Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Kako obići Koloseum besplatno i koliko još muzeja videti u jednom danu? Miroslav nam otkriva trikove za 5 mesta!

Foto: Miroslav Sekulić

Vodič kroz Rim je prisutan na većini društvenih mreža, a da li znate da u Facebook grupi “Moj vodič kroz Rim” možete da dobijete dragocene savete ne samo od nas, već i od puno ljubitelja Rima koji su ga obišli i čine to sa velikim entuzijazmom? Tako smo i saznali da je Miroslav sa sinom tinejdžerom obišao čak 4 muzeja u nedelji kada su isti besplatni. Kako mu je to pošlo za rukom? Otkrio nam je on lično i ostavio nas zapanjenim!

Planiranje putovanja je počelo godinu dana ranije

Kapitolski muzej, Musei Capitolini (foto: Miroslav Sekulić)

Planiranje je za Miroslava bila najvažnija stavka. Iako je put trebalo da se realizuje u avgustu 2022, izjalovio se. Već tada je imao neke opšte smernice o tome što je želeo da poseti, koristeći različite izvore informacija, uključujući i www.vodickrozrim.info. Takođe, shvatio je da bi najbolje bilo da pronađe smeštaj bliže centru grada.

Već u aprilu naredne godine rezervisao je avionske karte za avgust 2023. i pronašao smeštaj u Merulana ulici. Ova lokacija mu je odgovarala jer je bila blizu Koloseuma, sa mnogo prodavnica, restorana i zelenila. Imajući na umu izuzetno toplo letnje vreme u Rimu, odlučio se da rane jutarnje sate iskoristi za obilazak znamenitosti, dok bi se tokom najtoplijeg dela dana povukao negde u hlad i nastavio istraživanja na otvorenom predveče. Konačni plan za svaki dan je definisan neposredno pre samog putovanja, uz dodatne savete koje je dobio putem Facebook grupe “Moj vodič kroz Rim“.

Galerija antičke umetnosti – Palata Barberini, Galleria Nazionale di Arte Antica – Palazzo Barberini (foto: Miroslav Sekulić)

Doći u Rim prve nedelje u mesecu kada su muzeji besplatni: da li se isplati? 

VKR: Da li je izbor da budeš u Rimu prve nedelje u mesecu bio nameran ili slučajan? Koliko muzeja si uspeo da obiđeš u tom danu kada su državni muzeji besplatni (znamo da je broj impresivan)? Da li si uživao u razgledanju ili samo “protrčao” kroz njih?

Miroslav: Da, odabrao sam sa namerom i rešio da to što bolje iskoristim. Iako sam znao da su najveće gužve baš za besplatan ulaz u Koloseum, i Forum i Palatin, ja sam se za to namerno odlučio, jer su me neki komentari u vašoj Facebook grupi ohrabrili na to. Veoma mi je značila i informacija da se nakon odlaska u Koloseum ne mora odmah ići u Forum i Palantin, da se to može učiniti kasnije do kraja dana. Tako da sam se, zbog vrućine, opredelio da u tim najtoplijim časovima posetimo i neke od muzeja na zatvorenom: Galeriju antičke umetnosti u palati Barberini i Kapitolski muzej, kao i Nacionalni muzej palate Venecije. Naravno, morali smo brzo da prođemo kroz njih i posvetimo se samo najznačajnijim artefaktima.

Nacionalni muzej palate Venecije, Museo nazionale del Palazzo di Venezia (foto: Miroslav Sekulić)

U koliko sati stati u red ispred Koloseuma da bi se video besplatno?

U nedelju kada su besplatni muzeji, Miroslav je sa sinom tinejdžerom stao u red pred Koloseumom već u 7.45. Red je bio ogroman i postajao je sve veći, pa je njegova preporuka da se u red ne staje kasnije. Oko 9.15 su konačno ušli u Koloseum i obišli ga uz neizbežna zastajkivanja za slikanje. 

U 12 časova su već bili u Galeriji antičke umetnosti Barberini. Pored spektakularnih stepenica koje su projektovali Bernini i Boromini, videli su najpoznatija dela umetnika koja su tamo izložena – Rafaela, Karavađa i El Greka, kao i plafonske freske.

Oko 14 časova su ušli u prostorije Nacionalnog muzeja palate Venecije, ponovno se penjući prelepim stepeništem, i prošli su kroz impozantne prostorije u kojima su nekad bile venecijanska i potom habsburška ambasada, Musolinijeva kancelarija i rezidencija pape Pavla II. Videli su i manju kolekciju srednjovekovnih oklopa i posebno uživali u ambijentu terase koja gleda prema zatvorenom delu dvorišta.

U Kapitolski muzej su ušli oko 15.30 i planiranih sat i po vremena posvetili su prvo originalnoj statui Vučice sa Romulom i Remom, ostacima kolosalne statue cara Konstantina, bronzanoj statui Marka Aurelija, delu postavke o počecima razvoja Rima i temeljima Hrama Jupitera, kao i pojedinim slikama (Karavađo, naravno), jer za detaljnije razgledanje svih eksponata muzeja nisu imali više vremena.

Nakon kratkog odmora u hladu ispred muzeja, uputili su se ka Forumu. Popeli su se i na Palatinsko brdo kako bi videli Forum iz ptičje perspektive i maksimalno iskoristili vreme do kraja posete, koje se završilo u 19.15.

Rimski Forum (foto: Miroslav Sekulić)

VKR: U našoj Facebook grupi “Moj vodič kroz Rim” si pronašao odgovore na neke nedoumice koje si imao pre puta, ali si ih i ti pružio drugima nakon povratka. Koliko misliš da je bitna razmena iskustava sa ljudima koji su bili u nekom turističkom gradu kao što je Rim pre nego što se krene u isti?

Miroslav: Naravno, veoma je bitna ta razmena iskustava sa ljudima koji su nedavno posetili sve atrakcije koje zanimaju istu grupu ljudi. Čak i ako nemaju svi iste afinitete, mogućnosti ili mišljenja o njima, poznavanje informacija u vezi sa ulaznicama, mestima koje želite da posetite, čekanjima i gužvama uvek može samo da pomogne. Lično mi je mnogo pomoglo da što bolje organizujem posete, s ciljem da što efikasnije i ispunjenije provedemo naših 5 dana u Rimu.

Šta posetiti između jednog muzeja i drugog? Dragulj za koji niste znali!

Bazilika Svete Marije od nebeskog oltara, Basilica di Santa Maria in Aracoeli (foto: Miroslav Sekulić)

Pre nego što su stigli do Kapitolskog muzeja, popeli su se brojnim stepenicama do Bazilike Svete Marije od nebeskog oltara (Basilica di Santa Maria in Aracoeli), da bi videli nadgrobnu ploču predposlednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić, koja se nastanila u Rimu nakon što je Bosna potpala pod Osmansko carstvo.

I za kraj… plaža! 

Miroslav je sa sinom uspeo da vidi mnogo stvari, ali su takođe odvojili jedan dan za potpuni odmor. Taj poslednji dan je bio šlag na torti jer su ga proveli na plaži, uz Tirensko more (da ne bude da su samo jurili sa jednog mesta na drugo!). Koja plaža? To je posebna priča koju ćemo vam ispričati drugi put!

Nekoliko saveta iz ličnog ugla za sve vas koji sanjarite o Rimu

1️⃣ Priprema je ključna: pre nego što kročite u Rim, svakako se dobro pripremite i proverite iskustva onih koji su već bili tamo. Neverovatno je kakve značajne informacije možete dobiti ovim putem!

2️⃣ Prilagodite se vremenskim uslovima: Rim je divan u svako doba godine, ali leti može biti prilično vruće, pa planirajte unapred šta  ćete raditi u toplijim delovima dana.

3️⃣ Metro je vaš prijatelj: Rim nije ravničarski grad, ima puno saobraćaja i gužve i svaka duža šetnja do interesantnih mesta umara leti, pa koristite metro kad god možete. Karte za prevoz kupite unapred da biste izbegli nepotrebno čekanje za kupovinu na automatima.

4️⃣ Kupite ulaznice unapred: neki muzeji često zahtevaju ne samo unapred rezervisane ulaznice već i satnicu ulaska. Ne zaboravite da se kašnjenja ne tolerišu!

5️⃣ Uvek imajte plan B: ako se nešto ne ostvari kako ste zamislili, budite otvoreni za alternative. 

6️⃣ Google mape: označite sve što vas interesuje, možda možete i razvrstati po oznakama (imate zvezdice, srca i zastavice), obeležiti i lokacije određenih prodavnica, restorana, pa i stanice prevoza u delu grada koji posećujete.

7️⃣ Internet: za sve ovo neophodna vam je internet konekcija na telefonu. Srećom, roming podataka više nije skup kao nekada.

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!