Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Rim: koje ulaznice treba nabaviti unapred (i zašto će vas to izvaditi iz gužvi) – ažurirano za 2022.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg turisti propuste da vide željeni muzej ili atrakciju u Rimu je zato što ne nabave ulaznice unapred. A kako i ne bi? Rim ima oko 58.000 turista dnevno i svi oni žele da obiđu isto što i vi: Koloseum, Rimski forum, Vatikan… Neke od ovih atrakcija, čak, i ne mogu da se obiđu ako unapred ne rezervišete ulaznicu i vreme u koje ćete otići (kao na primer Galerija Borgeze), a nakon pandemije kovida ovo je postala praksa skoro za sve muzeje (Vatikanski, Koloseum…).

Uostalom, ni kod frizera ne idete bez zakazivanja, pa zašto biste u nešto što privlači hiljade posetilaca dnevno? Ali krenimo redom:

3 meseca unapred

1. Papske mise


Foto: Nacho Arteaga/Unsplash

Ako želite da prisustvujete papskim misama kao što su one za Božić i Uskrs, treba da rezervišete ulaznice minimum 3 meseca ranije. Razlog je jednostavan: ulaznice su besplatne, interes veliki a broj mesta je ograničen. Za njih je potrebno da se popuni i pošalje zahtev običnom poštom ili faksom Prefekturi papskog doma. Dakle, preuzmite zahtev ovde i pošaljite ga na:

Prefettura della Casa Pontificia, 00120 Città del Vaticano
Ili na faks: +39 06 6988 5863
Ulaznice se podižu lično pri Apostolskoj palati (Palazzo Apostolico), u kancelariji Portone di Bronzo (Piazza San Pientro, desna kolonada), počeviši od prvog utorka koji prethodi misi između 15 i 19 časova ili na sam dan mise u 7.30.

Ako niste stigli na vreme da zatražite ulaznice za papsku misu, možete to da učinite ovde: 👇

 2. Nekropola Bazilike Svetog Petra (Scavi)*


Foto: www.scavi.va

Obilazak nekropole, koja se nalazi u podzemlju Bazilike, i u kojoj se nalazi i grobnica Svetog Petra, se odvija pod posebnom dozvolom i programom od strane Fabrike Svetog Petra (Fabbrica di San Pietro). Ova ustanova, poznata još i kao Scavi (iskopine), posvećuje posebnu pažnju očuvanju istorijskog i arheološkog lokaliteta, te omogućava pristup od svega 250 posetilaca dnevno. Posetioci moraju da budu preko 15 godina starosti (osobama koje pate od klaustrofobije se ne preporučuje obilazak nekropole). Posetioci će biti podeljeni u grupe od po 12 učesnika u zavisnosti od jezika na kojem prate obilazak (italijanski, engleski, španki, nemački). Svaka grupa ima vodiča, dužina trajanja ture je 30 minuta.👇

Rezerviši obilazak sa vodičem Fabrike Svetog Petra.

Mesec dana unapred

3. Vatikanski muzeji

Kada bi se, dok obilazimo Vatikanski muzej, zaustavili na 30 sekundi ispred svakog eksponata, ne bi nam bilo dovoljno 48 sati da vidimo sve. O velelepnosti ovog jedinstvenog muzeja najbolje govore brojke: najveći muzej u najmanjoj državi na svetu, 5. muzej po posećenosti u svetu, 30.000 posetilaca dnevno, oko 6 miliona godišnje, 5. muzej po veličini u svetu, 43.000 kvadratnih metara, 7 kilometara umetničkih dela, 28 muzeja i arheoloških zona u njegovom sklopu… Zato i ne čudi što se na biletarnici čeka i po nekoliko sati na kupovinu karata sa rizikom da se, na kraju, uopšte ne uđe. Pa gde kupiti unapred karte za Vatikanski muzej? Evo ovde! 👇

Pažnja!

Imajte na umu da je muzej na tlu države Vatikan, sedištu pape i Katoličke crkve, te je neophodno da ste uvek prikladno obučeni (nisu dozvoljena gola ramena i kratke suknje/pantalone).

15 dana unapred

4. Vodič na srpskom/hrvatskom jeziku

„Vodič kroz Rim“ organizuje ture po Rimu i okolini sa licenciranim vodičima kojih, avaj, nema mnogo. Ako čekate poslednji trenutak (a često nam se javljate i iz samog Rima sa pitanjem “Da li bi neko mogao sad da nam malo pokaže Rim?!), više je nego sigurno da nećemo imati slobodnih vodiča. Dakle, ako planirate u Rim sa vodičem, bacite pogled na naše ture i javite nam se bar mesec dana ranije.

5. Koloseum (Rimski forum i Palatin)

Koloseum (Colosseo) je, od trenutka kada je nastao kao Flavijevski Amfiteatar, odmah postao simbol Rima. Mogao je da primi preko 50.000 gledalaca, a danas može da primi oko 3.000 posetilaca istovremeno zbog očuvanja ovog istorijskog i arheološkog lokaliteta. Zato je i za ovu atrakciju pristup turista ograničen, čime se objašnjavaju više stotina metara dugi redovi za kupovinu karata na licu mesta. Rešenje? Ulaznice kupljene unapred. 👇

Besplatan ulaz: mlađi od 18 godina, 1. nedelje u mesecu.

6. Galerija Borgeze


Foto: Alejo2083/Wikipedia

Kolekcija Galerije Borgeze sadrži skulpture, mozaike i slike nastale između 15. i 19. veka. Ovaj muzej se smatra jedinstvenim u svetu po broju i značaju Berninijevih skulptura i Karavađovih slika, ali i dela RafaelaPeruđinaLotaRubensaTicijana. Zbog sigurnosnih razloga koji su vezani za konformaciju muzeja, pristup je moguć samo u obliku unapred rezervisane posete koja je ograničena na 2 sata. Maksimalan broj ljudi koji istovremeno može da boravi je 36, zato i ne čudi što ovaj muzej dozvoljava pristup isključivo preko unapred rezervisanih i kupljenih karata. Možete ih rezervisati i kupiti, a gde drugo nego ovde. (Ako imate kumulativne karte kao što su RomaPass, Omnia Card i slično, nije potrebna ponovna kupovina ulaznica, ali jeste njihova rezervacija). 👇

2-3 dana unapred

7. Panteon

Panteon Rim Iako je ulaz u Panteon besplatan, od 2022. godine je neophodno da se rezerviše satnica ako planirate da ga obilazite praznikom, subotom ili nedeljom. Kako rezervisati ulaz u Panteon, veorvatno se pitate? Procedura je zaista jednostavna, potrebno je da se registrujete na zvaničnom sajtu i, nakon toga, unesete imena svih osoba koje obilaze Panteon, datum i satnicu. 👉🏻 https://pantheon.cultura.gov.it/ Na ulazu u Panteon je, zatim, potrebno da pokažete QR kodove direktno sa telefona ili ih odštampajte iz mejla koje ćete dobiti prilikom rezervacije. U slučaju da želite da promenite satnicu obilaska, to možete učiniti najkasnije jedan dan pre vaše posete. Možete ih otkazati do 3 sata pre zakazanog vremena za ulazak. Nećete platiti nikakvu “kaznu” ako odustanete od obilaska, ali svakako otkažite, kako bi druge osobe mogle da dobiju vašu satnicu.

Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

4 Comments

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom. Nema krađe, ok?

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!