Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Španski trg – kad se kaže “Praznik u Rimu”

Španski trg

Španski trg, zajedno sa stepeništem koje vodi prema crkvi Trinità dei Monti, jedan je od najpoznatijih rimskih trgova. U poređenju sa drugim atrakcijama Rima, Španski trg je relativno skorašnji doprinos istoriji grada. Uprkos svom imenu, stepenište je 1723. naručio francuski diplomata Etijen Gefije, u želji da poveže trg sa crkvom na bregu iznad, koja je bila francusko vlasništvo.

Na istom trgu, stotinak godina pre toga, bilo je smešteno sedište španskog veleposlanika pri Svetoj Stolici, pa odatle potiče i ime trga koje se u 17. veku smatralo španskom teritorijom. Stepenište od 136 stepenika su projektovali Frančesko de Sanktis (Francesco de Sanctis) i Alesandro Speki (Alessandro Specchi), dok su ih Francuzi izgradili i time povezali trg i predivnu crkvicu, Trinità dei Monti. I dok mnogi ove stepenice zovu Španske, njihovo ime je, zapravo, Stepenište Trinita dei Monti (Scalinata della Trinita dei Monti)!

Šta videti na Španskom trgu?

1. Fontana Barkača (Barcaccia)

Pri dnu stepenica Španskog trga nalazi se 📍Fontana Barcaccia, koju je projektovao 1627. godine Pietro Berini, otac mnogo poznatijeg Đan Lorenca Berninija (Gian Lorenzo Bernini). Legenda kaže da je napravljena u znak sećanja na poplavu reke Tibar krajem 16. veka kada je na tom mestu, nakon povlačenja vode, ostao nasukan brodić.  Zato je i izgrađena u obliku trošnog brodića koji je napola uronjen u vodu. Budući da je pritisak vode koja napaja fontanu vrlo nizak, ne postoje vodoskoci niti kaskade, tipične za ostale rimske fontane. Pčele i sunca koji ukrašavaju fontanu simbol su porodičnog grba pape Urbana VIII Barberinija, koji je naručio fontanu.

2. Crkva Trinità dei Monti i Obelisk Salustijan (Obelisco Sallustiano)

Francuska crkva 📍Trinità dei Monti je, kao što smo rekli, već postojala kada je napravljen trg. Crkvu je u 16. veku naručio francuski kralj Luj XII. Interesantno je da crkva ima kako gotske, tako i renesansne elemente. Ovo je jedna od 5 katoličkih crkvi u Rimu koje vrše službe i na francuskom jeziku.

Ispred crkve je 📍obelisk Salustijan (Sallustiano). Ovaj skoro 14 metara visok obelisk (30 sa postoljem) stoji tačno na vrhu stepeništa. U pitanju je jedini rimski obelisk koji nije dopremljen iz Egipta, već je nastao u vreme carskog Rima tako što je iskopiran egipatski obelisk Flaminio. Prvobitno je bio postavljen u vrtu Hortii Sallustiani, odakle potiče njegovo ime, ali mu se, kao i većini rimskih obeliska, kasnije gubi trag. Pronađen je tek u 18. veku, na zemlji i poluzatrpan, podlegao zubu vremena. Tada je sređen i postavljen na mesto na kojem se i danas nalazi.

3. Stub bezgrešnog začeća (La Colonna dell’Immacolata Concezione)

📍Stub bezgrešnog začeća (La Colonna dell’Immacolata Concezione) je jedan od poslednjih spomenika koje je Rim dobio od papa. Sam stub je pronađen 1777. godine unutar jednog rimskog manastira i datira iz doba antičkog Rima. Zajedno sa statuom Bogorodice, postavljen na sadašnu poziciju 1856. godine od strane arhitekte Luiđija Poletija (Luigi Poletti), a po nalogu pape Pija IX. Službeno je inaugurisan tek 8. decembra 1857. godine, na praznik Bezgrešnog začeća. Spomenik, koji je visok više od 29 metara, leži na osmougaonoj bazi i ukrašen je sa četiri bronzana statue proroka Mojsija, Isaije, Jezikilja i Davida.

Od tada se, svakog 8. decembra, ponavlja se sledeći obred: u prisustvu pape, vatrogasci se penju na merdevine i daruju cvetni venac statui Bogorodice.

4. Palata Zuccari (Palazzo Zuccari)


Zakucajte na ovakva vrata, ako smete! 

Nedaleko od Španskog trga nalazi se 📍Palata Zukari (Palazzo Zuccari), delo italijanskog arhitekte Federika Zukarija (Federico Zuccari) iz 17. veka. Nakon slave stečene oslikavanjem kupole Firentinskog Duoma, Zukari je odlučio da je vreme da sebi sagradi “skromnu” kućicu u Rimu. Za tu svrhu je odabrao ništa manje nego ostatke antičkog parka Lukulo i na njima izgradio palatu inspirisanu Parkom čudovišta u Bomarcu. Tako i Zukarijeva kuća ima vrata i prozore u obliku razjapljenih usta namrgođenih čudovišta. Pa, ako vam se ulazi – izvolite! Nemojte da kažete da vas nismo upozorili.

5. Vidikovac Pinčo (Terrazza del Pincio)

📍 Vidikovac Pinčo (Terrazza del Pinciose nalazi u okviru parka Vila Borgeze (Villa Broghese). Nadomak Španskog trga, ovaj park je omiljeno utočište Rimljana i turista koji žele da se na trenutak opuste i uživaju. Ime parka potiče od plemićke porodice Borgeze koja je bila vlasnik terena i otvoren za javnost tek 1903. godine kada ga je država otkupila od porodice Borgeze. Krenite sa vrha stepenica ka parku, prođite pored Fontane topovskog đuleta i vrlo brzo ćete se naći na Pinču. Sa ove tačke možete najbolje da sagledate trg Piazza del Popolo (na slici), a u pozadini će vam neminovno biti kupola Bazilike Svetog Petra. Da li ste znali da je Rim građen tako da nijedno zdanje nije smelo da pređe visinu kupole bazilike? Eto zašto se kupola vidi sa skoro svake tačke u gradu!

Uloga Španskog trga kroz vreme


Audrey Hepburn i Gregory Peck u filmu “Praznik u Rimu”

Španski trg su oduvek imao jednu od glavnih uloga u istoriji Rima. U 18 i 19. vekuje bio mesto na kojima su se okupljali pesnici, pisci, umetnici. U 20. veku su ovekovečene filmovima koje čine istoriju italijanskog i svetskog filma, kao što su Kradljivci bicikala (Ladri di biciclette, 1948), Praznik u Rimu (Vacanze Romane, 1953), Talentovani gospodin Ripli (The Talented Mr. Ripley, 1999).

Španski trg je danas kulturno nasleđe od neprocenjive vrednosti. Ne čudi zašto su velike modne kuće kao Guči, Bulgari i Valentino, odabrali baš Španski trg za svoje prodavnice i ne samo to: Bulgari je 2015. uložio 1,5 miliona evra za restauraciju Španskog trga i stepeništa koja je završena u septembru 2016. godine. Da se sprečila ponovna degradacija Španskog trga, strogo je zabranjeno”izležavanje” na stepenicama, konzumacija hrane i pića, kao i bacanje opušaka i hranjenje golubova – za bilo koju od ovih radnji možete da platite kaznu!

Naš savet:

Preporučujemo vam da na Španski trg dođete sa gornje strane, iz parka Borgeze ili ulice Via Sistina. Polako siđite na trg, zadržavajući se na svakoj od terasa i da biste uživali u pogledu koji vam se pruža na Rim.


Španski trg viđen sa gornje strane

Turističke informacije

Kako doći do Španskog trga:
Metro: Linija A, stanica Piazza di Spagna
Radno vreme: uvek otvoreno


Izvori:
Piazza di Spagna
Španjolske stube


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!