Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Prognoza za leto u Rimu: SNEG (Snežna Gospa)

Leto u Rimu, manifestacija Madonna della Neve (foto: Vodič kroz Rim)

Leto u Rimu obično je ispunjeno brojnim spektaklima od kojih je verovatno najzanimljiviji – sneg! Da li ste ikad videli sneg u avgustu? Ne? U Rimu pada svake godine, evo zašto.

Snežna Gospa

Kada je 4. avgusta 352. godine papa Liberije (Liberio) otišao na spavanje, nije ni sanjao da će sanjati Bogorodicu, Devicu Mariju. Još manje kako mu govori da sagradi baziliku na mestu na kojem će se sledećeg jutra pojaviti sneg. I tako i bi! U zoru 5. avgusta nađen je sneg na jednom od rimskih brda, Eskvilino, pa je papa na tom mestu ocrtao temelj buduće bazilike. Verovanja govore kako je isti san sanjao i bogati patricij Ivan (patrizio Giovanni), koji je i finansirao izgradnju bazilike. Nije poznato kako je izgledala niti kada je sagrađena ta prva bazilika posvećena Bogorodici; jedino što je sigurno je da je na mestu te prve bazilike sagrađena druga, veća i lepša, Bazilika Svete Marije Velike (Basilica di Santa Maria Maggiore).

U spomen ovom nesvakidašnjem događaju, svake godine se organizuje manifestacija Madonna della Neve, poznata još i kao Gospa Snježna, Gospa od Snijega ili Ledena Gospa. Spektakl počinje igrom svetala i lasera koja se projektuju na fasadu bazilike, a oko ponoći “pada sneg” tako što nekoliko topova lansira bele latice u vazduh. Tradicija padanja snega traje neprekidno od 1983. godine i privlači veliki broj turista iz celog sveta koji se svakog 5. avgusta okupe u velikom broju na Piazza di Santa Maria Maggiore. Spektaklu možete da prisustvujete besplatno, a posebno je zanimljiv onima koji posećuju Rim sa decom.

Galerija fotografija

[envira-gallery id=”2085″]

Radno vreme, ulaznice, turističke informacije

– Radno vreme
5. avgust: od 21:00 do 24:00 h

– Ulaznice
Cena ulaznice: besplatno

 Kako doći do Bazilike Svete Marije Velike
Metro: Linija A i B, stanica Termini


Izvori:

Gospa Snježna
Madonna della Neve
Il miracolo della neve: il 5 agosto 2015 a Santa Maria Maggiore


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

2 Comments

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!