Turističke informacije| Ture po Rimu i Italiji | Ulaznice za atrakcije

Panteon u Rimu – hram svih bogova

Panteon Rim

Panteon u Rimu je hram sagrađen oko 126. godine naše ere, tokom vladavine cara Hadrijana. Poznat  je i kao Hram svih bogova, bogova prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Panteon (od „Pan Teon“, na grčkom „svi bogovi“) je sagrađen na temeljima hrama koji je prvobitno sagradio Markus Agripa u 1. veku pre naše ere, nakon što je bio oštećen u velikim požarima 80. i 110. godine naše ere. Hram ima kružnu strukturu i trem čiji krov drži 16 korintskih stubova.

Kupola, jedna od navećih na svetu

Rimski Panteon je najpoznatiji po velelepnoj kupoli istovetne visine i prečnika – 43,30 m, izgrađenoj iz jednog jedinog bloka kamena. Osim što je bio prva građevina sa kupolom u antičkom Rimu, Panteon je dugo bio zdanje sa najvećom kupolom na svetu. I dalje je najveća kupola na svetu od nearmiranog betona. Prema podacima sajta Travel 365, na listi najvećih kupola na svetu Panteon zauzima 12. mesto, dok je kupola hale 1 Beogradskog sajma na 7. mestu. Na vrhu kupole nalazi otvor prečnika od 9 metara i razlozi za njegovo postojanje su višestruki: kupola bi se srušila zbog prevelike težine, omogućavao je „komunikaciju“ sa božanstvima i astronomska osmatranja. Unutrašnjost kupole ispunjena je takozvanom „kasetnom“ dekoracijom u obliku kvadratnih udubljenja, dok se u donjem delu nalaze niše u kojima su nekada bila postavljene statue bogova. Nakoj pojave i prihvatanja hrišćanstva, Panteon je jedno vreme služio kao bogomolja, a onda kao grobnica istaknutih Rimljana. U njemu je (sa leve strane od ulaza) sahranjen italijanski renesansni majstor slikarstva, Rafael, a kasnije i nekoliko italijanskih kraljeva.

Naš savet:

Pokušajte da posetite Panteon dok pada kiša: bićete svedok neobičnog fenomena, effetto camino, kada vazdušne struje u kupoli razbijaju kapljice kiše, pri čemu deluje kao da u unutrašnjosti Panteona ne pada kiša ili pada mnogo slabije u odnosu na spoljašnjost. Efekat je dodatno pojačan činjenicom da na podu, ispod otvora na kupoli, postoje 22 neprimetna otvora koja vrše drenažu vode sa poda crkve.

Panteon – galerija fotografija

Panteon – spoljašnji izgled

Panteon – unutrašnji izgled

Radno vreme, ulaznice, turističke informacije

– Radno vreme
Ponedeljak – subota: od 9:00 do 19:30 h
Nedelja 9:00 do 18:00 h
Praznici u toku nedelje: 9:00 do 13:00
24. i 31. decembar: od 9:00 do 19:30 h.
Zatvoreno: 25. decembar, 1. januar

– Ulaznice
Cena ulaznice: besplatno; (od 1. januara 2018. oko 3 €)

Kako doći do Panteona
Metro: Linija A, stanica Piazza di Spagna;


Izvori:
Rim – Top Travel Guide
Patheon – Wikipedia
Pantheon – Beni culturali
Pantheon – Turismo Roma
È vero che, quando piove, l’acqua non entra nel Pantheon nonostante l’apertura sul tetto?


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Ostavite odgovor