Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Kako dobiti poreski broj u Italiji i zašto će vam, možda, trebati [VIDEO]

Poreska uprava Italije (Agenzia delle Entrate) je nedavno na svom Jutjub kanalu objavila uputstvo o tome kako dobiti poreski broj (Codice Fiscale) i to na srpskom jeziku. Ovaj broj, koji se koristi i kao identifikacioni (matični) broj, vam sigurno neće trebati dok ste turisti u Rimu. Ali, ako planirate da ostanete malo duže, radite, studirate, iznajmite stan, otvorite račun u banci ili kupite nekretnine u Rimu (blago vama!), moraćete da ga nabavite. Izdavanje poreskog/identifikacionog broja je besplatno.

Šta je Codice Fiscale i kako se dobija [VIDEO]

Poreski (identifikacioni) broj onlajn

Poreski broj možete da izračunate već sad sami, na sajtu Codice Fiscale (ali ćete za službene svrhe, ipak, morati zvanično da ga zatražite od nadležnih organa). Popunite sledeće podatke:

Cognome = Prezime;
Nome = Ime;
Sesso = Pol, M = Muški, F = Ženski;
 = Grad ili država rođenja (stavite državu, ako niste rođeni u Italiji);
Data di nascita = Datum rođenja (u formatu DD/MM/GGGG);
Kliknite na Calcola et voilà!

Dužni smo da vas upozorimo da građani država bivše SFRJ mogu da imaju problema u dodeljivanju identifikacionog (poreskog) broja zbog koda zemlje rođenja. Vrlo često Poreska uprava Italije ne zna koji kod države da dodeli osobama koje su rođene u SFRJ a sad imaju neko drugo državljanstvo (srpsko, hrvatsko, crnogorsko…). Da biste bolje sagledali problem, objasnićemo vam proceduru izračunavanja ovog “problematičnog” broja.

Kako se izračunava poreski (identifikacioni) broj?

Recimo da se zovete Iva Bub i rođeni ste 1. januara 1970. u Jugoslaviji. Vaš poreski (identifikacioni) broj će biti VIABBU70A41Z118D i biće komponovan od sledećih podataka:

Kako dobiti poreski broj u Italiji
Poreski (identifikacioni) broj izračunat na sajtu  Codice Fiscale

  • 3 konsonanta iz prezimena (ako nema dovoljno konsonanata, onda se uzimaju vokali ali se dodaju posle konsonanata, BUB → BBU);
  • 3 konsonanta iz imena (isto kao kod prezimena, na primer IVA → VIA);
  • datum rođenja (a ako ste ženskog pola, onda vam se na dan rođenja dodaje još 40, eto, tek tako, kao da je nama, ženama, na prvom mestu da imamo više a ne manje godina), u Ivinom slučaju A41, gde je A = januar, 41 = 1);
  • kod zemlje rođenja (najvažniji deo): Jugoslavija Z118, Srbija-Crna Gora Z157, Srbija Z158, Hrvatska Z149, Bosna i Hercegovina Z153, Makedonija Z148, Slovenija Z150. Ako ste rođeni u Jugoslaviji, pa ste nakon njenog raspada postali državljanin Srbije, vaš matični broj postaje jedan promenljivi broj koji varira od 118 i 158, već u zavisnosti od toga na koga ste naleteli na šalteru (ne, ne šalimo se!);
  • kontrolno slovo CIN (Control Internal Number) koji se izračunava vrlo komplikovanim algoritmom.

 

Mi smo ubeđeni da da se kontrolno slovo dobija konvertovanjem debljine omiljenih špageta u milimetrima u jedno slovo italijanske abecede po neidentifikovanom algoritmu, ali nemamo još nikakvih dokaza za to :-).

U svakom slučaju, srećno sa dobijanjem identifikacionog (poreskog) broja!


Izvori:
Poreski identifikacioni broj (Il Codice Fiscale)

Codice fiscale – Wikipedia
Codice Fiscale


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!