Turističke informacije | Ture | Ulaznice za znamenitosti

Šta više neće moći da se radi u Rimu: od pevanja u autobusu do širenja donjeg veša, evo 10 najvažnijih zabrana

Iz svog sedišta na Kapitolu oglasila se gradonačelnica Rima, Virdžinija Rađi, sa novim predlozima o izmenama Propisa komunalne policije. Ako budu prihvaćeni, mnoge stvari koje su do sada narušavale urbani dekor više neće moći da se rade u Rimu. Do danas je na snazi bio Propis komunalne policije iz 1946. i, priznaćete, bio je „malčice“ zastareo. Pa koje su to izmene koje očekuju ne samo Rimljane, već i turiste? Evo 10 najznačajnijih.

Šta više neće moći da se radi u Rimu

  1. Pevanje i sviranje u gradskom prevozu: ovo se, pre svega, odnosi na one osobe koji na ovaj način zarađuju novac, ali i one koje pod dejstvom alkohola ili droge uznemiravaju putnike pevanjem.
  2. Sušenje čaršava i donjeg veša na prozoru: zbogom čaršavi na Trastevereu, nedostajećete nam!
  3. Kačenje katanaca na spomenike, infrastrukture i klupe: zaljubljeni i svi oni koji se tako osećaju, žao nam je.
  4. Prerušavanje u istorijske ličnosti: centurioni, gladijatori i sve druge osobe koje se budu fotografisale u istorijskim kostimima na javnom mestu u zamenu za novac biće udaljene na 48 sati iz grada.
  5. Divlja prodaja skip-the-line ulaznica ispred gradskih spomenika: turisti, možete da odahnete.
  6. Kupanje i osvežavanje, bacanje stvari u fontane: ne brinite, i dalje ćete moći da bacate novčiće u fontanu di Trevi, ali nećete moći da perete noge ili vaš auto koristeći vodu sa neke gradske česme.
  7. Prodaja alkoholnih pića u staklenoj ambalaži u periodu 22 – 7 h van autorizovanih lokala: nema više piva ili vina iz flaše ili čaše na nekom od rimskih trgova ili ulica (u vremenu 2 -7 h će vladati potpuna zabrana prodaje alkohola).
  8. Obnaživanje i prodaja seksualnih usluga i njihovo korišćenje na javnom mestu: ovde nemamo šta da dodamo.
  9. Pisanje i šaranje po zidovima: ko bude uhvaćen u šaranju Koloseuma, ne samo što će morati da plati kaznu, već će morati i da ga vrati u prvobitno stanje o svom trošku.
  10. Nošenje stvari za ilegalnu prodaju u cegerima i kolicima: zbogom prodavci sa tezgama od kartonskih kutija!

A šta će moći da se radi, što dosad nije moglo? Moći ćete da koristite WC svih uslužnih objekata. Više nećete morati, kao u mnogim kafićima u centru grada, da konzumirate nešto da biste mogli da koristite toalet.


Potreban vam je smeštaj u Rimu? Rezervišite ga ovde!

U saradnji sa Booking.com.

Ostavite odgovor

Nije lepo kopirati tuđe tekstove!