Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Statue koje govore – Marforio

Statue koje govore - Marforio
Statue koje govore – Marforio

Ovaj članak je deo Statue koje govore – 6 najuticajnijih tviteraša nekadašnjeg Rima


Ova bradata statua, koja se u vreme svoje “službe” nalazila na Trgu Venecija, smatrala se Paskvinovom “desnom rukom”. Dok je jedna od ove dve statue iznosila pitanja društvene problematike, druga je odgovarala istim, satiričnim, tonom. Na primer, kada je izabran papa Siksto V (Sisto V), koji je bio iz porodice seljaka, njegova sestra Kamila (Camilla) se pokondirila kao da je oduvek bila velika dama. Morforio i Paskvino su odmah morali da prodiskutuju na tu temu.
Marforio: Kuku, Paskvino, što si tako prljav? Košulja ti je crna kao u ćumurdžije.
Paskvino:  Šta da radim, kad je moja pralja postala princeza! 

(Marforio: Ahimé Pasquino, perché sei così sporco? Hai la camicia nera come quella di un carbonaro. Pasquino: Che vuoi farci? La mia lavandaia è stata fatta principessa!).

Njihovog dijaloga nije bio pošteđen ni Napoleon Bonaparte, kada je, prilikom francuske okupacije (1808 – 1814), pokrao rimska blaga.
Marforio: Je l’ istina da su svi francuzi lopovi?
Paksvino: Nisu svi, ali Bona Parte (dobra većina) jeste!
(È vero che i Francesi sono tutti ladri? Tutti no, ma Bona Parte).

Marforio je najbolje očuvana od svih statua koje govore. Ova ogromna mermerna skulptura iz rimske epohe, nastala verovatno u 1. veku, predstavlja boga NeptunaOkeana ili reku Tibar. Ime Marforio verovatno potiče od izraza Marte in Foro (od Tempio di Marte, mesta gde je ova skluptura pronađena, danas Vespazijanov hram u Forumu) ili od Mare in Foro (more u Forumu), zbog činjenice da ova statua možda predstavlja more.

Od njenog pronalaženja u 16. veku, statua je više puta menjala lokaciju, sve dok se 1816. nije konačno “skrasila” na mestu na kojem se nalazi i danas, Piazza del Quirinale, sada sedištu Kapitoljskog muzeja. Statua može da se vidi samo iz daljine, kroz vrata muzeja (kao na fotografiji), ili iz blizine, ako se odlučite na obilazak istog.

Marforio je jedina statua od onoh koje govore koju ne možete da vidite izbliza, osim ako ne uđete u Kapitolski muzej (Musei Capitolini).

Odatle vas deli svega nekoliko destina metara od simbola Rimastatue Vučice, Romula i Rema. U pitanju je replika originalne statue koja se nalazi u obližnjem 📍Kapitolskom muzeju. Obiđite trg na kojem se nalazite,  Piazza del Campidoglio, i obišli ste jedno od mnogobrojnih dela velikog italijanskog umetnika, Mikelanđela.

Statua konjanika koja ukrašava trg je posvećena jednom od  rimskih careva, Marku Aureliju, jedna od retkih konjaničkih statua koje su sačuvane do danas. I ova statua je replika originalne, koja se takođe nalazi u Kapitolskom muzeju. Da li vam mi to sugerišemo da obiđete Kapitolski muzej? Odgovor je: da! Ovaj muzej, po bogatstvu eksponata, može da se meri sa Vatikanskim muzejem i prvi je ikad javni muzej otvoren na svetu! I za ovaj muzej možete da nabavite ulaznice kod nas jer je i ovaj muzej, kao i Vatikanski, pod stalnom “opsadom” posetilaca koji čekaju  redu za kupovinu karata. Preskočite red sa ovom skip-the-line ulaznicom: 👇

Ostale rimske statue koje govore

1. Dama Lukrecija (Madama Lucrezia)
2. Paskvino (Pasquino)
3. Marforio (Marforio)
4. Vodolija (Facchino)
5. Opat Luiđi (Abate Luigi)
6. Babun (Babuino)


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!