Turističke informacije i ture po Rimu i okolini

Bazilika Svetog Petra – najveća crkva na svetu i centar hrišćanstva

Bazilika Svetog Petra u Rimu

Bazilika Svetog Petra (Basilica di San Pietro), jedna od najvećih crkava na svetu, nalazi se na tlu najmanje države na svetu, Vatikan (svega 0,44 km2). Izgradnja današnje bazilike je počela 1506, za vreme vladavine pape Julija II, a završila se 1626, za vreme pontifikata Urbana VIII, dok je izgradnja trga ispred bazilike završena naknadno, 1667. Brojne čuvene arhitekte su radile u „Fabrici Svetog Petra“ – kako je popularno nazvano gradilište na kojoj je nicala bazilika – Refaelo, Bramante, Mikelanđelo, Bernini. Iako je projekat bazilike tokom 120 godina izgradnje više puta bio izmenjen, konačni izgled je toliko impresivan da niko ne može da ostane ravnodušan. Nije slučajnost što je upravo ova bazilika najposećenija turistička znamenitost u Rimu.

Bazilika je posvećena je Svetom Petru, prvom među apostolima i prvom papi i poglavaru Crkve. Na mestu današnje bazilike nalazila se druga bazilika podignuta u 4. veku, pod vladavinom cara Konstantina I, na mestu gde je, nakon razapeća, sahranjen Sveti Petar. Ova bazilika (poznata i kao Konstantinova bazilika) je bila u službi preko hiljadu godina i bila je potpuno drugačija od današnje – imala je skoro isti izgled kao i Bazilika Svetog Pavla izvan zidina. Prva ideja o rekonstrukciji Konstantinove bazilike je nastala za vreme vladavine pape Nikole V, nakon što je staru baziliku, tokom vekova, oštetio zub vremena, pljačkaši i požari. Projekat rekonstrukcije je bio poveren Berndardu Rozeliniju, a radovi na rekonstrukciji su otpočeli 1450. Međutim, nakon smrti Pape NIkole V, radovi su stali i ostali nedovršeni u narednih 50 godina, kada ih papa Julije II ponovo pokrenuo.
Bazilika Svetog Petra nije papino službeno sedište ni prva u rangu među glavnim bazilikama u Rimu. Tu čast ima Svetog Ivana Lateranskog. Međutim, to je sigurno glavna papinska crkva, jer se većina papinskih ceremonija održava u njoj, zbog njene veličine i povoljne lokacije.

Šta posetiti

Bazilika

Jedna od najvećih građevina na svetu. Duga je 218 metara, visoka 133 metra i zauzima ukupnu površinu od 23.000 m2. Može da okupi 20.000 vernika, a dnevno je poseti oko 30.000 turista. Postoji 5 glavnih ulaza u baziliku: vrata na krajnjoj levoj strani crkve se zovu Porta della Morte (vrata smrti), jer kroz njih izlaze pogrebne povorke preminulih papa. Odmah pored njih slede vrata koja se zovu Porta del Bene e del Male (vrata dobra i zla). Centralni ulaz se zove Porta del Filarete (Filaretova vrata) i predstavljao je glavni ulaz u antičku baziliku Svetog Petra sagrađenu u 4. veku. Ulaz do njega je Porta dei Sacrementi (vrata zaveta). Ovde je prikazan anđeo koji najavljuje 7 zaveta. Poslednja u nizu je Porta santa (sveta vrata) koja se otvaraju samo prilikom svetih (jubilarnih) godina. U prvom delu nakon ulaza (kapela) sa desne strane nalazi se Mikelanđelova statua La Pieta (milosrđe). Danas je statua zaštićena staklenim zidom, jer je 1972. godine bila meta vandala. Ispod kupole se nalazi kolosalni papski oltar nazvan Baldacchino di San Pietro visok 30 metara i napravljen od bronze koja je uzeta iz Panteona.

Kupola bazilike

Pre ulaska u crkvu sa desne strane je istaknut znak za kupolu bazilike. Do kupole se može doći liftom ili stepenicama i cena je različita u zavisnosti od toga koju od ove dve opcije odaberete. Lift će vas dovesti do polovine puta, do terase sa koje se pruža spektakularan pogled. Da biste došli do samog vrha kupole, morate ići peške. Prolaz do vrha kupole je toliko uzak, da je za visoke ljude praktično nemoguće da stoje uspravno. Starije osobe će sigurno imati poteškoće da se popnu do vrha. Mogućnost da nekoga zaobiđete zato što se sporije penje ne postoji.

Naš savet:

Red na ulazu za baziliku je uvek velik, jer se vrši pregled stvari putem skenera. Najbolje vreme za posetu je pred otvaranjei zatvaranje i, eventualno, u vreme ručka (13:00 – 15:00 h). Ako vas ne zanima papske mise, onda vam savetujemo da izbegavate obilazak sredom i nedeljom.

 

Bazilika Svetog Petra – spoljašnji izgled

Bazilika Svetog Petra – unutrašnji izgled

Radno vreme, ulaznice, turističke informacije

Bazilika

Zimsko (1. oktobar – 31. mart): 7:00 – 18:30
Letnje (1. april – 30. septembar): 7:00 – 19:00
Cena ulaznice: besplatno

Kupola

Zimsko (1. oktobar – 31. mart): 8:00 – 17:00
Letnje (1. april – 30. septembar): 8:00 – 18:00
Cena ulaznice sa penjanjem liftom: 8,00 €
Cena ulaznice sa penjanjem stepenicama (551 stepenik): 6,00 €
Cena za škole: 4,00 €

Mise

Radnim danima: 8:30 – kapela Ss.mo Sacramento; 9:00, 10:00, 11:00, 12:00 – oltar S. Giuseppe; 17:00 – oltar Catedra (na latinskom);
Subotom i nedeljom
: 9:00, 12:15, 16:00, 17:45 – oltar Catedra; 10:30 – oltar Catedra (na latinskom); 11:30 – kapela Ss.mo Sacramento; 13:00 – oltar S. Giuseppe;
Papin Angelus (Anđeo Gospodnji): u 10.00  sredom  (neophodne ulaznice) i u 12.00 nedeljom (nisu neophodne ulaznice)

Kako doći do Bazilike Svetog Petra:

Metro: Linija A, stanica Ottaviano
Autobusi: 62, 64, 70,  190, 916, 46, 98, 982 46, 881
Tramvaji: 19

Izvori:
Basilica di San Pietro in Vaticano
Bazilika sv. Petra
Vatican

Povezano

Komentari

Komentari

Dopalo vam se ovo što ste pročitali? Želite da budete uvek u toku sa dešavanjima u Rimu? Pratite Vodič kroz Rim na FejsbukuPotreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *