Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Trg Navona u Rimu, mesto gde sva čula uživaju

Trg Navona u Rimu
Trg Navona (Piazza Navona)

Trg Navona u Rimu je, pored Španskog trga, jedan od najlepših baroknih trgova. Ali Navona nije samo trg, Navona je… pa, institucija! Uvek otvoreno pozorište, slikarska galerija i koncertna dvorana; zimi božićni sajam i luna-park, leti mesto za uživanje svim čulima, ponajviše ukusa. Da li ste već čuli za tartufo od čokolade? A za Befanu i njenu čarapu sa slatkišima? Ne? Onda trk na trg!

Od Domicijana do Berninija

Ono što prvo pada u oči je oblik ovog trga: izduženi pravougaonik. Ako bismo ga posmatrali iz vazduha, videli bismo da trg zajedno sa okolnim zgradama ima oblik stadiona. Hoćete da kažete…? Da, upravo to: trg je nastao na mestu gde je nekada bio Domicijanov stadion, izgrađen 85. godine. Stadion je bio raskošno ukrašen statuama, među kojima je bio i Paskvino, statua koja govori i mogao je da primi 30.000 gledalaca (Koloseum 50.000). Kako se stadion koristio isključivo za atletske trke, nosio je ime In Agone (od latinskog in agonis, igre) koje je tokom vekova postalo Innagone, Navone i, na kraju, Navona.

Navona nekad i sad
Dioklecijanov stadion (levo) i Trg Navona (desno)

NOVO! Obiđite podzemlje Trga Navona

[envira-gallery id=”6579″]

Ispod Trga Navona se nalaze, kao neka vrsta zakopanog blaga, ostaci Domicijanovog stadiona. Ovaj lokalitet je pod zaštitom UNESCO-a i danas je pretvoren u muzej. Uz ulaznicu skip-the-line i audio-vodič koji je uključen u cenu, možete da se upustite sami u istraživanje ove “poslastice” koja nije samo za ljubitelje istorije, već i sporta. 👇

U 10. veku i skoro hiljadu godina nakon izgradnje, stadion je već odavno bio izgubio svoju funkciju, ali je i dalje bio u svom originalnom obliku. Na mestu gde je nekad bila arena a danas trg, nikli su povrtnjaci, poneka kućica, jedna mala crkva.

Međutim, trg je zaživeo tek polovinom 15. veka kada je na njega premeštena pijaca koja je do tada postojala na trgu Piazza del Mercato.

Tako se na Navoni prodavalo voće, povrće, meso i po njoj su se kretale konjske zaprege kojima se dopremala roba. Vremenom je postala i mesto na kojem se okupljalo lokalno stanovništvo, slavile liturgije i slavio majski karneval, te je 1485. trg konačno popločan.

Navonu je,  koja je i dalje služila kao pijaca, u 16. veku papa Grgur XIII ulepšao sa tri fontane i pojilom za konje. Ali odlučujuću ulogu u daljem razvoju trga imao je papa Inocent X, koji je otpočeo urbanizaciju Navone izgradnjom palate Pamfili (Palazzo Pamphilj), danas sedištu ambasade Brazila.

Papa je 1647. dao da se uradi novi projekat trga po kojem bi se na mestu nekadašnje okrugle fontane-pojila izgradila nova, lepša fontana sa vodoskocima. Prvobitno je projekat bio dodeljen Borominiju, ali je Bernini, tada u besparici, uspeo da preuzme projekat. Ono što je dalje realizovao Bernini je ono što i danas nalazimo na trgu Navona.

Šest metara iznad zemlje

Današnji nivo trga je u odnosu na Domicijanov stadion izidgnut skoro 6 metara! Zvuči neverovatno, zar ne?

Trg Navona, pogled sa severne strane
Trg Navona, pogled sa severne strane

Najupečatljiviji spomenik na trgu je svakako Berninijeva Fontana četiri reke, figurativni prikaz četiri kontinenta koja su u to vreme bila poznata: Dunav za Evropu, Gang za Aziju, Nil za Afriku i Rio za Ameriku. Izragđena1651. od poreza na hleb, vino i druge namirnice, za potrebe ove fontane bila je dovedena voda iz vodovada Acqua Vergine, koji snabdeva i Fontanu di Trevi. Reke su predstavljene skulpturama muškaraca od belog mermera visine 5 metra. Primetićete da statua koja predstavlja Nil ima pokrivenu glavu velom jer se tada nije poznavao izvor te reke. Međutim, mnogo popularnije objašnjenje za ovaj veo, u koje veruju i sami Rimljani, je da Nil ima pokrivenu glavu da ne bi morao da gleda u Borominijevu “užasnu” crkvu Sant’Agnese in Agone. Isto se veruje i za skuplturu reke Rio, da ima podignutu ruku u strahu da će mu gorepomuta crkva pasti na glavu. Ovo je, naravno, netačno, jer je Berninijeva fontana bila sagrađena pre nego što je Boromini završio rekonstrukciju crkve. Obelisk koji se nalazi u centru fontane je postavljen na izrazit zahtev pape Inocenta koji ga je našao odbačenog u drugom delu grada u blizini jednog cirkusa.


Fontana četiri reke

Na trgu se nalaze još dve manje fontane, Fontana del Moro i Neptunova fontana iz 1574, obe delo vajara Jakopa dela Porta (Jacopo Della Porta). Fontane su tokom vekova doživele dosta izmena, već po ukusu papa koji su se smenjivali.

Trg Navona - Neptunova fontana

Neptunova fontana

Navona je zvanično inaugurisana 23. juna 1652. tako što je trg bio poplavljen! Zatvaranjem odvodnih cevi fontana, voda je preplavila njihove ivice i napravila malo jezero na trgu koji je u to vreme imao konkavno dno. Pretvaranje trga u jezero je bio način da se ublaži vrućina koja je u to vreme godine vladala u Rimu, kao i da bi se Rimljani, bogati i siromašni, zabavili tokom vikenda. Mogli su da galopiraju na konjima kroz vodu, voze se kočijama ili da se jednostavno u njoj “brčkaju”. Ovaj običaj se zadržao sve do 1866, kada ga je papa Pije IX ukinuo zbog sumnje da je voda, koja posle ovakvih igrarija Rimljana i nije bila baš najčistija, bila uzrok nekih infektivnih bolesti. Oko 1870. godine trg je bio pokriven kaldrmom, dno je iz konkavnog (gde se voda slivala u centar) pretvoreno u konveksno (voda se slivala po obodu), i više nije bilo moguće da se poplavi.

Šta videti na Navoni

Prošetajte se do Navone u popodnevnim ili večernjim satima. Obiđite trg i zavirite u Crkvu Sant’Agnese in Agone, posvećenu dvanaestogodišnjoj devojčici-svetici čije se mučeništvo odvilo među zidinama Domicijanovog stadiona. Kontemplirajte ispred nekih od fontana i prepustite se dešavanjima na trgu. Vrlo je verovatno da ćete, dok razgledate slike i crteže, zateći sebe kako pozirate za portret ili karikaturu lokalnom slikaru ili ćete se naći u sred neke ulične predstave. Ja sam, tako, završila u sred skeča jednog vrlo zgodnog glumca koji me je sve vreme terao da ga grlim. A što se mora – nije teško!

Trg Navona u Rimu - spektakl
Ako volite ulične predstave, Navona je mesto na kojem možete da ih igledate ali i učestvujete u njima

Na Navoni ćete naći dosta restorana i poželećete da sednete u njih ali nemojte – zažalićete u trenutku kada vam bude stigao račun! Umesto toga, potražite kafe-restoran “Tre Scalini” i naručite tartufo al cioccolato (sladoled od čokolade u obliku tartufa) za poneti. Sedite na jednu od klupica na trgu i prepustute se savršenstvu ovog italijanskog specijaliteta.

Ako ste, pak, u Rimu tokom decembra i januara, na Navoni ćete zateći božićni sajam i sve što ima veze s tim: luna-park, tezge… I, da Befanu. Ko je to? Otkrijte sami! Uputite se na Navonu sa povećom čarapom i povedite decu sa sobom (ako ih nemate, prerušite se u dete 🙂 )

Trg Navona u Rimu – galerija fotografija

[envira-gallery id=”2882″]

Turističke informacije

– Radno vreme: uvek otvoreno
– Cena ulaznice: besplatno
 Kako doći do Navone:  autobusi 64, 70, 87, 492


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!