Turističke informacije i ture po Rimu i okolini

Rim: koje ulaznice treba nabaviti unapred (i zašto će vam se to isplatiti)

Vreme čitanja: 4 minuta

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg turisti propuste da vide željeni muzej ili atrakciju u Rimu je zato što ne nabave ulaznice unapred. A kako i ne bi? Rim ima oko 30.000 turista dnevno i svi oni žele da obiđu isto što i vi: Koloseum, Rimski forum, Vatikan… Neke od ovih atrakcija, čak, i ne mogu da se obiđu ako unapred ne rezervišete ulaznicu i vreme u koje ćete otići. Da, i vreme, dobro ste razumeli. Ne kad želite vi, već kad ima mesta. Uostalom, ni kod frizera ne idete bez zakazivanja, pa zašto bi u nešto što privlači hiljade posetilaca dnevno? Ali krenimo redom:

3 meseca unapred

1. Papske mise


Foto: Nacho Arteaga/Unsplash

Ako želite da prisustvujete papskim misama kao što su one za Božić i Uskrs, treba da rezervišete ulaznice minimum 3 meseca ranije. Razlog je jednostavan: ulaznice su besplatne, interes veliki a broj mesta je ograničen. Za njih je potrebno da se popuni i pošalje zahtev običnom poštom ili faksom Prefekturi papskog doma. Dakle, preuzmite zahtev ovde i pošaljite ga na:

Prefettura della Casa Pontificia
00120 Città del Vaticano

Ili na faks: +39 06 6988 5863

Ulaznice se podižu lično pri Apostolskoj palati (Palazzo Apostolico), u kancelariji Portone di Bronzo (Piazza San Pientro, desna kolonada), počeviši od prvog utorka koji prethodi misi između 15 i 19 časova ili na sam dan mise u 7.30.

 2. Nekropola Bazilike Svetog Petra (Scavi)*


Foto: www.scavi.va

Obilazak nekropole koja se nalazi ispod Bazilike, i u kojoj se nalazi i grobnica Svetog Petra, se odvija pod posebnom dozvolom i programom od strane Fabrike Svetog Petra (Fabbrica di San Petro). Ova ustanova, poznata još i kao Scavi (iskopine), posvećuje posebnu pažnju očuvanju istorijskog i arheološkog lokaliteta, te omogućava pristup od svega 250 posetilaca dnevno. Posetioci, koji moraju da budu preko 15 godina starosti, se dele u grupe od po 12 učesnika u zavisnosti od jezika na kojem prate obilazak (italijanski, engleski, španki, nemački). Svaka grupa ima vodiča, dužina trajanja ture je 30 minuta. Osobama koje pate od klaustrofobije se ne preporučuje obilazak nekropole.

Cena ulaznice je 13 €, ali je neophodno da se prethodno rezerviše dan i vreme obilaska preko ovog onlajn obrasca: prenotazioni visite.

Mesec dana unapred

3. Vodič na srpskom jeziku

„Vodič kroz Rim“ organizuje ture po Rimu i okolini sa licenciranim vodičima kojih, avaj, nema mnogo. Ako čekate poslednji trenutak (a često nam se javljate i iz samog Rima sa pitanjem „Da li bi neko mogao sad da nam malo pokaže Rim?!), više je nego sigurno da nećemo imati slobodnih vodiča. Dakle, ako planirate u Rim sa vodičem, bacite pogled na naše ture i javite nam se bar mesec dana ranije.

7 dana unapred

4. Vatikanski muzeji

Kada bi se, dok obilazimo Vatikanski muzej, zaustavili na 30 sekundi ispred svakog eksponata, ne bi nam bilo dovoljno 48 sati da vidimo sve. O velelepnosti ovog jedinstvenog muzeja najbolje govore brojke: najveći muzej u najmanjoj državi na svetu, 5. muzej po posećenosti u svetu, 30.000 posetilaca dnevno, oko 6 miliona godišnje, 5. muzej po veličini u svetu, 43.000 kvadratnih metara, 7 kilometara umetničkih dela, 28 muzeja i arheoloških zona u njegovom sklopu… Zato i ne čudi što se na biletarnici čeka i po nekoliko sati na kupovinu karata sa rizikom da se, na kraju, uopšte ne uđe. Pa gde kupiti unapred karte za Vatikanski muzej? Na zvaničnoj stranici muzeja, Biglietteria online dei Musei Vaticani. Cena ulaznice je 17,00 € za odrasle (deca do 6 godina ne plaćaju, od 6 do 18 godina cena karte je 8,00 €), a za svaku kupljenu kartu platićete još 4,00 € na ime usluge za onlajn rezervaciju.

Imajte na umu da je muzej na tlu države Vatikan, sedištu pape i Katoličke crkve, te je neophodno da ste uvek prikladno obučeni (nisu dozvoljene majice na bretele i kratke suknje/pantalone).

5. Koloseum (Rimski forum i Palatin)

Koloseum (Colosseo) je, od trenutka kada je nastao kao Flavijevski Amfiteatar, odmah postao simbol Rima. Mogao je da primi preko 50.000 gledalaca, a danas može da primi oko 3.000 posetilaca istovremeno zbog očuvanja ovog istorijskog i arheološkog lokaliteta. Zato je i za ovu atrakciju pristup turista ograničen, čime se objašnjavaju više stotina metara dugi redovi za kupovinu karata na licu mesta. Zato vam i savetujemo da kupite karte unapred na zvaničnom sajtu COOP Culture. Ulaznica važi i za obilazak Rimskog foruma i Palatina i traje 24 sata od trenutka kad uđete u jedno od ovih atrakcija.

Cena ulaznice je 12,00 € (+ 2 € za rezervaciju onlajn),  sa sniženjem 7,50 € (18 – 25 godina, stanovnici zemalja EU). Besplatan ulaz: mlađi od 18 godina, 1. nedelje u mesecu.

6. Galerija Borgeze*


Foto: Alejo2083/Wikipedia

Kolekcija Galerije Borgeze sadrži skulpture, mozaike i slike nastale između 15. I 19. veka. Ovaj muzej se smatra jedinstvenim u svetu po broju i značaju Berninijevih skulptura i Karavađovih slika, ali i dela Rafaela, Peruđina, Lota, Rubensa, Ticijana. Zbog sigrnosnih razloga koji su vezani za konformaciju muzeja, pristup je moguć samo u obliku unapred rezervisane posete koja je ograničena na 2 sata. Maksimalan broj ljudi koji istovremeno može da boravi je 36, zato i ne čudi što ovaj muzej dozvoljava pristup isključivo preko unapred rezervisanih i kupljenih karata. Možete ih rezervisati i kupiti kod zvaničnog preprodavca, Gebrart. Cena ulaznice je 20 € (+ 2 € za rezervaciju onlajn), omladina iz EU (18 – 25 godina), 13.50 €, deca i omladina (0 – 18 godina) besplatno.

*Ako imate kumulativne karte kao što su RomaPass, Omnia Card i slično, nije potrebna ponovna kupovina ulaznica, ali jeste njihova rezervacija.

Komentari

Komentari

Dopalo vam se ovo što ste pročitali? Želite da budete uvek u toku sa dešavanjima u Rimu? Pratite Vodič kroz Rim na Fejsbuku


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *