Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Zanimljivosti o Italiji: šta je Italijanima skrivio broj 17?

Zanimljivosti o Italiji: šta je Italijanima skrivio broj 17?

Jedna od zanimljivosti o Italiji za koju verovatno još niste čuli je heptadecaphobia.
Hepta… šta?
Hepta, kao broj 7 na grčkom, deka kao broj 10phobia kao strah.

Strah od broja 17

Kada su se u rimsko doba u Rimu koristili – logično – rimski brojevi, broj 17 se pisao ovako: XVII. Njegov anagram je bila reč VIXI koja na latinskom znači “živeo sam”, odnosno (pošto više nisam živ) “mrtav sam”. Ovaj natpis se vrlo često klesao na grobnicama u vreme starog Rima. U toku srednjeg veka, međutim, zbog velike stope nepismenosti, ljudi su počeli da brkaju ova dva pojma, pa je VIXI = XVII. Tako je broj 17, ni kriv ni dužan, postao simbol nesreće, zle sudbine i smrti.

Ovo sujeverje se zadržalo i do današnjih dana, pa je sad u Italiji petak 17. ono što je kod nas petak 13. i više od toga. Ali dok kod nas broj 13, koliko god na lošem glasu bio, postoji u svakodnevnoj upotrebi, u Italiji je situacija malo drugačija.

Kada se 1969. izgradio auto-put između Napulja i Barija dobio je ime A17, već po tadašnjoj važećoj numeraciji. Tri godine kasnije, 1973, izgrađen je i deo auto-puta A14 Lančano – Kanoza, koji ukrstio se sa prethodnim u mestu Kanoza. Tom prilikom je deo auto-puta A17, koji je spajao Kanozu i Bari, postao A14, a deo od Napulja do Kanoze – A16. A17 je potpuno nestao iz numeracije italijanskih auto-puteva baš zato što je, avaj, nosio broj 17!

Broj 17 je pre toga već bio izbačen iz upotrebe i u italijanskim auto-trkama kada su dvojica trkača izgubila život trkajući se pod tim brojem: Bjađo Nacaro (Biaggio Nazzaro) 1922. godine i Ugo Sivoči (Ugo Sivocci) 1923.

Kada je francuska kuća automobila Renault 1971. godine izbacila na italijanski tržište model R17morala je da ga preimenuje u R177.

Znate li gde još nećete nikad naći broj 17? U italijanskim avionima! Obratite sledeći put pažnju kad budete leteli nekim od aviona Alitalije ili se uverite i sami na njihovoj mapi sedišta!

Zanimljivosti o Italiji broj 17

PS: Nećete naći ni broj 13 u avionima, što je sigurno – sigurno je. 😉

Pročitajte i o drugim zanimljivostima o Italiji i Rimu.


Izvori:

2017 sarà veramente un anno sfortunato?
Autostrada A17 (Italia)
Autostrada A14 (Italia)
Renault 15 and 17


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!