Turističke informacije i ture po Rimu i okolini

Španski trg i stepenice – kulturno nasleđe od neprocenjive vrednosti

Španski trg

Španski trg, zajedno sa stepeništem koje vodi prema crkvi Trinità dei Monti, jedan je od najpoznatijih rimskih trgova. U poređenju sa drugim atrakcijama Rima, Španski trg je relativno skorašnji doprinos istoriji grada. Uprkos svom imenu, stepenište je 1723. naručio francuski diplomata Etijen Gefije, u želji da poveže trg sa crkvom na bregu iznad, koja je bila francusko vlasništvo. Na istom trgu, stotinak godina pre toga, bilo je smešteno sedište španskog veleposlanika pri Svetoj Stolici, pa odatle potiču i ime i trga i stepeništa koje se u 17. veku smatralo španskom teritorijom.

Crkva Trinità dei Monti i fontana Barcaccia

Stepenište od 136 stepenika su projektovali Frančesko de Sanktis (Francesco de Sanctis) i Alesandro Speki (Alessandro Specchi), dok su ih Francuzi izgradili i time povezali trg i predivnu crkvicu, Trinità dei Monti, koja je jedna od 5 katoličkih crkvi u Rimu koje vrše službe i na francuskom jeziku. Ispred crkve je obelisk posvećen Bezgrešnom začeću. Pri dnu stepenica Španskog trga nalazi se Berninijeva fontana Barcaccia, koju je projektovao 1627. godine. Napravljena je u znak sećanja na poplavu Tibra krajem 16. veka, kada je na tom mestu, nakon povlačenja vode, ostao nasukan brodić. Zato je i izgrađena u obliku nasukanog trošnog brodića koji je napola uronjen u vodu. Budući da je pritisak vode koja napaja fontanu vrlo nizak, ne postoje vodoskoci niti kaskade, tipične za ostale rimske fontane. Pčele i sunca koji ukrašavaju fontanu simbol su porodičnog grba pape Urbana VIII Barberinija, koji je naručio fontanu.

Uloga Španskog trga kroz vreme

Španske stepenice su oduvek imale jednu od glavnih uloga u istoriji Rima. U 18 i 19. veku su bile mesto na kojima su se okupljali pesnici, pisci, umetnici. U 20. veku su ovekovečene filmovima koje čine istoriju italijanskog i svetskog filma, kao što su Kradljivci bicikala (Ladri di biciclette, 1948), Praznik u Rimu (Vacanze Romane, 1953), Talentovani gospodin Ripli (The Talented Mr. Ripley, 1999).

Španski trg je danas kulturno nasleđe od neprocenjive vrednosti. Ne čudi zašto su velike modne kuće kao Guči, Bulgari i Valentino, odabrali baš Španski trg za svoje prodavnice i ne samo to: Bulgari je 2015. uložio 1,5 miliona evra za restauraciju Španskog trga i stepeništa koja je završena u septembru 2016. godine. Da se sprečila ponovna degradacija Španskog trga, strogo je zabranjeno“izležavanje“ na stepenicama, konzumacija hrane i pića, kao i bacanje opušaka i hranjenje golubova – za bilo koju od ovih radnji možete da platite kaznu!

Naš savet:

Preporučujemo vam da na Španski trg dođete sa gornje strane, iz parka Borgeze ili ulice Via Sistina. Polako siđite na trg, zadržavajući se na svakoj od terasa i da biste uživali u pogledu koji vam se pruža na Rim.

 

Španske stepenice – pogled sa trga

Španske stepenice – pogled sa vrha

Turističke informacije

Kako doći do Španskog trga:
Metro: Linija A, stanica Piazza di Spagna


Izvori:
Piazza di Spagna
Španjolske stube


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Dopalo vam se ovo što ste pročitali? Želite da budete uvek u toku sa dešavanjima u Rimu? Pratite Vodič kroz Rim na Fejsbuku


Ostavite odgovor