Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Spaccanapoli u Napulju – ulica u kojoj ćete videti pravu dušu ovog grada


Spakanapoli (Spaccanapoli, foto: enzoabramo)

📍Spaccanapoliulica koja bukvalno deli centar grad na dva dela (od spaccare – podeliti; napoli – Napulj na italijanskom). Mi smo je nazvali Podelinapulj. Ne postoji mesto u gradu koje može bolje da vam “opiše” dušu Napulja i njegovu suštinu koju ćete ovde otkriti bez ulepšavajućih filtera.


Napulj bez filtera

Ova ulica ima antičko poreklo: reč je o jednom od 3 dekumana (glavne ulice) po kojima su Rimljani, po ugledu na grčku gradnju, urbanizovali Napulj. Da li možete da verujete da obilazite nešto što datira iz 8. veka prenaše ere? Mi ne. Spakanapoli je ulica koji ide od Španske do četvrti Forčela, “režući” grad Napulj pravom linijom. Da biste mogli da uživate u pogledu kao sa fotografije, potrebno je da se prošetate do vidikovca koji se nalazi na trgu 📍Largo di San Martino, u najvišem delu grada.

U samoj ulici ćete videti antičke palate, crkve i zdanja, čuti svakojake legende i osetiti neodoljive mirise napolitanske kuhinje. I dok se budete divili svemu tome, obratite pažnju na uboge stanove u suterenu ovih zdanja: u njima ljudi normalno žive i rade. U nekima su nikli hoteli, hotelčići i bed & breakfast, da bi turisti mogli osete Napulj onako kako ga žive Napolitanci.


🏨 Želite smeštaj u blizini ove znamenitosti? Evo nekoliko ideja.


Prženo, prženo, i opet – prženo!

Dok se budete kretali kroz Spakanapoli, naići ćete na umetnike i zanatlije, ali i ilegalne prodavce suvenira, drangulija i prodavaca hrane. Eto, zaustavite se kod ovih poslednjih i probajte nešto od prženog (i fritti): pizza fritta, crocchè, frittatina di pasta, supplì i to u  tipičnom napuljskom cuppetiello (kupetijelo). Ako niste razumeli, reč je o prženoj pici pa, čak, i pasti, raznim vrstama dizanog testa i kroketa, ali i povrća, algi i morskih plodova koji se služe u papirnom fišeku (cuoppo).

Pulcinella – karnevalska maska ili nešto više?

Pulčinela (Pulcinella) je jedna od najpoznatijih maski italijanskog karnevala, zajedno sa Harlekinom (Arlecchino). Poreklom je, pogađate već, iz  Napulja. Iako njen nastanak datira još iz antičkog Rima, pravu popularnost je doživela u 16. veku, zahvaljujući Commedia dell’Arte, Italijanskoj narodnoj komediji.

Lik Pulčinele je poznat po svojoj ironiji, ali i zbog svoje lenjosti. Obožava hranu i veoma je proždrljiv: spreman je da učini sve da bi dobio tanjir makarona. Uvek u pokretu, pomelo nespretnom, i u stalnoj je borbi protiv zloupotrebe moći i pohlepe bogatih i moćnih. Pulčinelin kostim je jednostavan a, ujedno, i vrlo karakterističan: bele pantalone, široka košulja, crna maska s dugim i kukastim nosem, bela kapica na glavi. Ime Pulčinela vodi od napuljskog termina pollicino, pilence, što zbog njegovog glasa, što zbog kljunastog nosa.

Presepe: carstvo božićnih jaslica

Leto ili zima, u Spakanapoliju ćete uvek naći prodajnu izložbu božićnih jaslica (presepi). Najpoznatija je ona u 📍 Via San Gregorio Armeno, jednoj poprečnoj uličici u odnosu na Spakanapoli. Ova ulica je, verovatno, jedna od najpoznatijih ulica u katoličkom svetu. Zimi je toliko krcata, da je za vreme Božića neophodno da se aktivira prolaz pešaka na smenu (?!).


Neke od poznatih ličnosti koje su završile u božićnim jaslicama

Tradicija proizvodnje jaslica u Napulju ima drevne korene. U napuljskoj verziji, sve komponente pejzaža koji su služio kao pozadina Hristovog rođenja u Vitlejemu, nose kostime iz 18. veka. Od trgovaca ribom do mesara, od prodavca voća do pastira sa gajdama, svi imaju odeću Napulja iz 18. veka. Nije neuobičajeno videti statue koje prikazuju važne ličnosti iz sveta filma, sporta, politike današnjice. Oni koji završe u obliku figure napuljskih kolevki mogu da se smatraju zaista važnim osobama. Ko je dobio svoju statu? Berluskoni, Renci, papa, ali i Leonardo Di Kaprio, Madonna, Majkl Džekson.

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!