Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Statue koje govore – 6 najuticajnijih tviteraša nekadašnjeg Rima


Baš tako: u Rimu su postojale statue koje govore. Danas bi, verovatno, tvitovale. Ali… o čemu mi to govorimo?

Teško je poverovati da je neka vrsta Tvitera postojala još u 16. veku, ali upravo su nešto slično izmislili Rimljani. Za vreme vladavine ne baš tako narodu omiljenih papa, dosetili su kako da stave vlastima do znanja šta misle o njima a da pritom ne budu otkriveni. Tako su se neke rimske statue, ni krive ni dužne, našle na meti Rimljana koji su anonimno stavljali na njih satirične poruke upućene vladajućoj klasi, a najviše papi. Poruke bi bile postavljene krišom, u toku noći, a statue na kojima bi se ostavljale su bile na najprometnijim ulicama i trgovima u gradu. Ujutru bi ceo narod pročitao ono što su statue “iznele” u javnost (ili bi im neko pročitao, jer je većina ljudi u to doba bila nepismena!), a vlasti bi brže-bolje naredile da se poruke skinu. Ponekad bi se na nekoj drugoj statui pojavio odgovor na provokaciju one prve. Dakle, potpuna preteča Tvitera, samo u papirnom obliku!

Vrlo brzo nakon uspostavljanja ovog običaja, Rimljani su počeli da daju nadimke ovim statuama, pa su tako nastali PaskvinoBabunMarforioVodolijaOpat LuiđiDama Lukrecija. Ova grupa od 6 statua se zove još i Il Congresso degli Arguti, odnosno Udruženje visokoumnih. Statue su neumorno prenosile poruke sve do osvajanja Rima 1870. godine, kada je ovaj običaj skoro potpuno zamro, ali su statue ostale.

Statue koje govore Rim

Otkrićemo vam o čemu su “brbljale” i kako da ih obiđete. Ono što čudi je da je među svim “pričljivim” statuama prisutna samo jedna koja predstavlja ženu, dok sve ostale predstavljaju muškarce. Pa, krenimo od nje!

1. Dama Lukrecija (Madama Lucrezia)
2. Paskvino (Pasquino)
3. Marforio (Marforio)
4. Vodolija (Facchino)
5. Opat Luiđi (Abate Luigi)
6. Babun (Babuino)

Kako da obiđete statue koje govore?

Od svih statua koje govore, samo je Paskvino još uvek “aktivan”. Pored njega postoji pano na koji mogu da se stave poruke, anonimne naravno. Njihovim boljim čitanjem videćete da su i dalje upućene vladajućim krugovima i da, u suštini, nema mnogo razlike u onome oko čega se narod bunio onda i sada.

Statue koje govore - Paskvino (foto: Vikipedija)
Statue koje govore – Paskvinov pano (foto: Vikipedija)
Naš savet:
Ako budete obilazili ovu skulpturu i poželite nešto da “tvtinete”, znajte da vas niko neće zbog toga uhapsiti. Ali ostanite anonimni!

Predlažemo vam sve statue obiđete u jednoj šetnji koja neće trajati duže od sat vremena. Krenite od Marforija na Kapitolu, zatim obiđete Damu Lukreciju na Trgu Venecija, nastavite ka Vodoliji, Opatu Luiđiju, Paskvinu i, na kraju, Babunu.


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

Ostavite odgovor

Sadržaj zaštićen kopirajtom.

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!