Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Oltar domovine u Rimu – moderan forum sa tri imena: Vitorijano, Pisaća mašina, Svadbena torta


Vitorijano, Oltar domovine, Pisaća mašina… tri imena za jedan spomenik

Oltar domovine u Rimu na Trgu Venecija je spomenik posvećen Vitoriju Emanuelu II, prvom kralju ujedinjene Italije. Poznat još i kao 📍Altare della Patria, Pisaća mašina, Svadbena torta, ovaj spomenik je noviji doprinos istoriji Rima.

Oltar domovine kao moderan forum

Njegova izgradnja je započela 1885. i završila se 1935. po projektu arhitekte Đuzepea Sakonija (Giuseppe Sacconi). Najveći deo je bio dovršen 1911, kad je svečano otvoren povodom 50. godišnjice Ujedinjenja Italije. Sa arhitektonskog stanovišta, bio je zamišljen kao moderni forum. Za Rimljane, međutim, predstavlja zdanje zbog kojeg su mnogi ostaci iz antičkog Rima bili uništeni, te prema njemu imaju pomešana osećanja: s jedne strane poštovanje, zbog onoga što predstavlja, s druge strane prezir, zbog onoga što je njegovom gradnjom uništeno. Zbog toga ovaj spomenik ima ne baš tako “laskava” imena, kao što su Pisaća mašina i Svadbena torta.

Ispod Oltara domovine je 1921. podignut Spomenik neznanom junaku, posvećen svim neznanim italijanskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu.


Spomenik neznanom junaku (tomba del Milite Ignoto)

Oltar domovine, mesto na kojem se slavi Dan republike

Oltar domovine u Rimu je mesto gde se tradicionalno proslavlja Dan Republike Italije svakog 2. juna. Ovo je idealna prilika da u Rimu vidite nešto što inače ne biste mogli nikad da viditevojnu paradu, akrobatski aero šou, predsednikovu rezidenciju, predsednika ličnoZašto se u Italiji baš 2. juna slavi Dan Republike? Tog datuma je, sad već daleke 1946. godine, u Italiji  bio organizovan referendum sa pitanjem: republika ili monarhija? Na ovom referendumu je, uzgred, po prvi put bilo dozvoljeno i ženama da glasaju. Izglasana je, naravno, republika.

Prva tačka programa proslave Dana Republike u Rimu je polaganje lovorovog venca na grob neznanog junaka. Polaganje vrši, glavom i bradom, predsednik Republike na terasi zgrade Oltara Domovine. Saznajte više o proslavi Dana republike u Rimu.

Oltar domovine, jedan od vidikovaca Rima

Sa vrha spomenika Oltar domovine u Rimu pruža se očaravajući pogled na glavne “aktere” rimske arhitekture: KoloseumPalatin, Rimski forum, Trajanovu pijacu. No, da biste došli na vrh ovog zdanja, potrebno je da uzmete lift koji se, avaj, plaća 7.00 € (3.50 € za omladinu 10 – 18 godina, besplatno za decu ispod 10 godina). Vredi svakog centa, provereno! Saznajte koji su ostali vidikovci Rima.


Statua konjanika posvećena je prvom kralju ujedinjene Italije, Vitoriju Emanuelu II (Statua equestre di Vittorio Emanuele II)


Pogleda na Trg Venecija


Pogled na Rimski forum


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!