Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Rim sa decom – top 5 parkova zabave gde ni roditeljima neće biti dosadno

Ako vam ideja da obiđete Rim sa decom deluje kao utopija, imamo dobre vesti za vas: u Večnom gradu postoje mesta na kojima mogu da se dobro zabave ne samo vaši najmlađi, nego i vi! Nakon atrakcija klasičnog Rima koje su prigodne i za dečurliju – Koloseum, Panteon, Španski trg, Usta istine – možete da priredite vašim mezimcima odlazak u delfinarijum, park zabave ili avanture, akva park i, zašto da ne, školu za gladijatore. Evo liste 5 najzanimljivijih parkova zabave za decu gde ni roditeljima neće biti dosadno.

1. Zoomarine – akvapark i park zabave


Foto: Zoomarine

Prvobitno delfinarijum i mali akva-park, Zoomarine je danas i najvažniji edukativni park u regiji Lacio. Pruža veliki broj atrakcija ne samo za decu već i za nas, matore. Oko 600.000 posetilaca godišnje dolazi zbog predstava sa delfinima, fokama, morskim lavovima, ali i papagajima i pticama grabljivicama, pa  što ne biste i vi? Pored životinja, u ovom parku možete da uživate i u bazenima sa toboganima za male i velike, rolerkosterima, prskalicama. Posebno je zanimljiv deo gde se izvode akrobatski skokovi u vodu i simulacija serfa na vodi.

Ah da: ulaznice! Kao i za većinu parkova zabave, možete da ih kupite na licu mesta, ali to baš i nije dobra ideja ako obilazite park u letnjoj sezoni koja u tom delu Italije traje od početka maja do kraja oktobra. Rešenje? Ulaznice skip-the-line i mirni ste.

NAŠ SAVET:
Ne krećite u ovaj zabavni park bez kupaćeg kostima, jer nećete odoleti da se ne pridružite delfinima.

Adresa📍 Via dei Romagnoli, 00040 Torvaianica
Radno vreme: 10.00 – 19.00, 1. januar – 31. oktobar
(za detaljnije informacije o radnom vremenu www.zoomarine.it)

2. MagicLand – magični park zabave

Rim sa decom

Foto: MagicLand

Ova italijanska verzija “Diznilenda” se nalazi nadomak Rima, u mestu Valmontone, i godišnje ga poseti oko milion turista.
Ko… ko… koliko?!
Neka vas ovaj broj ne uplaši, jer i park ima brojke od kojih će vam zastati dah: 600.000 m2, 38 atrakcija, 4 nagrade Parksmania Awards, 2 jedinstvene atrakcije u celoj Italiji (Dark-Ride Huntik 5D i Virtual Coaster L’Olandese Volante). Specifičnost ovog zabavnog parka je što je razvijen oko velikog veštačkog jezera. Podeljen je na više tematskih oblasti koje se međusobno nadovezuju, jer je svima zajednička jedna osobina: magija (je l’ MagicLand ili ne?). Atrakcije su prilagođene svim uzrastima, pa postoji rizik da zaboravite da ste tu došli zbog dece a ne zbog vas samih.

NAŠ SAVET:
Kupaće gaće vam nisu neophodne, ali ako vam zatrebaju a nemate ih, u neposrednoj blizini parka se nalazi veliki šoping centar, Valmontone Outlet, pa kad ste već tu…

Adresa📍Via della Pace, 00038 Valmontone 
Radno vreme: 10.00 – 17.00/02.00 zavisno od sezone, april – novembar (za detaljnije informacije o radnom vremenu pogledati www.magicland.it)
Kako doćisopstvenim prevozomvozom od glavne železničke stanice Termini (sa presedanjem u mestu Valmontone); autobusom kompanije Rainbow MagicLand (takođe sa Terminija). Za detaljnije informacije o prevozu www.magicland.it.


3. Cinecittà World – zabava na temu bioskopa i televizije


Foto: www.cinecittaworld.it

Zabavni park izgrađen na temeljima nekadašnjeg filmskog studija Dinocittà i ne bi mogao da ima drugu tematiku nego film i televizija. Nastao na inicijativu nekoliko filmskih producenata i biznismena (da li vam ime Dino De Laurentiis govori nešto?), park broji 30 atrakcija i 7 spektakla na dnevnom programu. Otvoren 2014, ovaj park se svake godine sve više proširuje, te je samo u toku 2018. dobio 7 novih atrakcija. Od toga je većina 4D simulatora koji će vas baciti u Jurassic War (u okršaj sa dinosaurusima), I-Fly (na virtuelni roler-koster), SpacExpress (raketu s kojom ćete se provozati do Meseca, Marsa i nazad na Zemlju… a možda i ne). Osim atrakcija virtuelne realnosti, možete da se oprobate i u šou za kaskadere (Stunt Show), gde ćete se, bukvalno, zateći kao na snimanju akcionog filma. Tu će se, verovatno, obresti i nekakav režiser sa klapom koji će na vas zaurlati “Snima se”! Ako volite adrenalinske atrakcije, tu je rolerkoster Altair sa 10 strmoglavih krivina i padajući toranj Indiana Adventure odakle će te se survati sa 60 metara visine. Za one sa manje avanturističkog duha ili ako želite da predahnete, postoje dve izložbe: “Pezzi da Oscar – Le sculture del Cinema“, sa scenografijama koje su korišćene u filmovima kao što su “Anđeli i Demoni”, “Gladijator”, “Klepoatra” (300 skulptura iz 30 filmova), i izložba “Cinetour-Emozioni dal cinema” gde posetilac ulazi u scene iz filmova od kojih se diže kosa na glavi, od egipatskih mumija do hodajućih mrtvaca. Pa ko preživi – pričaće!

NAŠ SAVET:
Ponesite papir i olovku, možda naletite na pravu filmsku zvezdu koja će biti spremna da vam da autogram!

Adresa📍Via di Castel Romano, 200, 00128 Roma, RM
Radno vreme: 11.00 – 18.00/23.00 u zavisnosti od godišnjeg doba (proveriti na www.cinecittaworld.it)
Kako doćisopstvenim prevozomautobusom kompanije Cinecittà World sa stanice u ulici Viale Luigi Enaudi (Termini).

4. Scuola Gladiatori – škola za gladijatore

Neobični Rim

Dok se šetate po unutrašnjosti Koloseuma, verovatno ćete poželeti da se popnete u arenu i bacite u okršaj sa imaginarnim gladijatorom. U školi Scuola Gladiatori udruženja Gruppo Storico Romano, to i možete, i to sa pravim pravcijatim gladijatorom. Predlažemo vam njihov program “Gladijator na 2 sata” koji će vam, osim obuke, stavljiti na raspolaganje i odgovarjuću garderobu – tuniku i sandale. Ako imate dobru fizičku predispoziciju i pokažete zapanjujuće rezultate, nakon osnovne obuke možete da nastavite sa naprednijom i postanete jedan od gladijatora zaposlenih u školi.

NAŠ SAVET:
Ne potcenjujte ovakvu mogućnost promene posla koju vam Rim pruža!

Adresa📍Via Appia Antica 18 – 00179 Roma
Radno vreme: 9.30 – 19.00
Kako doći: autobus 714 (sa glavne železničke stanice Termini)

5. Muzej iluzija u Rimu

Uživajte u zabavi koja će “prodrmati” um celoj porodici u Muzeju Iluzija u Rimu. Doživite trikove uz belesava ogledala, ćaknuta svetla, nestabilne podove i još mnogo toga – i ponesite svoj fotoaparat! Bićete oduševljeni i zbunjeni eksponatima koji će vas ostaviti bez daha i naučiti vas nekoliko zakona fizike! Pripremite se za neke neverovatne trenutke u Muzeju Iluzija u Rimu, koji se nalazi u samom srcu grada.

Ne želimo da vam pokvarimo iznenađenje otkrivajući previše, ali očekujte mnoštvo eksponata koja će vas ostaviti u nedoumici o tome šta je gore i da li vam vaš sopstveni pravi zvrčke. Zabavite se u različitim oblastima nauke, uključujući i psihologiju, matematiku i biologiju. Ništa nije onakvo kakvim se čini!

Da biste ušli u muzej, dovoljno je da pokažete ulaznice na svom pametnom telefonu na ulazu.


📍 Adresa: Via Merulana, 17, 00185 Roma RM
Radno vreme: 10.00 – 20.30 svakog dana
Kako doći: sopstvenim prevozom; metro A, stajalište Vittorio Emanuele


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!