u okolini grada u toku jednog dana više nego izvodljiv. Štaviše, možete svakog dana da birate neku drugu plažu. Sve je više turista koji kombinuju boravak u Večnom gradu sa odlaskom na jednu od mnogobrojnih plaža na koje idu i sami Rimljani. Pa zašto ne biste i vi? I za svakog ima ponešto, bilo da ste zaljubljeni par, porodica sa decom, sami ili u društvu vašeg psa.

Spremni? Namažite se kremama 50+, krećemo na letovanje u Rimu!


🚗 Nemate auto? Nema problema, iznajmite ga ovde 👇


Evo naših top 10 plaža u okolini italijanske prestonice:

10. Fređene (Fregene)

[envira-gallery id=”3888″]
Foto: (foto www.singita.it/Facebook)

Duga, peščana plaža sa širokim plićakom. Idealna… pa, za svakog! Cela zona je puna kafića koji privlače dobrom muzikom ili posebnom hranom po povoljnim cenama (u većini je popularan ručak u stilu švedskog stola, tzv. buffet, koji ćete platiti oko 10 €), ali i bajkovitim ležaljkama i suncobranima kojima nećete moći da odolite. Ne zanimaju vas ležaljke i baldahini? Nema problema, plaža je duga i možete na njoj da zabodete vaš suncobran i prostrete ležaljke, peškire, dušeke. Ako ostanete do 19 – 20 sati uveče, verovatno nećete moći da kažete “ne” aperitivu, malom ritualu kojem Rimljani ne mogu da odole. Reč je o pićencetu pre večere uz maslinke i slične grickalice. Piće je obično penušavo vino Prosecco ili neki lagani koktel kao što je Aperol Spritz, ali može i pivo. Naš omiljeno mesto za aperitivo je Singita, Onda Anomala, a možda i Rambla… u stvari, svi! Kako god: ćin-ćin!

NAŠ SAVET: Sve italijanske plaže, pa tako i rimske, imaju na svakom koraku nešto što se zove stabilimento. U pitanju je uređeni deo plaže na kojem postoji bar ili restoran i mogućnost se iznajme suncobrani i ležaljke, a u pojedinim, čak, i kabine. Cena usluga varira od “elitnosti” plaže, ali recimo da je prosečna cena iznajmljivanja 5 €, kako za suncobran tako i za ležaljku. Suncobrani su uglavnom već postavljeni i obično su oni u prvom redu namenjeni stalnim pretplatnicima, pa nemojte da se začudite ako dobijete 4 -5. red suncobrana.  Takođe, nemojte da se iznenadite ako vam za tuširanje toplom vodom budu tražili da platite 0.50 – 1 €. Zagrevanje vode košta i njih pa, hteli – ne hteli, i vas.

9. Makarese (Maccarese)

[envira-gallery id=”3899″]
Foto: www.baubeach.net/Facebook

U produžetku plaže Fređene, nalazi se veoma slična plaža: Makareze (Maccarese). Sve što smo rekli za plažu Fređene, važi i ovde, s tim što na plaži Makareze možete da dođete sa vašim psom u stabilimento Bau Bau Beach. Moći ćete ne samo da uživate u kupanju sa vašim četvoronošcem, nego i da učestvujete u zajedničkim aktivnostima koje “Bau Bau” klub organizuje: od zajedničkog plivanja u moru, preko joge i masaže do degustiracije hrane, organskih sladoleda i kafe (vi) i granula (vaš pas). Bauš-bauš lepa plaža i jedina ovakve vrste u okolini Rima.

Ako nemate psa ali imate avanturističkog duha, na plažama Makareze i Fređene možete da probate kite surifing. U školi Kite Surf Roma kurs od 2 sata košta od 69 €.

8. Ostija (Ostia)

Ostia -plaža Cancelli
Foto: Vodič kroz Rim
[envira-gallery id=”3953″]

Južnije od plaža Makareze i Fređene, nalazi se lepo primorsko mestašce Ostija (Ostia). Od njega se pruža preko 10 kilometara duga dina sa zlatnim peščanim plažama koje zapljuskuje Tirensko more (to je ona koji vidite iz aviona kada polećete iz Fjumićina). Plaža je izdeljena u više delova koji nose imena po stabilimentima koji se nalaze na njima ili jednostavno “Cancelli”, odnosno “Kapije” (prolazi) koje su napravljene među dinama kako bi se prišlo plažama. Poslednji deo plaže je namenjen nudistima (Oasi Naturista Capocotta). Boravak na ovoj plaži možete da iskombinujete sa razgledanjem Antičke Ostije, jednog od najbolje sačuvanih arheoloških nalazišta koji potiču iz 10. veka pre naše ere.

7. Torvajanica (Torvajanika)


[envira-gallery id=”3979″]
Foto: Vodič kroz Rim

Plaža Ostije se nastavlja prema mestu Torvajanika, gde vas vodimo na samo “našu” plažu, La spiaggetta da Mario (Marijeva plažica). Zašto kažemo da je naša? Zato što smo na njoj našli najbolji kompromis svega što jedna plaža može da ponudi: lepo i čisto more, besplatan i uvek dostupan parking, bar sa ljubaznim osobljem i pristojnim cenama kako za hranu i pića, tako i za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana. Obavezno probajte hladnu kremu od kafe (crema di caffè). Slobodna plaža je odmah pored i na njoj možete da ostanete dokle hoćete (bar se zatvrara u 19 časova). Ako ste na slobodnoj plaži, a odigrali biste partiju karata za stolom u baru – može, izvolite. Vlasnik Mario će da dođe da vas pozdravi i prepriča vam neku od svojih morskih priča. Neprocenjivo!

Sa ove plaže možete skoknete u akva park i delfunarijum, Zoomarine (detaljnije na našoj stranici o parkovima zabave u okolini Rima).

6. Santa Severa


Foto: Vodič kroz Rim
[envira-gallery id=”3948″]

U našem obilasku top 10 plaža u okolini Rima, pomerićemo se malo severnije, u gradić Santa Severa. Njegovom plažom dominira zamak koji je nedavno otvoren za posetioce, ali i male uvale kao što je ova na slici, gde ćete se osećati kao u bazenu sa morskom vodom. Idealno za porodice sa decom (plaža sa uvalom), ali i za ostale (kod zamka).

5. Sperlonga

Sperlonga
Sperlonga
[envira-gallery id=”3959″]

Za Sperlongu nismo sigurni da li ima lepše plaže ili naselje. Zato vam predlažemo da obiđete i jedno i drugo: prvo se dobro iskupajte u moru, a zatim se bacite u obilazak ovog živospisnog mesta u kojem još uvek opstaju male zanatske radnje koje drže lokalci. Verovatno ćete tu nabasati na savršeni suvenir. Ako ne, Sperlonga je puna i autentičnih tratorija i osterija, biće vam teško da odolite a da se ne zaustavite na večeri u jednoj od njih. Ne zaboravite da ste u zoni u kojoj se proizvodi mocarela od bufale, pa je probajte u obliku salate kapreze (caprese) ili pice sa bufalom. A možete i da je kupite direktno od seljaka koje ćete naći duž puta. Umalo da zaboravimo: zavirite i u Tiberiijevu pećinu (Grotta di Tiberio) do koje možete da dođete sa plaže. Odatle možete dalje ka Tiberijevoj viliArheološkom muzeju Sperlonge.

4. Sabaudija (Sabaudia)


[envira-gallery id=”3988″]
Foto: Vodič kroz Rim

Između gradića Sabaudija i San Feliče Čirčeo, prostire se 15 kilometara duga peščana plaža zlatne boje. Kao i ona u Ostiji, i ova ima obod u obliku peščanih dina koje na pojedinim mestima dostižu visinu i do 27 metara. Cela plaža je deo Nacionalnog parka Čirčeo (Parco Nazionale del Circeo) i pod zaštitom je. To znači da ćete, da, moći da uživate u skoro netaknutoj prirodi, ali isto tako ćete morati da je takvom i ostavite. Nećete moći da se penjete po dinama, niti da uzimate neobične sukulentne biljke koje rastu na njima. Zato ćete moći da probate SUP/paddle i klasičan surf. I, naravno, da uživate kao i na svakoj drugoj plaži u kupanju u kristalno čistoj vodi dokle god želite. Da li ste videli kakav zalazak sunca smo “ulovili”?

3. San Feliče Cirčeo (San Felice Circeo)


[envira-gallery id=”3992″]
Foto: Vodič kroz Rim

Iako je Čirčeo poznatiji po gorepomenutoj plaži od 15 kilometara kojom se stiže do Sperlonge, otkrivamo vam još nekoliko plaža u samom gradu ali i okolini. Jedna od njih je sama gradska plaža koja je, za razliku od ostalih plaža tog tipa, izuzetno čista, a more kristalno tirkizne boje. Na njoj ćete naći dosta restorana i stabilimenata, pa samim tim i velike gužve u visokoj sezoni. Zato smo “pronjuškali” i otkrili još nekoliko plaža za koje malo turista zna i na kojima možete da budete (skoro) sasvim sami. Kako sad pa to, tamo gužva, ovamo sasvim sami? Zato što su skrivene, do njih se dolazi preko stena ili kozjim stazama. Nije ni čudo što im imena imaju značenja Uvaletina (Grotta del Fossellone) ili Kozja pećina (Grotta delle Capre). A gde je more čisto, ima i ježeva. Naoružajte se patikama za plivanje, za svaki slučaj.

2. 300 Stepenika (300 Gradini)

[envira-gallery id=”4000″]
Foto: Aeneas’ Landing Resort

Sve što je nepristupačno je i lepo, pa tako i ova plaža. Od Rima vas do nje deli prvo 150 km, a zatim i 300 stepenika. Da, dobro ste pročitali: 300 stepenika koje, hteli-ne hteli, morate da pređete peške. I, dok će vam u dolasku to biti veselo spuštanje niz liticu uz fantastičan pogled na peščanu plažu koja kao da je na Karibima, u povratku ćete se dobro preznojiti. Ali gledajte na to kao na mali doprinos vašoj fizičkoj kondiciji posle celodnevnog plandovanja na ovoj najtirkiznijoj peščanoj plaži regiona Lacio. Izbor sadržaja je raznolik: možete da uživate u ležaljci pod suncobranom dok slušate muziku iz lokalne kambuze (cambusa, brodska kuhinja), jedete sendviče sa mozarelom od bufale i paradajzom ili pijuckate Aperol spritz. Ili, možda, ležite nagi na pesku u društvu drugih nudista? Doduše, moraćete da odete na za to namenjen deo plaže. Ah, da, ovo je i gay-friendly plaža. I, da, ima mesta za sve koji žele da budu na njoj. I ne, ne binite da će deca videti nešto što ne bi trebalo.

1. Tore Astura (Torre Astura)

[envira-gallery id=”3933″]
Foto: Vodič kroz Rim

Na oko 80 kilometara južno od Rima, u blizini gradića Nettuno, nalazi se ova 11 kilometara duga peščana plaža. Dobro sakrivena iza vojnog poligona i pomalo nepristupačna, ova, po nama, najlepša plaža u okolini Rima, nije za svakog. Put do nje možete da nađete samo uz pomoć GPS-a, ali ni tada niste baš stigli na plažu, već samo na parking. Do same plaže treba da prepešačite još 2 kilometara (znamo da zvuči mnogo), ali vredi tog truda: potpuno divlja plaža kojom dominira napušten zamak biće samo vaša. Ima li lepše plaže na kojoj ste skoro pa samo vi? Ne zaboravite da ponesete sve, ali baš sve što vam treba dok ste na plaži, jer tamo nećete naći apsolutno ništa (kad kažemo “ništa” mislimo čak ni na žbun koji može da vam posluži kao wc).

Primetićete da je naših najlepših 5 plaža koncentrisano južno od Rima, ka Napulju. Bilo bi idealno da možete da odvojite nekoliko dana i boravite u toj zoni, između gradova Sabaudia i Gaeta, poznatijoj kao Circeo. Pogledajte donje ponude za smeštaj:Booking.com


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!