Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Kako je nastao Napulj – od Partenope do Neopolisa


Napuljski zaliv sa pogledom na Vezuv

Napulj se nalazi na svega 200 kilometara od Rima, ali dovoljno daleko da Napulj načine najneitalijanskijim gradom Italije… Kako, molim? Za početak, potrebno je da znate da je Napulj italijanski tek 160 godina, od nastanka Kraljevine Italije 1860. godine. Pre toga je izmenjao toliko vladara, da smo i mi sami izgubili broj. Evo onih koji su ostavili najviše pečata na ovaj grad:

Grci

Njima možemo da zahvalimo na osnivanju grada, jer su na toj teritoriji bili još od 9. veka pre naše ere. U 5. veku pre nove ere godine prvi put se pominje ime Neapolis (novi grad), odnosno Napulj. Pre toga se zvao Partenope,. Za to je “kriv” Odisej. Koji Odisej? Onaj Homerov! Ploveći ka Itaci, Odisej je trebalo da prođe pored grupe sirena koje su pevale anđeoskim glasom. U to doba morske sirene su bila zla bića, i svojim pevanjem bi namamljivale moreplovce da im se približe, a zatim bi ih nemilosrdno povukle na dno mora.

To bi se, verovatno, desilo i Odiseju, da ga čarobinca Kirka (Maga Circenije upozorila. Odisej, radoznao kakav je bio, je rešio da pribegne malom lukavstvu: naredio je da ga vežu za jarbol da bi mogao da čuje sirene ali ne i da im se približi, a svom ljudstvu da stave čepove u uši i nastave dalje da veslaju. Sirene su se, iz očaja, nasukale na stene. Telo sirene Partenope je struja odvukla baš u deo zaliva gde je kasnije nastao Napulj.

Rimljani

U 4. veku pre nove ere postaje deo Rimskog carstva, ali zadržava svoj jezik (grčki!) i kulturu u narednih 800 godina. Nakon pada Zapadnog rimskog carstva u 5. veku naše ere, Napulj je, uz razne peripetije, deo Vizantijskog, odnosno Istočno rimskog carstva.

Normani

U 12. veku, odnosno 1139. godine pada u ruke Normana koji osnivaju Kraljevstvo Sicilije (koje je prvobitno obuhvatalo samo Siciliju, a kasnije i celu južnu Italiju), ali na svega 55 godina.

Švabe

I dalje smo u 12. veku, ali je godina 1194. Napulj postaje deo Švabije i pod Fridrirhom II (Federico II di Svevia) se formira Univerzitet u Napulju, prvi Evropski univerzitet. I pod Švabama je ostao kratko, 72 godine.

Francuzi

U 13. veku, 1266. godine prelazi u vlast dinastije Anžujaca (dinastia Angioini). Tokom njihove vladavine glavni grad Kraljevstva Sicilije nije više Palermo već Napulj, tako da postaje jedan od važnijih u Evropi.

Španci

Kao da mu nije dosta menjanja vlasti, u 15. veku, odnosno 1442. godine, Napulj prelazi u ruke Aragonaca (Aragonai odvaja se od Kraljevstva Sicilije.

Italijani

Konačno, 1860. godine postaje deo Kraljevine Italije pod dinastijom Savoja (dinastia Savoia).

Svako od njih je ostavio neki trag u Napulju koje ćemo, naravno, pomenuti u ovom vodiču. Da li ste znali se jedan deo Napulja još uvek nosi ime Španski kvart?

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!