Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Statue koje govore – Vodolija (Facchino)

Statue koje govore - Vodolija (Facchino)
Statue koje govore – Vodolija (Facchino)

Ovaj članak je deo Statue koje govore – 6 najuticajnijih tviteraša nekadašnjeg Rima


Vodolija (Facchino)

Vodolija je mala fontana koja predstavlja muškarca u nameri da sipa vodu iz bureta. Veruje se da je inspirisana figurom nosača vode, tzv. Acquarolo, onog koji skuplja vodu iz Fontane Di Trevi i prodaje je po sistemu “od vrata do vrata”. Odeća koju ima na sebi je tipično odelo pripadnika udruženja nosača (Facchino), otud i ime statue. Nije poznato ko je autor ove statue, ali obzirom da se radi o delu izuzetne  umetničke vrednosti, pripisuje se, čak, Mikelanđelu. Verovatnije je, međutim, da je autor slikar Jakopino Del Konte (Jacopino Del Conte) zajedno sa arhitektom Đakomo Dela Porta (Giacomo Della Porta).

Ova statua je prvobitno ukrašavala zid jedne zgrade u obližnjoj ulici Via del Corso i na oko 100 m od današnjeg Trga Venecija. Na mestu ove zgrade se danas nalazi Palata De Karolis (Palazzo De Carolis), dok je Nosač prebačen u ulicu Via Lata 1874. godine. Skulptura datira iz druge polovine 16. veka.

Vodolija je najmlađa od svih statua koje govore, ali je, u poređenju sa ostalima, doživela najveća oštećenja i to najviše u predelu lica. Veruje da je na njega bacano kamenje što zbog činjenice da je statua bila meta uličnih magupa, što zbog ideje da je reč o statui Martina Lutera, osnivača protestantske crkve. O tome šta je “govorila” ova statua gotovo da nema zapisa, ali smo sigurni da je bila “teška na jeziku”.

Ostale rimske statue koje govore

1. Dama Lukrecija (Madama Lucrezia)
2. Paskvino (Pasquino)
3. Marforio (Marforio)
4. Vodolija (Facchino)
5. Opat Luiđi (Abate Luigi)
6. Babun (Babuino)


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!